Evropska liga
0

Newcastle "sa zvukom sirene" izbacio Anži

Totalsport
Cisse i Taylor (Foto: AFP)
Cisse i Taylor (Foto: AFP)
Na najdramatičniji mogući način engleski Newcastle je izborio četvrtfinale Evropske lige protiv superbogatog ruskog Anžija iz Mahačkale.

Nakon što je prvih 90 minuta u Rusiji okončano bez golova, činilo se da će na isti način završiti i uzvratni susret na St. James' Parku. Nije bilo posebno dobre igre, no jedna jedina nepažnja gostujuće odbrane koštala je Anži ispadanja.

Sylvain Marveaux ubacio je lijevom nogom s desne strane napada Newcastlea na peterac, gdje je Papiss Demba Cisse ostao sam poput duha, te lakoćom glavom poentirao za 1-0 i erupciju oduševljenja prepunog stadiona. Sve se to odigralo u četvrtoj minuti sudijske nadoknade.

Prolaze su nakon pobjeda u prvim utakmicama sigurno potvrdili Benfica i Fenerbahçe protiv Bordeauxa, odnosno Viktorije Plzen.

Benfica je nakon minimalnih 1-0 slavila i u Francuskoj, ovoga puta s 3-2, dok je Fenerbahçe pred svojim navijačima odigrao 1-1, te s ukupnim rezultatom 2-1 prošao dalje.

Na gotovo komičan način su nogometaši Bordeauxa primili drugi i treći pogodak na utakmici. Naime, nakon što bi izjednačili na 1-1, odnosno 2-2, primali bi pogodak odmah po kretanju s centra.

Oscar Cardozo bio je dvostruki strijelac u redovima pobjedničke ekipe, a jedan je pridodao i Jardel. Za domaćine su zabili Diabate, te gostujući igrač, malo prije spomenuti, Jardel.

Evropska liga, osmina finala, uzvratne utakmice:

Fenerbahçe - Viktoria Plzen 1-1 (Ucan 44 / Darida 60), prva utakmica 1-0 Bordeaux - Benfica 2-3 (Diabate 74, Jardel 90+1-ag / Jardel 30, Cardozo 75, 90+2), 0-1 Newcastle - Anži 1-0 (Cisse 90+4), 0-0