Oštar start
0

KOLUMNA / Ko i kako manipulira navijačima?

Piše: Bakir Tiro
U subotu (4. aprila) navršilo se pola godine od tragične smrti Vedrana Puljića, navijača Sarajeva ubijenog u neredima u Širokom Brijegu. Do danas ubica nije pronađen i uhapšen. Državo, po ko zna koji put, sram te i stid bilo!

Dani tuge ne jenjavaju. Smrt nedužnog mladića nije bila dovoljna opomena za usijane glave u ovoj zemlji. Naprotiv, politika, odnosno vlast ništa nije poduzela kako bi nasilje, to jeste huligane u ovoj zemlji "stavili pod kontrolu".

"Misteriozna" istraga

Neposredno poslije tragedije u Širokom Brijegu naslušali smo se raznih obećanja. Od efikasne policijske akcije do usvajanja novih, strožijih Zakona za sve izgrednike i nasilnike. Kako je vrijeme odmicalo, sve je zaboravljeno, a obećanja su još uvijek obećanja.

Krvava nedjelja, 4. oktobra prošle godine pokazala je i svu neefikasnost policije i Tužilaštava u BiH. Barem, kada su u pitanju oni "na terenu", u Širokom Brijegu. Hvatali su mogućeg počinitelja kriminalnog djela, a on im je "pobjegao" iz pritvora. Za zločin je bio osumnjičen i policajac, ali "dokaza nije bilo". Prije nekoliko dana ispred stadiona Pecara rađena je i rekonstrukcija tragičnih nereda. I, nakon nje, za sada ništa od pronalaska ubice. Na sva pitanja o "misterioznoj istrazi" odgovor je pola godine isti: "Istraga je u toku i više informacija u ovom trenutku ne možemo vam dati"!

Huškačke političke elite u akciji

Puljićeva smrt nije bila dovoljna opomena ni onima koji se nazivaju "navijačima" i idu na utakmice. Na ulicama naših gradova nastavljaju se sukobljavati. Samo pukom srećom novih žrtava nije bilo.

Međutim, najtužnije je što najdeblji kraj uvijek izvuku nedužni, slijepo slijedeći tobožnje "vođe". A, oni koji i organiziraju nerede, jer su bliski sa huškačkim političkim elitama, prolaze nekažnjeno. Evo i najlogičnijeg odgovora zašto su obećanja još uvijek ostala obećanja, te zašto nema strožijeg Zakona za izgrednike i nasilnike. Da se tragedija desila u nekoj iole jačoj i manje korumpiranoj državi svi bi bili na nogama i ne bi sjeli dok se ubica ne pronađe, nasilje iskorijeni. Očigledno, kod nas to nije tako, a u narednim mjesecima moglo biti još gore!

Idealna (predizborna) situacija za nova nasilja

Nasilje na sportskim terenima moglo bi eskalirati u finišu Premijer lige BiH. Pojedine huškačke političke elite borit će se za nove mandate na predstojećim oktobarskim izborima, kako bi nam krojili životne sudbine i u naredne četiri godine, trpajući novac u svoje džepove. U kampanji će, "gazeći preko mrtvih" da bi pobijedili, posegnuti za svim svojim "resursima". Svjedoci smo, pred svake izbore podižu međunacionalne tenzije sa željom da naše narode još više podijele. Najpogodnije tlo za njihov "podli plan" jesu sportski tereni.

Zbog toga, u svoje luksuzno opremljene kabinete mogli bi pozvati "vođe" huligana, kako bi im dali upute da nasiljem i nacionalizmom na stadionima dodatno zaoštrili situaciju u zemlji. Cilj je skrenuti pažnju sa stvarnih svakodnevnih problema građana. Imaju idealnu situaciju. Za titulu fudbalskog prvaka BiH bore se ekipe iz svih političkih centara moći - Sarajeva, Banje Luke, Širokog Brijega.

Ovaj put, budite pametniji od njih. Istinski navijači u cijeloj BiH ne dozvolite da manipuliraju vama, kao da ste pijuni na šahovskoj ploči.

Nasilju i huliganizmu na našim terenima recite - stop!