Elvir Baljić
0

"Sa Realom sam dosanjao dječački san"

Razgovarao: Edin Isanović
Elvir Baljić
Elvir Baljić
Elvir Baljić je svoju nogometnu karijeru počeo pisati u Željezničaru. Kasnije je preselio na Koševo. Iz Sarajeva je otišao u Tursku, nastupao je za Bursaspor i Fenerbahce. Odlične igre nisu ostale nezapažene. Stigla je ponuda Real Madrida. U kraljevskom klubu proveo je tri sezone. U 20 utakmica poentirao je šest puta.

Nakon avanture u glavnom španskom gradu ponovo se vratio u Tursku. Nosio je dres Galatasaraya, Konyaspora, Ankaragucua i Istanbulspora (gdje je i završio karijeru). Za reprezentaciju BiH odigrao je 39 utakmica i postigao 14 golova. Šef državne nogometne selekcije Safet Sušić insistirao je da mu upravo Baljić bude pomoćnik u trasiranju puta ka kontinentalnoj smotri u Poljskoj i Ukrajini:

„ Ja se sa Sušićem poznajem više od deset godina. Bio mi je trener u dva navrata. Kada mi je ponudio da budem njegov asistent, pristao sam bez razmišljanja. Sve se to dešavalo prije davdesetak dana. Ipak, nismo to iznosili u javnost. Kada je sve bilo gotovo onda smo to saopštili. Meni je izuzetna čast biti u stručnom štabu državne selekcije“, počinje razgovor za Sarajevo-x.com, Elvir Baljić.

Možemo li u kvalifikacionoj grupi zauzeti jedno od prva dva mjesta?

Možemo. Po mom sudu najmoćnija je Francuska. Premda nam po stilu igre možda više odgovara od Rumunije. Ipak, Rumuni nisu kvalitetni kao ranijih godine. No, zaslužuju maksimalan respekt, kao i ostali sudionici. Svjesni smo da neće biti lako protiv Albanije i Bjelorusije. Bilo bi dobro kada bi na startu kvalifikacija osvojili kompletan plijen. Trijumf na otvaranju donosi samopouzdanje.

Da li ste pratili posljednje okršaje bh. reprezentacije?

Jesam. Žao mi je što Portugal nije nokautiran u baražu. Mislim da imamo kvalitetan tim koji je sastavljen od nekoliko izvanrednih igrača. Ako budu u top-formi kao prethodne kvalifikacije nema razloga za brigu.

Svoje trenersko znanje počeli ste sticati u Centru za edukaciju pri NSBiH?

Da. Položio sam za A i B licencu. Gradivo je jako zanimljivo, naučio sam puno toga. Nastaviću se obrazovati, volje imam, nogomet volim.

Kako sada gledate na karijeru?

Nažalost, ona je obilježena povredama. Psihički je bilo teško podnijeti kada bih nakon svakog pomaka na bolje uslijedio novi /stari problem. Da je bilo više sreće sa zdravljem, moglo je to krenuti i u drugim smjerovima, iako sam i ovako postigao dosta toga. Nastupao sam na velikoj sceni, uz velikane evropskog i svjetskog nogometa. Osvojio trofeje.

Izdvojite najljepši trenutak?

Naravno da je finale Lige prvaka i osvajanje prvog mjesta u evropskoj klupskoj eliti nešto posebno. To je bilo ostvarenje moga dječačkog sna. To se ne da zaboraviti. Sa nostalgijom se prisjetim utakmica u Realu, sa jednim Figom, Hierrom, Raulom, Casillasom... To je bila odlična generacija. Bio sam u dobrim odnosima sa svima njima. S druge strane žao mi je što naša reprezentativna generacija nije otišla na jedno veliko takmičenje. Imali smo kavlitet.

Posjetili ste i špansku reprezentaciju u zeničkom hotelu prije okršaja sa bh. selekcijom. Kako su Vas dočekali?

Odlično. Čim sam se pojavio Casillas i selektor Del Bosque došli su da se pozdravimo. Ugodno smo razgovarali i prisjećali se nekih lijepih trenutaka.

Nedostaje li Vam nogomet?

Ne. Iskreno, dosta mi je bilo karantina, putovanja i hotela. Mada je to sve ritam nogometnog života. Ipak, sada uživam. Igram rekreativno sa svojim društvom. Nisam nakupio previše kilograma. Vodim računa o tome.

Za kraj nam recite da li pratite Premijer ligu BiH?

Ne, ali će se sada stvari promijeniti.