Nogomet
0

Lulić i Ibišević jurišaju u osminu finala, kraj za Liverpool?

Klix.ba
Vedad Ibišević u duelu sa igračem Genka Koulibalyjem (Foto: Arhiv/AFP)
Vedad Ibišević u duelu sa igračem Genka Koulibalyjem (Foto: Arhiv/AFP)
U četvrtak navečer su na rasporedu uzvratni susreti šesnaestine finala Evropske lige. Sudeći po rezultatima iz prvih susreta, pojedine ekipe su gotovo sigurno u osmini finala, dok će druge voditi žestoku međusobnu bitku za prolaz dalje. Bh. javnost će s posebnom pažnjom pratiti utakmice Lazija i M' Gladbacha te Genka i Stuttgarta, zbog nastupa bh. reprezentativaca Senada Lulića u dresu Laziala, kao i Vedada Ibiševića, koji će predvoditi napad Švaba.

Rubin - Atletico (2:0)

Atletico je na iznenađenje mnogih doživio neugodan poraz na domaćem terenu od Rubina, koji je odnio pobjedu rezultatom 2:0. Ruska ekipa bez sumnje ima sjajan rezultat, a ako Falcao i društvo ne naprave čudo, Rubin će se plasirati u osminu finala Evropske lige.

Genk - Stuttgart (1:1)

Genk je u Stuttgartu pružio solidnu partiju i izvukao također solidan rezultat odigravši 1:1 sa Švabama. Belgijska ekipa svakako ima visoke ambicije, a sada je tu i pozitivan rezultat. S druge strane, Stuttgart mora napasti i položiti nade u, između ostalih, našeg reprezentativca Vedada Ibiševića.

Lazio - M'Gladbach (3:3)

Ekipa Lazija, za koju nastupa bh. reprezentativac Senad Lulić, ostvarila je dobar rezultat na gostovanju kod M'Gladbacha odigravši 3:3. Sada je Lazialima potrebna jedna pametna i mudra igra kako bi odgovarajućim remijem sa manje od 6 golova na utakmici ili eventualnom pobjedom stigli do osmine finala. Rimski tim ima dobre šanse, ali Nijemci ne namjeravaju odustati.

Lyon - Tottenham (1:2)

Lyon je kod Tottenhama u prvom susretu doživio poraz rezultatom 2:1, a na svom stadionu ima priliku iskoristiti postignuti gol u gostima i izaći kao konačni pobjednik iz ovog duela. Ovo bi trebala biti jedna odlična utakmica s obzirom na to da je ulog veliki te da se radi o poprilično jednakim ekipama.

Cluj - Inter (0:2)

Interu ne ide baš najbolje u Seriji A pa je što bolji plasman u Evropskoj ligi postao jedan od imperativa ove sezone. U prvoj utakmici je Inter pobijedio ekipu Cluja rezultatom 2:0 i prolaz u osmini finala je prema mnogim gotova stvar. Međutim, ekipa igra dosta promjenljivo ove sezone, tako da opreza nikad dosta, posebno jer Cluj nema šta izgubiti i definitivno će ići na sve ili ništa.

Metalist - Newcastle (0:0)

Newcastle nije uspio iskoristiti prednost domaćeg terena i savladati ekipu Metalista, a sada Svrake očekuje težak zadatak na gostovanju ukoliko žele u osminu finala. Na St. James Parku je bilo 0:0, tako da se u Ukrajini očekuje zanimljiva i neizvjesna utakmica.

Dnipro - Basel (0:2)

Dnipro je poražen kod Basela rezultatom 2:0 i nije pružio igru koja daje nadu za bolji revanš. Ipak, u nogometu ništa nije nemoguće, mada je prema mišljenju mnogih Basel već u prvom susretu završio posao.

Liverpool - Zenit (0:2)

Zenit uoči revanša s Liverpoolom ima dva gola prednosti iz prvog susreta i na Anfield dolazi s namjerom da je sačuva i prođe u osminu finala. Liverpool ima težak zadatak da slomi otpor ruske ekipe, postigne tri gola, a da pri tome sačuva svoju mrežu. Ruski tim je izuzetno opasan protivnik i ima značajnu prednost, ali Redse pred njihovim navijačima svakako ne treba otpisati do posljednjeg trenutka.

Benfica - Leverkusen (1:0)

Odličan rezultat je ostvarila Benfica na gostovanju u Leverkusenu kod Bayera. Apotekari sada definitivno moraju ići na pobjedu, a to ostavlja dosta prostora igračima Benfice za njihove ubitačne kontre kojima lako mogu zapečatiti svoj plasman u osminu finala. Chelsea - Sparta Prag (1:0)

Chelsea je rutinski odradio posao u Pragu i upisao pobjedu bez primljenog gola. Čini se kako će uzvratni susret u Londonu biti stvar formalnosti i ovjere prolaska u osminu fnala.

Bordeaux - Dynamo Kyiv (1:1)

Prvi susret između ove dvije ekipe je završen rezultatom 1:1, a francuska ekipa je u revanšu u prednosti. No, Dynamo je ozbiljna ekipa, tako da je još uvijek sve otvoreno u ovom duelu. Hannover - Anzhi (1:3)

Solidnu je prednost Anzhi ostvario na svom terenu pobijedivši ekipu Hannovera sa 3:1. Njemačka ekipa se može samo nadati lošem danu ruske ekipe i dati svoj maksimum te tako pokušati "dohvatiti" osminu finala, mada će to biti veoma teško izvodiv zadatak. Plzen - Napoli (3:0)

Plzen je u gostima deklasirao ekipu Napolija rezultatom 3:0. Talijanska ekipa je glasila za favorita, ali je na terenu bila neprepoznatljiva. Rezultat toga je visok zaostatak koji je gotovo nemoguće nadoknaditi.

Fenerbahce - BATE (0:0)

BATE nije uspio savladati ekipu Fenerbahcea na domaćem terenu, a sada evidentno kvalitetnija ekipa iz Turske odlučuje o svojoj sudbini na vlastitom terenu. Fenerbahce je veliki favorit.

Olympiacos - Levante (0:3)

Španski Levante je stekao veliku prednost nad grčkim Olympiacosom i u revanš ulazi bez straha. Na španskoj je ekipi da odigra mirnu utakmicu i sačuva svoj gol. To će svakako biti dovoljno za osminu finala.

Steaua - Ajax (0:2)

Ajax je na pravi način odradio posao na Amsterdam Areni i pobijedio rezultatom 2:0 respektabilnu ekipu Steaue. Ako Holanđani ponove dobru partiju i odigraju mudro ići će u osminu finala, dok Steaua treba dosta sreće i vještine da dođe do prilike za preokret i plasman dalje.