{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KOLUMNA
/
Kolarići (Novo) Paniću, sami sebe saplićemo...

S
23.2.2010. u 15:00
0
0
Kolarići (Novo) Paniću, sami sebe saplićemo...
0
Kolarići (Novo) Paniću, sami sebe saplićemo...
Bruka vijeka! U prošloj sedmici naš fudbal dobio je novu "šamarčinu“ od Michela Platinija i njegovih saradnika u Nionu. Iole moralnima obrazi se još uvijek crvene, ali ne i članovima Predsjedništva N/FS BiH?!
UEFA je doživotno suspendovala Novu Panića, u proteklim godinama jednog od "najboljih“ bh. sudija. Platinijevi "disciplinci“ u saradnji sa njemačkim Tužilaštvom došli su do neoborivih dokaza prema kojima je Dobojlija sudjelovao u namještanju utakmice mladih reprezentacija Švicarske i Gruzije, odigrane u 18. novembra prošle godine u Luganu.

Nesagledive posljedice

Presreli su telefonske razgovore u kojima je svjetska fudbalska mafija "nagovorila“ Panića da za njih obavi prljavi posao radi dobiti na kladionicama. Evropski mediji pišu kako je Panić za uslugu dobio 50.000 eura. "Dobio“ i završio "obećavajuću“ karijeru! Mudro i moralno, nema šta?!

U N/FS BiH i nisu šokirani Panićevim gestom koji je diljem planete dodatno izblamirao naš fudbal. Predsjednik Sulejman Čolaković i ostala "vrhuška“ tek su stidljivo rekli: "To je to. Ne može ni kod nas suditi, ako ga je doživotno suspendovala UEFA“?! To je to?

Slučaj Panić imat će nesagledive posljedice za ionako loš utjecaj N/FS BiH u evropskoj fudbalskoj porodici. Sudijama iz BiH njihov "uzorni“ kolega zaključao je neprobojna, blindirana vrata napretka na ino sceni. Do ključa kojim bi barem odškrinuli vrata i provirili ka boljoj budućnosti neće moći u skorije vrijeme. Pohranjen je u odaje UEFA sa kojom, još jednom se dokazalo, apsolutno nema šale.

Šta sudije rade u BiH?

Postavlja se opravdano pitanje. Šta rade sudije i šta se dešava na našim premijerligaškim terenima, kada je "najbolji“ od njih, blago rečeno, imao petlje varati u strogoj Evropi? U Bosni i Hercegovini "osobe u crnom“ niko ne kontrolira. SIPA i Tužilaštvo BiH, opet se ispostavilo, "nemaju vremena da se podrobnije pozabave lopovlucima u našem nacionalnom šampionatu“. U minuloj deceniji, gotovo svi građani ove zemlje, od šest do 66 godina, pričaju o neregularnoj ligi. A, onda nam svake godine u kasno proljeće iz Saveza kažu: "Liga regularna, jer nema dokaza da nije?!“

Nikada, ama baš nikada, ni Tužilaštvo BiH, ni SIPA nisu istražili javne tvrdnje brojnih sportskih radnika o namještenim utakmicama, potkupljenim sudijama i ostalim službenim licima na premijerligaškim stadionima u ovoj državi. Mogli bi na veoma lagan način. Konkretno, na osnovu modela primijenjenog od strane njihovih evropskih kolega i u primjeru "Panićevog posljednjeg žvižduka“, odnosno presretanjem telefonskih poziva moguće upetljanih u dodavanju ljutih začina u bosanskom fudbalskom loncu.

Svi kod nepotkupljivog "arbitra“

Naravno, cijelu priču trebali bi inicirati oni koji vode fudbal u BiH. Međutim, od funkcionera u sarajevskoj ulici Ferhadija 30 ni ne treba očekivati inicijativu za bolje sutra bh. fudbala. Njima odgovara "da nemaju dokaza“.

Dragi Bog samo zna u šta su sve oni upetljani i u domaćem šampionatu. No, jednog dana svi ćemo biti jednaki na drugom, boljem svijetu, te će nam suditi prema djelima iz ovog prolaznog života. Sudija će biti pravedan i nepogriješiv, nepotkupljiv za razliku od Panića i sličnih, itd...

Do tada. Kolarići (Novo) Paniću, sami sebe saplićemo...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: