Oštar start
0

KOLUMNA / Navijači nisu huligani!

Piše: Bakir Tiro
"Ne brinite, stadioni na SP u JAR-u će biti puni", obratio se Sepp Blatter, predsjednik FIFA "zabrinutoj" svjetskoj, pa tako i javnosti u BiH. Eh, kada bi nas to brinulo.

Dok se cijela planeta raduje skorašnjem Mundijalu koji počinje 11. juna, nama u Bosni i Hercegovini "fudbal" donosi glavobolje. Pravi je rizik otići na premijerligaške stadione koji su ispod svakog standarda. Tribine (tamo gdje ih ima) sve manje su posjećene. Osim na utakmicama "visokog rizika" koje odlučuju o najvažnijim stvarima u sezoni. Ako je bilo šta važno poslije ubistva Vedrana Puljića, te sve većeg broja povrijeđenih, ko fol, zbog fudbala?!

Žrtva slabosti pravne države

A, zašto bi ljudi dolazili na utakmice našeg tzv. fudbalskog društva najboljih? Da opet neko strada kao Vedran Puljić 4. oktobra prošle godine u Širokom Brijegu!? Istinski navijač Sarajeva bio je žrtva svih slabosti države BiH u kojoj, htio to neko priznati ili ne, pravna država još uvijek nije zaživjela u punom kapacitetu. Da jeste, Puljićev ubica bio bi iza rešetaka, a ne bi i danas slobodno šetao Hercegovinom ili možda Hrvatskom?!

Ni ubistvo nije bilo dovoljno da se država ozbiljnije pozabavi nasiljem u fudbalu. Prije, za vrijeme i nakon utakmica Premijer lige BiH, pogotovo u finišu šampionata u stalnoj ste opasnosti da biste mogli postati nova žrtva nasilja. Ono što posebno brine je što nakon tragedije u Širokom Brijegu niko nije izvukao pouku. Naprotiv, nasilje je u porastu!

Zašto? Logično i beskonačno ponovljeno: Zato što pravna država ne funkcionira u punom kapacitetu!

Linija manjeg otpora

Nasilje iniciraju huligani filtrirani u navijačke grupe. Najveću štetu nanose, najčešće, našim najboljim navijačkim grupama. Probleme prave pojedinci, a ne kako se "linijom manjeg otpora" u javnosti pokušava predstaviti i za huliganstvo okriviti kompletne navijačke grupe.

Huligani imaju i ime i prezime. U Savezu javno tvrde da ih poznaju. Isto kažu i u klubovima. Pitate se, u čemu je onda problem? Pogađate, opet u pravnoj i zakonodavnoj državi.

Da postoji strogi državni zakon kažnjavanja za nasilje na sportskim terenima stvorile bi se pretpostavke za sačinjavanje baze podataka huligana. Ako ništa bio bi im zabranjen ulazaka na naše stadione.

Pokušao iskoristiti sport da naruši pomirenje

Zakona još nema jer nam dolaze izbori, a huligani su plodno tlo za raspirivanje međunacionalne mržnje u ovoj zemlji. Kako će država u zatvor slati one koji obavljaju prljave poslove za političare koji gube tlo pod nogama ili za one tajkune koje žele ući u vlast.

U ovoj sedmici svjedoci smo i kako je jedan priprosti političar izjavom u Zagrebu pokušao iskoristiti sport da bi narušio atmosferu pomirenja na ovim prostorima i izazove nove tenzije. Pretpostavljate o kome je riječ. Želio je učvrstiti položaj među svojim šovinistima i separatistima da bi i nakon oktobarskih izbora "klepao lovu" od države koju ruši na svakom koraku. Namjerno ne želi spomenuti njegovo ime. Ne želim mu praviti reklamu i dizati popularnost u selu. Ne želim jer ne zaslužuje da ga se spominje.

Gospodine Blatter, ne brinite

Njemu i njegovim partnerima u vlasti i iz drugog entiteta odgovara stanje haosa, kako na našim stadionima, tako i na našim ulicama.

Na koncu, na različitim smo stranama. Za razliku od njega i huligana, za nezavisnu sam pravnu državu. Baš kao i svi istinski navijači, velika većina "Robijaša", "Hordi zla", "Manijaka", "Red Armyjevaca", "Fukara", "Bh. fanaticosa", "Ultrasa", "Lešinara"…

I političarima i huliganima odgovara da se za nasilje na našim sportskim terenima, tobože, okrive navijačke grupe.

Ne, u ovom slučaju teze nećete zamijeniti. Lopovi i huligani iza rešetaka, navijači na stadione!

Gospodine Blatter, ne brinite! Možda nakon oktobarskih izbora i naši stadionu budu puniji.