Oštar start
0

KOLUMNA / Borba protiv kriminalne fudbalske hobotnice

Piše: Bakir Tiro
Sve više se "šuška" da bi pravna država Bosna i Hercegovina kriminalnoj fudbalskoj hobotnici u ovoj zemlji mogla odrubiti glavu! Međutim, bit će to dug proces. Ipak, bitno je da velika akcija suzbijanja mita i korupcije na našim stadionima, konačno, starta.

Prema sve učestalijim navodima mnogih poznavalaca fudbalskih prilika kod nas, ponajprije, na udaru bi se mogle naći sudije i njihovi nalogodavci, odnosno mentori iz Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH.

Prisluškuj, otkrij i kazni

Navodno, ohrabrujuće nedemantirano, Tužilaštvo BiH kreće u obračun sa fudbalskim kriminalom, eventualnim namještanjem utakmica na bh. stadionima, sudijskim prevarama. Cijela stvar i u BiH nedavno je pokrenuta sa mrtve tačke. Onda, kada je Novo Panić, arbitar iz Doboja pao na međunarodnoj utakmici. Nakon prisluškivanje njegovog mobilnog telefona, Tužilaštvo Njemačke u Bohumu "podiglo je prašinu". FIFA ekspresno reagirala.

Panića su doživotno kaznili zabranom dijeljenja (ne)pravde u svijetu, jer kako su obrazložili, "uhvatili su ga u prevari, to jeste u sprezi sa svjetskom kladioničarskom mafijom, koja zbog finansijske dobiti namješta mečeve diljem planete". I danas Panić tvrdi da je nevin!? FIFA je neumoljiva!

Poslije velike blamaže, jedne u nizu za bh. fudbal, iz višegodišnje letargije, očito, trgnuli su se i u Tužilaštvu BiH. Ponovo navodno, ovih dana obavještajne službe u državi krenut će sa prisluškivanjem telefonskih poziva svih sumnjivih tipova u našem fudbalu. Po principu "prisluškuj, otkrij i kazni", kao u drugim dijelovima svijetu i našem fudbalu moglo bi svanuti.

Inostrani pritisak u globalnoj priči

Desi li se zaista velika akcija i u BiH, vjerovatno, inicirana je inostranim pritiskom. Kako god? Samo da se desi!? U svakom slučaju i više je nego potrebna. Godinama se kod nas priča o neregularnom prvenstvu. Korupciji i kriminalu u raznim fudbalskim porama. I, ništa se nije promijenilo. Sveobuhvatna istraga potrebna je i tim prije da se vidi da li su sve priče "izmišljene" ili istinite. Ne otkrije li pravna država nepravilnosti, u što rijetko ko vjeruje, akcija će se opet isplatiti. Znat ćemo da smo "zdravi i pravi". Teško, no treba vidjeti i drugu stranu medalje.

Pravo ne podliježe špekulacijama. Sve dok neko ne bude osuđen za fudbalski kriminal u ovoj zemlji, svi su i nevini! Nadati se da kompletna priča neće ostati na priči, te da će BiH postati dio globalne svjetske porodice u borbi protiv fudbalskog kriminala.

Sezona lova na lopove

Upravo u finišu šampionata pravo je vrijeme za obračun sa fudbalskim kriminalom. Redovno, svake sezone iz određenih, poraženih klubova tvrde da je prvenstvo neregularno. Pored medijskih istupa, u proljetnoj polusezoni "lova na lopove" nikada niko nije ponudio dokaz o neregularnostima.

U slučaju da i naša pravna država krene putem brojnih članica Evropske unije, Turske, te drugih mnogobrojnih zemalja svijeta možda se i dokaže da je takmičenja u Premijer ligi BiH neregularno.

Da, bilo bi to nova "šamarčina" našem slabašnom fudbalu. Ceh napokon nekada moramo platiti zbog čelnika N/FS BiH. Sami će reći: zašto opet zbog nas? Zato što su skoro deceniju nesposobni i nespremni da se uhvate u koštac sa problemima u bh. fudbalu. Naprotiv, inicijatori su mnogih.