Nogomet
19

NS BiH potvrdio odluku NS FBiH: Amer Halep ne ispunjava uslove za člana IO

Klix.ba
Amer Halep i Zvjezdan Misimović na proslavi "Put u Brazil"
Amer Halep i Zvjezdan Misimović na proslavi "Put u Brazil"
Pravni komitet Nogometnog savezsa BiH (NS BiH) potvrdio je odluku Disciplinske i Apelacione komisije NS Federacije BiH o kažnjavanju Amera Halepa, člana Izvršnog odbora NSBiH i dopredsjednika Nogometnog saveza Srednjobosanskog kantona, zabranom vršenja svih funkcija u nogometu u trajanju od šest mjeseci, saopćeno je iz NS BiH.

Pravni komitet NS BiH je utvrdio da da Halep zbog ove kazne ne ispunjava Statutom propisane uslove da dalje ostane član Izvršnog odbora NS BiH.

Nogometni savez je na svojoj oficijelnoj stranici dao pojašnjenje ove odluke koje prenosimo u cijelosti:

  1. NS/FS BIH apsolutno poštuje odluke entitetskih saveza, kao članica državnog saveza, pa tako i odluke nadležnih organa NS Federacije BiH, u ovom slučaju o kažnjavanju Amera Halepa, zbog prekršaja počinjenih u svojstvu potpredsjednika NS Srednjebosanskog kantona.

  2. Također, NS/FS BiH u potpunosti uvažava i odluke nadležnih organa NS/FS BiH, uključujući i pravno mišljenje i tumačenje Pravnog komiteta, koji je jednoglasno utvrdio da je pravosnažna odluka Apelacione komisije NS Federacije BiH o kažnjavanju Amera Halepa, te da isti ne ispunjava statutarne uslove da ostane član organa i tijela NS/FS BiH.

  3. NS/FS BiH je u dosadašnjem periodu, od izborne Skupštine održane 13. decembra 2012. godine, omogućio članovima Izvršnog odbora ostvarivanje svih prava u skladu sa važećim propisima, te je i Amer Halep imao mogućnost da na sjednicama Izvršnog odbora iskaže interese saveza kojeg je zastupao i takvu mogućnost je koristio.

  4. Sve odluke i prijedlozi Izvršnog odbora prihvaćene su na redovnim sjednicama Skupštine NS/FS BiH održanim 2013. i 2014. godine, što potvrđuje da je Izvršni odbor, na čelu sa predsjednikom Elvedinom Begićem, kvalitetno realizovao planirane aktivnosti i izvršavao programske obaveze, te ostvarivao ciljeve definisane Statutom NS/FS BiH. Kao i drugi članovi Izvršnog odbora NS/FS BiH, Amer Halep također je imao priliku i da na sjednicama Skupštine NS/FS BiH iznese svoje stavove i ukaže na određena pitanja.

  1. Rukovodstvo NS/FS BiH uživa povjerenje i maksimalnu podršku FIFA i UEFA, koji su, pored ostalog, odobravanjem niza projekata u posljednje dvije godine omogućili razvoj infrastrukture na stadionima premijerligaških klubova. Zahvaljujući takvoj podršci omogućena je i izgradnja mini-terena za osobe sa posebnim potrebama, pri čemu su članovi Izvršnog odbora NS/FS BiH odlučivali o odabiru tih lokacija. NS/FS BiH je na zvaničnim sastancima FIFA i UEFA istican kao pozitivan primjer brzih i efikasnih reformi koje su, uz sve ostalo, rezultirale i stvaranjem ambijenta i uslova za istorijski plasman A reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Mi razumijemo nezadovoljstvo Halepa zbog odluka entitetskog i krovnog Saveza, ali isto tako želimo istaći da je NS/FS BiH odgovorna i ozbiljna organizacija koja poštuje pravosnažne odluke legitimnih tijela i gdje su zajednički interesi i opšti ciljevi iznad svakog pojedinca i individualnih potreba i ambicija, bez obzira da li se radi o Ameru Halepu ili nekom drugom članu organa i tijela NS/FS BIH. Zahvaljujući takvom pristupu ostvaren je najveći uspjeh bh. nogometa, koji nije plod slučajnosti, nego rezultat organizovanog rada i maksimalne posvećenosti.

Aktivnosti NS/FS BiH trenutno su fokusirane na pripreme za novi kvalifikacioni ciklus A reprezentacije i sve je podređeno ostvarivanju cilja – učešća na Evropskom prvenstvu u Francuskoj 2016. godine. NS/FS BIH ne želi dozvoliti da se naruši atmosfera koja je neophodna našem državnom timu na početku novih kvalifikacija, stoji u pojašnjenju odluke NS BiH u vezi sa slučajem Amera Halepa.

Halep je za sutra najavio konferenciju za medije u Travniku na kojoj će iznijeti svoj stav u vezi s ovom odlukom.