Evropska liga
0

Lulić ide u četvrtfinale ili Ibišević i društvo mogu napraviti čudo?

Klix.ba
Senad Lulić u dresu Lazija (Foto: AFP)
Senad Lulić u dresu Lazija (Foto: AFP)
Večeras su na rasporedu uzvratni susreti osmine finala Evropske lige. Posebnu pažnju će svakako privući utakmica između Lazija i Stuttgarta u kojoj će se na suprotnim stranama vjerovatno naći bh. reprezentativci Senad Lulić (Lazio) i Vedad Ibišević (Stuttgart).

Lazio - Stuttgart (2:0)

Laziali su u Stuttgartu napravili sjajan rezultat pobijedivši Švabe sa 2:0. Bila je to prva pobjeda Lazija na njemačkom tlu koja ih je dovela vrlo blizu četvrtfinala Evropske lige. S druge strane, Stuttgart je u potrazi za prvom pobjedom na talijanskom tlu i na raspolaganju će imati bh. reprezentativca Vedada Ibiševića, koji je u prvom susretu odrađivao suspenziju. S obzirom da je drugi bh. reprezentativac Senad Lulić u konkurenciji za prvih 11 u ekipi Lazija, ovo bi trebao biti direktan okršaj naših Zmajeva. Prednost je na strani Lulića, ali možda Vedo i društvo imaju još poneki as u rukavu.

Zenit - Basel (0:2)

Zenit je u Švicarskoj izgubio rezultatom 2:0 te na domaćem terenu treba odigrati besprijekorno kako bi se našao u četvrtini finala Evropske lige. Gosti dolaze s pristojnom prednošću i zasigurno će učiniti sve da je zadrže, no, u nogometu je sve moguće.

Inter - Tottenham (0:3)

Inter je u prvom susretu na White Hart Laneu od Tottenhama poražen sa 3:0. Gosti iz Milana su mogli kući otići i sa još ponekim golom u mreži, ali je to spriječio njihov golman Samir Handanović. U uzvratu je Interu potrebno čudo za prolaz dalje, dok Spursi već razmišljaju o četvrtfinalu.

Newcastle - Anzhi (0:0)

Newcastle nije poražen u posljednjih 12 evropskih utakmica na domaćem terenu, a iz Moskve i gostovanja kod Anzhija su se vratili bez primljenog pogotka, remizirali su rezultatom 0:0. Sada engleska ekipa ima priliku da pobjedom osigura plasman u četvrtfinale, dok Anzhi također traži svoju šansu s obzirom da seradi o izuzetno ozbiljnoj ekipi. Ko će biti uspješniji, ostaje da se vidi.

Chelsea - Steaua (0:1)

Chelsea se suočava s deficitom od jednog gola uoči uzvratnog susreta sa Steauom. Ekipa Rafaela Beniteza je uvjerena da može rezultat preokrenuti u svoju korist i nastaviti svoj put u Evropskoj ligi, dok se Steaua puna samopouzdanja ne namjerava braniti na Stamford Bridgeu. Hoće li Bluesi uspjeti u svojoj namjeri ili će se u Londonu dogoditi iznenađenje, vidjet ćemo nakon revanša u Londonu.

Bordeaux - Benfica (0:1)

Benfica uoči gostovanja kod Bordeauxa ima prednost od 1:0. Portugalska ekipa je došla do pobjede nakon što se lopta nakon Rodrigovog šuta odbila u prečku, pogodila u golmana Carrasa te završila u golu. Francuski tim se nada da će imati više sreće u uzvratu te da će kvalitet koji ima izaći na vidjelo. U ovom susretu se također očekuje velika borba za četvrtfinale.

Rubin - Levante (0:0)

Prvi susret ove dvije ekipe je završio 0:0, a Rubin se nada da će na domaćem terenu ostvariti jubilarnu 50. pobjedu u UEFA-inim takmičenjima. Uprkos dominaciji Levante na svom terenu nije uspio ostvariti pobjedu, a sada špansku ekipu očekuje težak posao u Rusiji. Ekipe imaju podjednake šanse za četvrtfinale, tako da se očekuje bespoštedna borba.

Fenerbahce - Viktora Plzen (1:0)

Fenerbahce ima prednost od 1:0 koja je ostvarena na gostujućem terenu kod Plzena. Turskoj ekipi je preostalo da posao završi pred svojim navijačima, dok je Viktoriji potrebno čudo da se nađe u četvrtfinalu Evropske lige.

Utakmice Rubin - Levante i Zenit Basel počinju u 18 sati, u 19 se igra utakmica između Intera i Tottenhama, dok su susreti Newcastle - Anzhi, Chelsea - Steaua, Bordeaux - Benfica, Lazio - Stuttgart i Fenerbahce - Viktoria Plzen na rasporedu u 21:05 sati.