{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nogometni savez Srbije demantirao optužbe za rasizam

T
17.10.2012. u 17:29
0
24
Nogometni savez Srbije demantirao optužbe za rasizam
0
Nogometni savez Srbije demantirao optužbe za rasizam
Nogometni savez Srbije (FSS) izdao je saoopćenje u kojem je demantirao optužbe od strane članova engleske delegacije za rasizam u uzvratnoj kvalifikacijskoj utakmici U-21 reprezentacija Srbije i Engleske za plasman na Europsko prvenstvo…
Englezi su pobijedili pogotkom Wickhama u četvrtoj minuti sudijske nadoknade, čime su potvrdili pobjedu 1-0 iz prvog susreta i izborili plasman na Europsko prvenstvo.

Iz engleske delegacije su nakon utakmice stizale optužbe na račun ponašanja igrača i članova stručnog štaba Srbije, a posebno navijača u Kruševcu koji su ih, kako tvrde, vrijeđali na rasističkoj osnovi. Zatražili su od UEFA-e istragu i pokretanje kaznenog postupka. U tim optužbama je prednjačio Danny Rose, koji je rekao:

"Ne znam u kojem trenutku utakmice više nisam bio uopće fokusiran na nju. Tolika mržnja od strane domaćina me silno razljutila i samo sam osjećao gnjev. Dva kamena su me udarila tokom utakmice, dok sam bio kraj aut-linije. Majmunsko hukanje je trajalo cijelu utakmicu. A, nakon što je susret završio svi srpski igrači su nas počeli udarati. Sjećam se dva udarca. Ali, ponavljam, sjećam se, jer lako je moguće da sam ih dobio i više".

Nakon gola u zadnjim trenucima utakmice je došlo do tučnjave na terenu. Nogometni savez Srbije u svom opsežnom saopćenju tvrdi da do tog trenutka nije bilo niti jedne incidentne situacije.

"Od dolaska delegacije mlade reprezentacije Engleske je FSS učinio maksimalne napore u cilju dobre organizacije njihovog boravka. Organizacija svih događaja protekla je u najboljem redu i do posljednje minute utakmice nije viđen apsolutno niti jedan problem."

"Nažalost, po isteku četvrte minute sudijske nadoknade i poslije postignutog pobjedničkog gola gostujuće ekipe, viđene su nemile scene na terenu. I dok je većina engleskih reprezentativaca proslavljala gol, njihov igrač Danny Rose se krajnje neprimjereno, nesportski i vulgarno ponio prema navijačima na tribinama stadiona u Kruševcu, zbog čega mu je i pokazan crveni karton. Ispostavlja se, nažalost, da je tada počeo incident koji se kasnije razvio."

"Viđene su ružne scene. FSS se izvinjava gostima iz Engleske i kompletnoj nogometnoj javnosti zbog nesportskog ponašanja dijela članova stručnog štaba i dijela igrača mlade reprezentacije Srbije. Po hitnom postupku ćemo pokrenuti interni disciplinski postupak i na osnovi svih izvještaja kazniti krivce. To ćemo učiniti nevezano od eventualnog pokretanja postupka pred relevantnim organima UEFA-e. Kao olakšavajuću okolnost nećemo prihvatiti ni činjenicu da su naši igrači i neki članovi stručnog štaba bili isprovocirani od strane igrača Engleske Rosea, jer nasilju nije mjesto na sportskim priredbama. Iskreno, istragu očekujemo i od Engleskog nogometnog saveza".

"FSS najkonkretnije odbija i demantira kako je na stadionu u Kruševcu prije ili za vrijeme utakmice bilo ikakvih pojava rasizma. Povezivanje viđenog incidenta, tučnjave između članova ekipe, sa rasizmom nema nikakve veze i smatramo ga potpuno zlonamjernim", stoji, između ostalog, u saopćenju FSS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: