{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Britanska vlada od UEFA-e traži teške sankcije za Srbiju

17.10.2012. u 15:43
57
68
Britanska vlada od UEFA-e traži teške sankcije za Srbiju
57
Britanska vlada od UEFA-e traži teške sankcije za Srbiju
Dan nakon incidenta na utakmici mladih reprezentacija Srbije i Engleske u Kruševcu, cijela sportska javnost u Engleskoj traži kaznu za Srbiju zbog rasizma.
U čitavu se priču uključila čak i britanska Vlada na čelu sa premijerom Davidom Cameronom uputivši pismo predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju u kojem se traže teške sankcije za Srbiju i isključenje iz međunarodnih takmičenja zbog rasizma. Naime, srbijanski su navijači na rasnoj osnovi vrijeđali mladog britanskog reprezentativca Dannyja Rosea, nakon čega je došlo do tuče na terenu, a Rose je dobio i crveni karton.

Mladi je nogometaš tokom cijele utakmice bio izložen prozivanju navijača, koji su oponašali majmunske krike i gađali ga kamenjem. Situacija je izmakla kontroli nakon što je Engleska postigla gol u sudijskoj nadoknadi i osigurala plasman na EP. Tada su Rosea napali i srbijanski nogometaši te ga udarili dva puta. Britanski je premijer zgrožen scenama koje stižu iz Srbije te je, kako navode britanski mediji, odlučan u namjeri da isposluje tešku kaznu za ove incidente. Ministar sporta u britanskoj Vladi Huey Robertson je istakao kako su scene na stadionu u Kruševcu bile sramotne i da očekuje oštru kaznu.

Kvalifikacioni meč za odlazak na Evropsko prvenstvo, na koje ide Engleska koja je pobijedila u oba meča, ostao je potpuno u sjeni ovih incidenata, a od UEFA-e se očekuje da hitno provede istragu i oštro kazni odgovorne za incidente. Otežavajuća okolnost za Srbiju je i što je Platini ranije upozoravao njihov savez da bi njihove ekipe mogle biti isključene iz međunarodnih takmičenja zbog incidenata na utakmicama. Isključenje Srbije iz međunarodnih takmičenja traži i Engleski nogometni savez, ali i sam Rose, čije su izjave o maltretiranju u Kruševcu danas prenijeli svi relevantni britanski mediji.

"Počeli su pogrdno skandiranje čim smo izašli na zagrijavanje. I pored mog prigovora delegatu sve se to nastavilo i postajalo sve gore. Gađali su me kamenjem, vrijeđali i bilo je preteško fokusirati se na igru. Pri svakom mom kontaktu sa loptom oni su oponašali majmunske krike", rekao je između ostalog Rose, dodajući kako Srbija mora biti kažnjena.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: