Franz Beckenbauer
0

"Bayernu Džeko nije potreban"

Totalsport
Franz Beckenbauer
Franz Beckenbauer
Već drugu sezonu zaredom iz kola u kolo bosanski centarfor Wolfsburga Edin Džeko dokazuje da je svjetska nogometna klasa. Njegov prosjek golova to jasno dokazuje.

U protekle je dvije sezone u 62 bundesligaška nastupa Džeko zabio 45 golova, što daje prosjek od 0.73 gola po utakmici u jakoj njemačkoj Bundesligi, čiji su klubovi u dosadašnjem dijelu eurokupova ove sezone osvojili najviše bodova za UEFA-in renking.

Po tom je prosjeku 24-godišnji Bosanac bolji od Waynea Rooneyja (38 golova, prosjek 0.64 po utakmici) ili Cristiana Ronalda (36, 0.67), kao i od Samuela Eto'oa (0.65), Didiera Drogbe (0.59) ili Zlatana Ibrahimovića (0.68). Ispred njega iz Liga petice jedino su Lionel Messi (0.84) i Gonzalo Higuain (0.79).

Prošle je sezone Džeko zabio 26 golova (dva manje od najboljeg strijelca, saigrača Grafitea), ove trenutno vodi na tabeli strijelaca s 19 golova. Nikad se u historiji Bundeslige nije dogodilo da dva različita igrača istog kluba uzastopno osvoje Zlatnu bundesligašku kopačku.

Također, samo je jednom nogometašu u historiji Bundeslige, Bayerovu Ulfu Kirstenu, uspjelo u dvije uzastopne sezone postići preko 20 golova (1997. i 1998.).

Džeko i dalje ne mari za vlastiti transfer, koji će, bude li ga ovog ljeta, koštati 40 miliona eura, koliko teži njegova odštetna klauzula u ugovoru.

"Dobro smo reagirali nakon ispadanja iz Europe. Idemo sad izboriti ulazak u Europa ligu", kaže Džeko, koji je zabio i prošle nedjelje Nürnbergu u 2-0 gostujućoj pobjedi Wolfsburga, kojom su se aktuelni prvaci probili na osmo mjesto tabele.

Džeko očito neće preseliti u minhenski Bayern. Za to razloga ne vidi počasni dopredsjednik kluba Franz Beckenbauer.

"Jako cijenim Džeku, no igrač u ofanzivi jednostavno nam nije potreban. Sasvim suprotno, napad ćemo na ljeto pojačati Lucom Tonijem, koji se vraća s posudbe u Romi. Pozicije u ekipi koje moramo jačati prvenstveno su obrambene; primamo previše golova", rekao je Beckenbauer dodavši:

"Također, treba nam i golmansko pojačanje. Hans-Jörg Butt (35) je sezonu odradio odlično, ali nam ne može predstavljati budućnost."