Husref Musemić
0

INTERVJU / "Još pamtim Sušićev genijalni gol Slaviji iz Sofije"

Razgovarao: Edin Isanović
Husref Musemić
Husref Musemić
Jedan od najboljih bh. trenera Husrefa Musemića trenutno je bez angažmana. Nekadašnji igrač i trener tima sa Koševa uspio je sa bordo timom dotaći vrh i kao igrač i kao trener. Poznat je po svom burnom karkteru koji usađuje u igrače, a oni uzvraćaju velikom agresivnošću i borbenošću na terenu.

Mnogi su ga upamtili kao odličnog napadača, a sada ga doživljavaju kao hrabrog stratega. Kada je prije nekoliko godina sa klupe vodio Sarajevo bilo je očito da su krenuli novom stazom. U toj sezoni nakon mnogo godina na najveći bh. stadion stigla je titula.

U evropskoj klupskoj eliti Sarajevo je došlo do trećeg pretkola. Zaustavio ih je Dinamo iz Kijeva. Mnogi su skloni reći da Musemić jedan od najzaslužniji za takav uspjeh. Za Sarajevo-x.com nekadašnja "bordo devetka“ govori o trenutnim aktivnostima, ponudama, Premijer ligi, borbi za titulu, Sarajevu...

Šta trenutno radite?

Ništa. Iako je bilo nekih konkretnih ponuda, nisam prihvatio niti jednu. Sačekat ću ljeto i onda vidjeti šta i kako dalje.

Nedostaje li trenerski posao?

Svakako. Imam mnogo slobodnog vremena koje popunjavam na taj način što trčim. S druge strane, sada sam mnogo više sa porodicom, koja je ponekad zbog mog posla bila zapostavljena. Također, sinovi treniraju u FK Sarajevo tako da ih svakodnevno vozim na trening. Gledam utakmice, educiram se koliko sam u mogućnosti.

Pratite li Premijer ligu BiH?

Naravno. Bit će zanimljivo kako u bici za naslov, tako i u borbi za opstanak. Ono što bih posebno apostrofirao jeste činjenica da su gosti počeli pobjeđivati više nego ranije. To je dobro za ligu, mada ostajem kod konstatacije da je kvalitet pao.

Koliko visoko može Sarajevo?

Sigurno je da su uz Borac, Široki Brijeg i Željezničar glavni pretendenti za naslov i izlazak na međunuarodnu scenu. Svi pomenuti klubovi gostuju na Koševu. To može biti prednost, ali i veliki teret. Nadam se da će napraviti sve da dođu do titule. Reći ću da imaju raznih profila igrača. Ako svoj potencijal dignu na zavidan nivo, nikoga se ne trebaju bojati i mogu otići do kraja.

Može li sarajevski derbi biti presudan za titulu?

Apsolutno! Sigurno je da bi naš najveći stadion bio pun. Derbiju bi se konačno vratio stari sjaj. Da se niko ne uvrijedi, ali su to dva najveće bh. tima.

Izdvojite najljepši trenutak karijere?

Kada podvučem crtu mogu reći da je moglo biti bolje i lošije. Ipak, osvajanje titule sa Sarajevom 1985. godine je nešto posebno. Svi znamo kako je tada bilo teško doći do vrha. Mislim da smo u to vrijeme napravili pravi podvig. Moram naglasti da mi je bilo lijepo i u Crvenoj zvezdi, gdje sam igrao od svoje 24 do 28 godine.

Samo po sebi nameće se pitanje o nogometnoj reprezentaciji?

Kada je došao Ćiro Blažević rekao sam da je on čovjek sa hiljadu mana i milion vrlina. Imao je težak zadatak - vraćanje publike na tribine. Uspio je! On je u tome bez premca. Ostaje velika žal za onom utakmicom u Lisabonu kada smo mogli doći do povoljnijeg rezultata. U uzvratu se vidjelo da ne možemo igrati bez dva ili tri ključna igrača.

Vaš nekadašnji saigrač Safet Sušić sada je šef državne nogomete selekcije BiH. Može li on trasirati put do velikog takmičenja?

On je najbolji igrač BiH svih vremena. Uvijek je bio povučen, miran, staložen, bez obzira na situaciju na terenu. Sjećam se jedne utakmice protiv Slavije iz Sofije koju smo dobili 4-2. Ja sam postigao tri gola, a Safet jedan. Taj gol ostao je urezan u sjećanju. Uzeo je loptu na centru i bukvalno sve predriblao do gola. Bio je genijalan igrač. Neki dojmovi nikada neće izblijediti. Optimista sam kada je u pitanju plasman na kontinentalnu smotru nogometa 2012. godine.

Za kraj nam recite da li imate želju da se jednoga dana vratite na klupu bordo tima?

Sarajevo je moj klub, tu sam doživio igračku afirmaciju. U svaku utakmicu sam ulazio sa velikim emocijama. Nekada i pretjerivao. Želio sam da nešto napravimo. Moja zadaća bila je da unaprijedim neke stvari. To su prepoznali i navijači koju su mi uvijek davali podršku. Vratiću se jednoga dana. Volje i želje imam.

Vezani članci