Rasističko iživljavanje u Kruševcu
57

VIDEO / Britanska vlada od UEFA-e traži teške sankcije za Srbiju

Klix.ba
Dan nakon incidenta na utakmici mladih reprezentacija Srbije i Engleske u Kruševcu, cijela sportska javnost u Engleskoj traži kaznu za Srbiju zbog rasizma.

U čitavu se priču uključila čak i britanska Vlada na čelu sa premijerom Davidom Cameronom uputivši pismo predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju u kojem se traže teške sankcije za Srbiju i isključenje iz međunarodnih takmičenja zbog rasizma. Naime, srbijanski su navijači na rasnoj osnovi vrijeđali mladog britanskog reprezentativca Dannyja Rosea, nakon čega je došlo do tuče na terenu, a Rose je dobio i crveni karton.

Mladi je nogometaš tokom cijele utakmice bio izložen prozivanju navijača, koji su oponašali majmunske krike i gađali ga kamenjem. Situacija je izmakla kontroli nakon što je Engleska postigla gol u sudijskoj nadoknadi i osigurala plasman na EP. Tada su Rosea napali i srbijanski nogometaši te ga udarili dva puta. Britanski je premijer zgrožen scenama koje stižu iz Srbije te je, kako navode britanski mediji, odlučan u namjeri da isposluje tešku kaznu za ove incidente. Ministar sporta u britanskoj Vladi Huey Robertson je istakao kako su scene na stadionu u Kruševcu bile sramotne i da očekuje oštru kaznu.

Kvalifikacioni meč za odlazak na Evropsko prvenstvo, na koje ide Engleska koja je pobijedila u oba meča, ostao je potpuno u sjeni ovih incidenata, a od UEFA-e se očekuje da hitno provede istragu i oštro kazni odgovorne za incidente. Otežavajuća okolnost za Srbiju je i što je Platini ranije upozoravao njihov savez da bi njihove ekipe mogle biti isključene iz međunarodnih takmičenja zbog incidenata na utakmicama. Isključenje Srbije iz međunarodnih takmičenja traži i Engleski nogometni savez, ali i sam Rose, čije su izjave o maltretiranju u Kruševcu danas prenijeli svi relevantni britanski mediji.

"Počeli su pogrdno skandiranje čim smo izašli na zagrijavanje. I pored mog prigovora delegatu sve se to nastavilo i postajalo sve gore. Gađali su me kamenjem, vrijeđali i bilo je preteško fokusirati se na igru. Pri svakom mom kontaktu sa loptom oni su oponašali majmunske krike", rekao je između ostalog Rose, dodajući kako Srbija mora biti kažnjena.