Edin Džeko
0

"Novac je posljednja stvar koja odlučuje o mom transferu"

Sarajevo-x.com
Edin Džeko (Foto: Deutsche Welle)
Edin Džeko (Foto: Deutsche Welle)
Arsenal, Milan, Juventus, Real, Chelsea - vrhunski evropski klubovi, navodno, ovih dana razmatraju da odriješe kesu i isplate 40 miliona eura, koliko Wolfsburg traži za najboljeg strijelca Bundeslige, Edina Džeku. Ovaj bh. reprezentativac za sada ne govori mnogo o mogućem budućem klubu, piše Deutsche Welle.

Poznati bosanskohercegovački reprezentativac Edin Džeko istakao je kako rado gleda na protekle tri sezone, svoj uspjeh kao strijelca i uspjeh kluba.

"Nikada se nisam pokajao što sam došao u Bundesligu. Imao sam tu sreću da mi je Felix Magath bio prvi trener od kojeg sam puno naučio i koji mi je puno pomogao.“

Džekin napredak pod Magathovom dirigentskom palicom bio je vidljiv od početka. Na kraju prve sezone u Wolfsburgu Džeko je pokazivao slabost u igri glavom. Uslijedili su posebni treninzi i stvar se osjetno poboljšala. U drugoj sezoni dvojac Džeko-Grafite je postigao rekord Bundeslige koji će teško biti oboren. Dali su ukupno 54 gola u utakmicama za Wolfsburg.

Osim što je ove sezone bh. reprezentativac bio na vrhu liste strijelaca, donio je još jedan rekord Wolfsburgu: U istoriji Bundeslige nikada se do ove godine nije desilo da isti klub dva puta zaredom ima najboljeg strijelca lige.

Potreban je rad... i malo sreće

Edin Džeko vjeruje kako BiH ima mladih fudbalera koji obećavaju mnogo. Ipak, onaj ko se osloni samo na talenat, ne dospije daleko. Rado ističe kako je talenat jedan posto potreban za uspjeh, a rad ostalih 99 posto.

"Moraš raditi i više nego što možeš da bi došao do nečega što želiš“, kazao je Džeko za Deutsche Welle.

Nekada je potrebno i malo sreće, baš kao što se njemu posrećilo kada je, preko čeških Teplica, stigao u Wolfsburg.

Za mlade fudbalere nema ništa bolje nego da "dođu u ruke" treneru kao što je Felix Magath, kazao je Džeko:

"Kod njega nema labavo, kod njega je sve maksimalno ozbiljno i moraš da radiš na treningu sto posto. Inače nećeš uspjeti. To je čovjek koji pronalazi mlade igrače i od njih pravi zvijezde."

"Najbolji su treneri koji daju šansu mladima"

Džeko je istakao kako i u BiH ima dobrih trenera. Navodi primjer Amara Osima koji je i njemu pružio šansu kada je stasavao u Željezničaru.

"Željo je bio u krizi, a s povratkom Osima su ponovo na vrhu", kazao je Džeko dodajući kako trenera imamo, ali nedostaje uslova za rad.

"Mislim da ta korupcija, koja je sigurno prisutna u bh. fudbalu, sve kvari."

Ono što u ovom trenutku nedostaje bh. fudbalu je sigurno bolja organizacija rada u klubovima, ali i u savezu, gdje "više sile", kako ih naziva, isuviše gledaju na lične interese.

"Treba da razmišljaju o budućnosti naših mladih igrača, odnosno njihovih klubova, a ne koliko će oni zaraditi i koliki je njihov lični interes. To je i najveći problem jer svako gleda svoj interes."

Džeko vjeruje kako bi fudbalu dobro došla uspostava nadregionalnog takmičenja po uzoru na Jadransku ligu u košarci. Možda bi bilo teško na početku, kazao je on. Puno toga se desilo u prošlosti i trebalo bi vremena da se sve postavi na svoje mjesto, ali bi to bio dobar potez za fudbal na Balkanu.

Sušić je ozbiljan selektor

Dobrim potezom smatra i dolazak Safeta Sušića na čelo reprezentacije, a vjeruje da reprezentacija može izboriti plasman na naredno Evropsko prvenstvo.

Dosada je Sušić vodio najbolje igrače BiH samo na susretu protiv Gane, ali i to je bilo dovoljno da Džeko zaključi:

"Vidi se da je sve nekako ozbiljno, nije ono naše u stilu 'lako ćemo'. Svi su se uozbiljili, sigurno je da nam ni kvalifikaciona grupa nije lagana. Treba da svi zasučemo rukave i napravimo najbolji rezultat." Pred odlaskom iz Bundeslige?

"Još nisam dostigao vrhunac svoje karijere i puno toga lijepog je preda mnom", kazao je bh. reprezentativac.

"Ne želim da ovo bude moj limit, želim da idem daleko uvis koliko god mogu."

Milioni o kojima se priča kada se spomene njegov transfer, za njega igraju sporednu ulogu.

"Što se tiče novca, to je zadnji faktor koji će odlučivati. Treba da bude nešto gdje ću ja reći da je to za mene, da je to klub u kojem vidim svoju fudbalsku budućnost i da želim da idem tamo."

Edin Džeko ne krije da je njegov cilj Liga šampiona i vrhunski klubovi. Milioni koje Wolfsburg traži za njegov transfer nisu samo rezultat medijske pompe. Statistika govori dovoljno: Po prosječnom broju postignutih golova po utakmici (0,71) Džeko je ispred Rooneya, Ronalda, Drogbe ili Ibrahimovića. Ispred njega su samo mega-zvijezde Messi i Higuain iz Reala.