Osmina finala Evropske lige
0

Obračun Stuttgarta i Lazija, Anzhi protiv Newcastlea

Klix.ba
Večeras se igraju prve utakmice osmine finala Evropske lige, a na rasporedu su sljedeći susreti: Anzhi - Newcastle, Plzen - Fenerbahce, Stuttgart - Lazio, Steaua - Chelsea, Benfica - Bordeaux, Tottenham - Inter, Levante - Rubin i Basel - Zenit. Vedad Ibišević i Senad Lulić neće imati direktan obračun u susretu Stuttgarta i Lazija jer je popularni Vedo suspendovan, dok Emir Spahić u dresu Anzhija nema pravo nastupa protiv Newcastlea.

Anzhi - Newcastle (18:00)

Anzhi će u prvom susretu osmine finala Evropske lige biti domaćin ekipi Newcastlea. Ruska ekipa ima visoke ambicije u ovom takmičenju, a ima i kvalitetne igrače. Najnovije pojačanje je bh. reprezentativac Emir Spahić, posuđeni igrač iz Seville, koji i sam tvrdi da njegova nova ekipa ima odličan igrački kadar.

"Kada sam stigao u klub vidio sam mnoge zvijezde, tu su Samuel Eto'o, Lassana Diarra, Yuri Zhirkov, Mbark Boussoufa... Sve su to sjajni momci i već sam se uklopio", rekao je Spahić, koji nema pravo nastupa za Anzhi u Evropskoj ligi.

S druge strane gosti iz Engleske su spremni i puni samopouzdanja.

"Moj najbolji tim sam spreman suprotstaviti bilo kojem protivniku u ovom takmičenju. Puni smo samopouzdanja", izjavio je menadžer Svraka Alan Pardew.

Bilo kako bilo, očekuje se velika borba u oba susreta osmine finala.

Viktoria Plzen - Fenerbahce (19:00)

Viktoria je pobijedila u svih sedam posljednjih utakmica na svom terenu u evropskim takmičenjma, ali Fenerbahce ne pokazuje strah uoči gostovanja u Češkoj. Viktoria je dokazala svoju ozbiljnost, a srčani Turci će dati i više od svojih mogućnosti kako bi ostvarili dobar rezultat pred revanš i tako na svom terenu eventualno osigurali plasman u četvrtfinale.

Stuttgart - Lazio (19:00)

Stuttgart se nada prekidu serije od četiri utakmice bez pobjede na domaćem terenu u Evropskoj ligi, dok je Lazio u potrazi za prvom pobjedom u Njemačkoj. U ovom susret neće biti direktnog obračuna bh. reprezentativaca Vedada Ibiševića u dresu Švaba i Senada Lulića u dresu Laziala. Ibišević je suspendovan za ovu utakmicu.

Steaua - Chelsea (19:00)

Steaua je odlučna spriječiti ekipu Chelseaja da osvoji i treći veliki kontinenalni trofej. Londonski tim je prema mišljenju mnogih favorit u ovom duelu, ali Steaua također ima realne šanse za četvrtfinale.

Benfica - Bordeaux (21:05)

Benfica će se pokušati plasirati u četvrtfinale treći put u posljednje četiri godine, dok Bordeaux želi upisati prvu pobjedu u Portugalu. Ova dva tima su poprilično jednakog kvaliteta, tako da se očekuje neizvjesna borba za četvrtfinale u njihovom međusobnom srazu.

Tottenham - Inter (21:05)

U prethodna dva susreta Tottenhama i Intera bilo je mnogo vatre. Dogodilo se to u sezoni 2010/2011. u okviru grupne faze Lige prvaka. Inter je na svom terenu pobijedio rezultatom 4:3, a u revanšu je slavio Tottenham sa 3:1.

Interu svakako ne ide dobro u Seriji A pa bi eventualni uspjeh u Evropskoj ligi bio spas sezone. S druge strane, Tottenham je na sjajnoj trećoj poziciji u engleskoj Premier ligi, a želje za uspjehom u Evropi definitivno ne manjka. Bit će ovo zasigurno jedan od najzanimljivijih susreta osmine finala Evropske lige.

Levante - Rubin (21:05)

Levante prvi put nastupa u Evropskoj ligi, a plasman u osminu finala je bio pravo iznenađenje. Španska ekipa nema šta izgubiti i igra rasterećeno sa željom da "dogura" što dalje, dok Rubin namjerava okončati njihovu bajku. Ovo će ujedno biti i prvi međusobni susret u historiji ovih dvaju klubova.

Basel - Zenit (21:05)

Basel ove sezone u Evropskoj ligi na domaćem terenu nije postizao golove, a Zenit se mučio da ih postigne u gostima. To bi se moglo promijeniti u dvije utakmice koje će pomenuti klubovi odigrati u okviru osmine finala Evropske lige.