Enes Sipović, igrač Otelula
0

"Nije realno očekivati poziv u reprezentaciju nakon jednog nastupa"

Razgovarao: Edin Isanović
Enes Sipović
Enes Sipović
Enes Sipović je svoj fudbalsku karijeru počeo graditi u Dolini ćupova. Rođen je 11. septembra 1990. godine, a igra na poziciji stopera. Iako mu put nije bio posut ružama, nije odustajao. Mnoga relevantna fudbalska lica predviđaju mu blistavu budućnost.

Kvalitet su prepoznali čelni čudi rumunskog Otelula, čiji je sada član, zajedno sa Zdenkom Baotićem, Brankom Grahovcom i Stevom Nikolićem. Jedan od bh. trenera opisao ga je kao igrača koji otraga čisti bez pardona, sposoban je dugim korakom hitro pregaziti prostor do protivničkog šesnaesterca. Za Sarajevo-x.com Sipović govori o svojoj karijeri, klubu, Želji, bh. reprezentaciji...

Kada ste počeli trenirati fudbal?

Sve je počelo u sedmoj godini. Prvo sam došao sa tatom na Grbavicu i upisao se u omladinski pogon Želje, da bih tek poslije otišao da se upišem u školu. Ne mogu da se sjetim ko mi je tada bio trener, ali mogu izdvojiti trenere koji su kasnije radili sa mnom. To su Iso Ahmetović, Fadil Aganspahić i Ismet Štilić. Oni su zaslužni za moj razvoj.

Kako je došlo do transfera u Rumuniju?

Dok sam igrao u juniorima tima sa Grbavice pratio me skaut pomenutog kluba i po završetku polusezone - javio mi se. Ponudili su dobre uslove i odlučio sam da promijenim sredinu i potpišem za Otelul.

Vaš klub se nalazi u sredini ligaške tabele?

Tako je. Trenutno smo osmi. Borimo se za izlazak na evropsku scenu. Od toga nas dijeli svega nekoliko bodova. Otelul u prevodu na naš jezik znači "Čelik". Radi se o stabilnom kolektivu i mislim da ću ovdje ostati još nekoliko sezona.

Nedavno ste debitovali u udarnoj postavi?

Utakmica protiv Glorije obilježila je moj debi u LPF-u. Svi su bili prezadovoljni nastupom, ali u sljedećem dvoboju nisam bio u prvih jedanaest. Stoperi koji su bili suspendovani vratili su se u ekipu. No, ne ljutim se, radi se o dva klasna igrača. Očekujem veću minutažu u narednom periodu.

Hoćete li da kažete da ćete svoju šansu čekati sa klupe?

Svakako! Da zaigram po prvi put u startnih jedanaest utjecalo je mnogo stvari. Prije svih činjenica da su dva stopera morala da pauziraju, jer su zaradili kartone. Trener je meni dao priliku i mislim da sam je iskoristio na najbolji mogući način.

Da li u budućnosti očekujete poziv za U-21 reprezentaciju BiH?

Što se tiče reprezentacija, ne razmišljam o tome. Sve je u mojim rukama, odnosno nogama. Ja treba da nastavim pošteno raditi i poziv će sigurno doći. Teško je očekivati da nakon samo jedne partije budem unutra.

Samo po sebi nameće se pitanje o Želji...

Sve pratim, sve znam. Veselim se dobrim rezultatima, kao i svaki navijač kojem je plava boja bliska srcu. Volio bih karijeru završiti upravo na Grbavici. To mi je velika želja i nadam se da će mi se ostvariti.

Predviđate li "plavima" naslov prvaka?

Sigurno, u to ne treba sumnjati.

I za kraj pitanje jeste li savladali rumunski jezik?

Kada sam tek došao bilo je izuzetno teško sporazumijevati se. No, nakon završetka kurseva stvari su se promijenile i sada dobro govorim rumunski. Svakako treba spomenuti da se pored mene u klubu još tri igrača iz BiH: Baotić, Grahovac i Nikolić.