Nogomet
0

Navijači Celtica sakupili 117.000 eura za Palestinu

Klix.ba
Nakon što su njegovi navijači tokom utakmice playoffa Lige prvaka protiv izraelskog Hapoela Be'er Sheve mahali palestinskim zastavama, Celtic očekuje kazna od UEFA-e, no, to nije spriječilo fanove da naprave novi potez. Oni su pokrenuli kampanju i sakupili 117.000 eura koje će pokloniti Palestincima.

Cilj navijača je da Palestini poklone identičan iznos koji UEFA odredi Celticu kao kaznu za palestinske zastave koje su istaknute na tribinama Celtic Parka. Kampanja je pokrenuta pod hashtagom #matchthefineforpalestine.

Novac će biti poklonjen onima kojima je potrebna medicinska njega, kao i centru Lajee, kulturnom i sportskom projektu za djecu u izbjegličkom kampu Aida u Betlehemu. Djeci će biti kupljena sportska oprema, tako da će kamp oformiti svoj tim pod nazivom Aida Celtic i takmičit će se u ligi za mlade u Betlehemu.

Iznos sakupljenog novca se konstantno povećava.

UEFA će odrediti devetu kaznu Celticu u posljednjih pet godina zbog postupaka navijača. Palestinsku zastavu su istakli i prije dvije godine u kvalifikacijama Lige prvaka na utakmici protiv KR Reykjavika.

UEFA zabranjuje gestikulacije, riječi, predmete i druge načine slanja poruka koje ne pripadaju sportskim događajima, posebno poruke političke, ideološke, vjerske, uvredljive i provokativne prirode.

O novoj kazni za Celtic znat će se više 22. septembra.