Völler i Hoeneß
0

"Džeko je klasa Van Bastena!"

Totalsport
Edin Džeko (Foto: AP)
Edin Džeko (Foto: AP)
"Ne bih ga dao za sav novac na svijetu", izjavio je ponovo za printano izdanje Kickera sportski direktor Wolfsburga Dieter Hoeneß, mislio je na svog nogometaša Edina Džeku.

Kicker piše da je Hoeneß prošle srijede razmišljao Džeki kao poklon za njegov 24. rođendan donijeti prijedlog novog, produženog ugovora, ali bez ikakve odštetne klauzule u njemu.

"Možete misliti koliko bi ga to razveselilo", cinično je prokomentirao 57-godišnji direktor, nekad vrsni centarfor Stuttgarta, Bayerna i njemačke reprezentacije.

Želio je Hoeneß reći da bosanskog centarfora ovog ljeta gotovo sigurno neće uspjeti zadržati u “vučjem gradu”. Velika je vjerovatnost da će Džeko napustiti Wolfsburg i to za rekordnu svotu novca kad je njemački klupski nogomet u pitanju.

Najskuplji dosadašnji transfer bio je onaj između Stuttgarta i Bayerna za Marija Gomeza prošlog ljeta, vrijedan ukupno 35 miliona eura. Na drugom je mjestu Riberyjev dolazak iz Marseillea u Bayern za 25 miliona eura. Pola miliona manje inkasirao je Werder prošlog ljeta od Juventusa za Brazilca Diega.

Vrijednost Džekine odštetne klauzule je 40 miliona eura. U klubu su svjesni da će do maja dobiti predračun. Kicker je, međutim, trojici istaknutih njemačkih nogometnih radnika i bivših vrhunskih nogometaša, uz Hoeneßa također bivšem Wolfsburgovu treneru Felixu Magathu te aktuelnome sportskom direktoru Bayera iz Leverkusena Rudiju Völleru, postavio pitanje je li Džeko vrijedan tog novca.

U zaključku ispada ne samo da itekako jest, već da bi u sljedećem, vrhunskom klubu, Džeko mogao eksplodirati do centarforskih razmjera Marca van Bastena!

S legendarnim holandskim centarforom, moguće najboljim napadačem svih vremena, Džeku je najprije usporedio Völler, napadač njemačke nogometne reprezentacije s čak šest velikih takmičenja (EP 1984., 1988. i 1992., te SP 1986., 1990. i 1994. godine).

"Edin će postati jedan od najboljih, ne sumnjam uopće. Moram priznati da me stilom igre jako podsjeća na Marca van Bastena".

Völlerova usporedba posebno mora radovati Džeku jer njemački napadač je bio Van Bastenov savremenik, koji se s Holanđaninom borio u tri megadvoboja: 1988. u polufinalu njemačkog Eura, 1990. u osmini finala italijanskog Mundijala, te 1992. ponovo u polufinalu tad švedskog Eura.

Völlerovu je procjenu Hoeneß odmah potpisao:

"On je upravo Van Bastenov tip napadača. Marco je također bio visok, igrao odlično s objema nogama, bio jak u igri glavom, brz, tehnički odličan... Ima ipak jedna mala razlika: Džeko je za nijansu robusniji", mislio je Hoeness očito na činjenicu da je Holanđanin bio podložan povredama zbog kojih je prerano, s 29 godina, morao završiti karijeru.

"Edin je već u ovom trenutku napadač svjetske klase. Vjerujem, međutim, da će se u jačem klubu dodatno razviti jer još nije iskoristio sav potencijal", mišljenja je Felix Magath, trener koji je Džeku u ljeto 2007. godine doveo za četiri miliona eura iz čeških Teplica.

"Džeko ima potrebnu vještinu da bi dostigao klasu Waynea Rooneyja ili bilo kojeg drugog napadača iz redova najkvalitetnijih klubova u Ligi prvaka. Pređe li ovog ljeta u vrhunski evropski klub, vjerujem da taj iskorak može napraviti trenutno", dodaje Magath.

Na kraju, sa svim se ostalim sagovornicima slaže i naš Sergej Barbarez, Džekin prethodnik u napadu bh reprezentacije.

"Da. Džeko vrijedi 40 miliona eura. Uzme li se ta cifra u usporedbi s cijenom ostalih napadača na tržištu, u to nema sumnje. Mislim da je Edin spreman za nov veliki izazov u svojoj karijeri".

Konačno, usporedbu s Van Bastenom potkrepljuje i novinar Kickera Thomas Hiete:

“Njegova najveća mana kad je stigao u Wolfsburg bila je igra glavom. Radio je na tome naporno i prošle sezone zabio čak devet od svojih 26 prvenstvenih golova glavom. Njegova je ljevica jednako precizna kao i desnica, brz je i loptu odlično kontrolira pri najvećim ubrzanjima. Njegova je tehnika vrhunska, a pokreti skladni, profinjeni, čak graciozni, što za nogometaša visokog 193 centimetra baš i nije uobičajeno. On ne ovisi o saigračima, zna sam stvoriti priliku ni iz čega, kao što zna i razigrati saigrače.”