Nogomet
69

Musić: Za Albaniju smo 1995. jedva sastavili ekipu, a ove godine smo bili u Brazilu

Piše: D. B.
Vedin Musić
Vedin Musić
Nogometna reprezentacija BiH je na današnji dan prije 19 godina odigrala svoju prvu zvaničnu utakmicu. Bio je to susret s Albanijom u Tirani, koji su naši reprezentativci izgubili rezultatom 2:0. Dio te ekipe je bio nekada sjajni nogometaš Vedin Musić, koji je rekao da sama ta utakmica ima mnogo veći značaj od rezultatskog.

"Meni je bilo zadovoljsto i čast nastupiti protiv Albanije u dresu s državnim grbom, posebno zbog činjenice da je to bila prva zvanična utakmica naše zemlje", izjavio je Musić na početku razgovora za portal Klix.ba.

Tadašnji selektor reprezentacije BiH Fuad Muzurović jedva je uspio sastaviti tim za utakmicu protiv Albanije.

"U to vrijeme sam bio član FK Sloboda i automobilom sam krenuo u Zagreb, gdje sam se našao s reprezentativcima i selektorom Fuadom Muzurovićem. Bilo nas je malo, tek 10 nogometaša, ali su nam se u Zagrebu pridružili još neki nogometaši iz Slovenije, tako da smo uspjeli sastaviti ekipu. Uprkos poteškoćama, bilo mi je drago što sam dio tima", rekao je bivši reprezentativac BiH.

Naše igrače su u Tirani ugostili sunarodnjaci.

"Kada smo došli u Tiranu, dočekali su nas naši ljudi koji su od ranije živjeli u Albaniji. Izuzetno su nas dobro primili i ugostili. Bio je to veoma lijep osjećaj", kazao je Musić.

On je istakao da rezultat meča protiv Albanije nije bio u prvom planu. Uprkos porazu, ta utakmica je bila od velike historijske važnosti za naš tim.

"Rezultat nije bio bitan, jer smo jedva okupili reprezentaciju. Najbitnije je da smo upisali taj nastup, da je reprezentacija odigrala prvu zvaničnu utakmicu, a nakon toga smo igrali kvalifikacije, napredovali, imali dva neuspješna pokušaja za plasman na veliko takmičenje, a ove smo godine nastupili na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Uprkos svim dešavanjima devedesetih godina i drugim nedaćama, naš nacionalni tim je konstantno napredovao, iako smo mi jedna mala zemlja. Nadam se da ćemo tako i nastaviti", rekao je bh. nogometaš koji je imao bogatu klupsku karijeru igrajući u BiH, Turskoj i Italiji.

Komentarisao je i loš start Zmajeva u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine te otkrio svoja očekivanja od drugog dijela kvalifikacija.

"Dogodilo se ono što smo najmanje očekivali u jednoj od najlakših grupa. Mi smo loše otvorili kvalifikacije, gubili bodove gdje nismo smjeli, ali to je nogomet. Istina je da nakon SP-a niko nije očekivao ovakve rezultate, ali eto, dogodilo se i to. Ipak, mislim da imamo šanse da se plasiramo na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Da bismo u tome uspjeli, moramo drugačije shvatiti ove kvalifikacije, drugačije se pripremati i više pružati na terenu. Ako ne završimo drugi u grupi, vjerujem da ćemo izboriti barem baraž", smatra Musić.

NSBiH je nakon otkaza Safetu Sušiću trenutno u potrazi za novim selektorom.

"Mislim da bi nam u ovoj situaciji najviše pomogao Vahid Halilhodžić. To je trener koji je napravio veliki ugled u svijetu, posebno s Alžirom na SP-u. On ima svoje ideje, disciplinu, rad i viziju igre, idealno je rješenje za Zmajeve. No, on nažalost neće voditi naš tim", završio je Musić.