Nogomet
11

Nogometaši Šahtara iz Kargandyja ne smiju više klati ovce

Totalsport
U nogometnoj ekipi Šahtara iz Kargandyja, kazahstanskog kandidata za Ligu prvaka, običaj je da uoči svake utakmice koju igraju zakolju ovcu i prinesu je kao žrtvu.

S tom praksom će, međutim, morati prestati, barem kad su njihove evropske utakmice u pitanju. Iz Evropske nogometne federacije (UEFA) su obavijestili vodstvo kazahstanskog prvaka da je "klanje životinja neprihvatljivo na svim UEFA-inim takmičenjima".

Iz UEFA-e su reagirali nakon što su na adresu njenog predsjednika Michela Platinija dopis poslali iz Međunarodne udruge za etično tretiranje životinja (PETA).

PETA je reagirala nakon prošlog ponedjeljka, kada su Kazahstanci zaklali životinju dan uoči prvog dvoboja 4. pretkola Lige prvaka protiv Celtica, i to u tunelu koji vodi iz svlačionica do terena Astana Arene.

Trener kluba Viktor Kumikov izjavio je da je morbidan slučaj zlostavljanja životinja tek "običan lokalni ritual".

Nije poznato hoće li UEFA prenijeti upozorenje i na kazahstanska takmičenja. Budu li nastavili prakticirati barbarski običaj u UEFA-inim takmičenjima, Kazahstanci će biti izbačeni iz njih.

Večeras (20.45) na Celtic Parku Kargandijđani brane 2-0 prednost protiv Celtica iz prve utakmice. Odbrane li je, postat će prvi kazahstanski predstvanici u historiji grupne faze Lige prvaka.