Nogomet
19

Musemić: Čast je biti dio historije Zmajeva, moramo razmišljati o smjeni generacija

Piše: D. B.
Husref Musemić
Husref Musemić
Nogometna reprezentacija BiH je 30. novembra 1995. godine odigrala svoju prvu zvaničnu utakmicu. Zmajevi su gostovali u Tirani u Albaniji, koja je pobijedila rezultatom 2:0. To je bila prva i posljednja utakmica za bivšeg nogometaša i stručnjaka Husrefa Musemića.

Počeci reprezentacije BiH su bili teški, ali se Musemić njima ponosi.

"Bilo je ratno stanje, okupljali smo se sa svih strana i meni je izuzetno drago što sam dio te historije. Utakmicu protiv Albanije smo izgubili, ali je taj rezultat u drugom planu. Emocije su bile na vrhuncu, jer ne možete biti ravnodušni dok stojite na terenu i slušate himnu svoje zemlje. To je poseban osjećaj", izjavio je Musemić.

On smatra da je reprezentacija značajno napredovala u periodu od 19 godina.

"S obzirom na to kako je sve izgledalo 1995. godine, danas ne možemo reći da nismo napredovali. U početku je bilo teško, neki nisu htjeli da igraju za reprezentaciju, dok drugi nisu smjeli. Moglo je i bolje, ali ni ovo što je napravljeno za 19 godina nije loše. Otišli smo na Svjetsko prvenstvo u Brazilu ove godine i to mnogo znači. Za BiH je nakon Mundijala saznalo 50 posto više svijeta. Nažalost, neki nas znaju po lošim stvarima, ali ja govorim o lijepim", rekao je bivši nogometaš i trener FK Sarajevo.

Reprezentacija u teškoj, ali ne i u bezizlaznoj situaciji

Musemić je komentarisao loš start reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

"Nogomet je čudna igra, to su pokazale ove kvalifikacije. Do sada je smijenjeno šest ili sedam selektora. Bilo je puno iznenađenja, možda zbog toga što je UEFA dozvolila veći broj reprezentacija za EURO, pa su se neki opustili, neki su se možda i zasitili igranja u reprezentaciji i klubovima, ali je evidentno da su reprezentacije koje su nekad bile totalni autsajderi napravile veliki iskorak te da one prave iznenađenja", kazao je Musemić.

Konstatovao je da su Zmajevi u teškoj poziciji, ali da šanse za plasman na Euro i dalje postoje.

"Situacija je teška, imamo dva boda, a treba nam minimalno još 16. Računica je jasna, ostalo je šest utakmica, a u igri je 18 bodova. Da bismo uspjeli, treba nam i malo sreće. Međutim, ne vidim razlog da ne budemo učesnici EP-a", smatra Musemić.

U izbor selektora se nije želio miješati.

"Nemam posebno mišljenje o tome. Ko god dođe, neće mu biti lako. Ono što vidim u medijima i što čujem od ljudi koji vole i navijaju za BiH, prvi favoriti su bili Duško Bajević i Vahid Halilhodžić. Bajević se zahvalio zbog obaveza, a Halilhodžić jo definitivno odustao. Zna se čiji je posao pronalaženje selektora, vidjet ćemo da li će rješenje biti ispravno. Velika imena možda imaju veće šanse za uspjeh, ali nas na EP može odvesti i neko od koga to ne očekujemo. U sportu je sve moguće", jasan je bio nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i BiH.

Istakao je važnost planiranja smjene generacija.

"Moramo se fokusirati i na bezbolnu smjenu generacija, koja je na pomolu za dvije ili tri godine. O tome moramo početi razmišljati sada, jer nema reprezentacije na svijetu koja može izvesti smjenu generacija bez posljedica", izjavio je Musemić.

Baza za mlade igrače je zasad uglavnom dijaspora.

"Liga nam je takva kakva jeste, puno slabija nego ranije. Međutim, imamo jaku dijasporu, puno naših igrača igra u drugim ligama. Većina aktuelnih reprezentativaca dolazi iz dijaspore i iznijeli su gotovo sav teret. Oni su otišli u inozemstvo jer su morali, napravili su karijere, a onda i dali veliki doprinos BiH. Imamo igrače po Evropi i svijetu, trebamo ih pratiti i razmišljati na vrijeme", upozorio je Musemić.

Osvrnuo se i na ideju smanjenja broja klubova u Premijer ligi BiH, kao i na dugu zimsku pauzu.

"Ligu treba smanjiti na barem 12 klubova. Imamo četiri ekipe koje, kad se sastanu, rezultat bude neizvjestan. Sve ostalo se zna prije nego što utakmica počne. Što se tiče zimske pauze, ona je preduga, ovo nema nigdje. Teško je dovesti igrače u formu u ovakvim uvjetima. Ljudima je u klubovima veoma teško raditi. Mi nemamo terene koji mogu podnijeti teže vremenske uslove. Malo kiše i snijega naprave oranice od terena", završio je Musemić.