Nogomet
195

Ivica Osim za Klix.ba: Druge nas selekcije više ne poštuju, moramo vratiti autoritet

Razgovarao: Delvin Kovač
Legenda bh. nogometa Ivica Osim u razgovoru za Klix.ba govori o atmosferi u taboru reprezentacije BiH pred nastavak kvalifikacija, povratku Emira Spahića, očekivanjima od prestojećih duela, ali i budućnosti naše nacionalne selekcije.
Ivica Osim (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ivica Osim (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Sve je manje utakmica i bodova i to je ono što nam trenutno nimalo ne ide u prilog. Tješimo se kako ima još dosta utakmica, ali šta nam to vrijedi ako ne možemo da to iskoristimo", kazao nam je Osim na početku razgovora.

Gubimo autoritet

Kao glavni problem navodi taj da naša selekcija pomalo gubi autoritet koji je teško stekla.

"Druge nas selekcije više ne poštuju kao što je to bilo prije dva-tri mjeseca, kad smo bili reprezentacija koje su se svi bojali", rekao je Osim.

Recept za povratak izgubljenog autoriteta je, kako je rekao, u pobjedama.

"Nadam se da će nam naredne utakmice poslužiti da vratimo autoritet koji smo izgubili nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu", kazao nam je Osim.

BiH ima iskusan tim

Bh. reprezentacija, mišljenja je Osim, ima iskusan tim i igrače koji su ipak bili na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu.

"Oni bi konačno trebali da shvate kako je to život i budućnost za sve koji vole nogomet. Prema tome, oni nisu samo svoji, već i naši. Oni su budućnost cijele države", rekao je Osim.

Na pitanje da li nam je olakšavajuća okolnost što će se na Euro 2016. kvalifikovati po dvije selekcije iz grupe, Osim smatra da se u to ne treba pouzdati.

"Najvažnije je da se pred svaku utakmicu spremamo kao da je odlučujuća. Međutim, problem je u tome što mi uvijek prvo sve iskalkulišemo, pa tek onda počnemo da igramo", kazao je Osim.

Osim: Morat ćemo puno putovati i tražiti mlade igrače (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Osim: Morat ćemo puno putovati i tražiti mlade igrače (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Veoma važan duel sa Izraelom

BiH 16. novembra u Izraelu igra posljednju ovogodišnju utakmicu kvalifikacija, a Osim je mišljenja kako je taj meč veoma značajan, možda i presudan.

"Pobjednik te utakmice imat će veće šanse za plasman na Euro. Ta utakmica je 'biti ili ne biti', mada to ne treba tako gledati, jer se mi inače vrlo slabo snalazimo u takvim situacijama", naglasio je Osim.

Navodi da je pred utakmicu sa Izraelom od velike važnosti u taboru naše selekcije napraviti pogodnu klimu i opuštenu atmosferu.

"Treba napraviti jednu normalnu atmosferu i pokušati igrati. Izraelci su već u formi, jer oni imaju Palestince za vratom, a mi nemamo. Prema tome, to treba iskoristiti. To je utakmica koja može biti presudna i za nas, ali i za njih", rekao je Osim.

Kada je u pitanju igra, bh. stručnjak smatra da naša selekcija ne pruža zadovoljavajuće partije.

"Bojim se da nekad jednostavno dolazimo u situaciju da se pitamo šta ćemo. Recimo, u utakmici kao što je bila ona sa Belgijom, iskusnije reprezentacije mogle bi do kraja zadržati prednost od 1:0 i zabilježiti pobjedu, ali mi to ne možemo", istakao je Osim.

Spahić unosi sigurnost

Osvrnuo se i na povratak Emira Spahića u našu reprezentaciju.

"Vrijeme je i bilo da sjedne sam sa sobom i malo razmisli. Pokazao je da ima ponos, da je od riječi, mada mu nije trebalo da napusti reprezentaciju", smatra Osim.

Bh. selekcija, dodao je, ima mlad tim i upravo je u takvoj situaciji vrlo poželjno Spahićevo iskustvo.

"Nikad se ne treba rješavati takvih igrača koji sami po sebi donose neku sigurnost, iskustvo, povjerenje itd. Mi nemamo tako dobrih igrača kao što je Spahić da se možemo sa tim poigravati", kazao je Osim.

Osim: Bili smo reprezentacija koje su sve bojali (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Osim: Bili smo reprezentacija koje su sve bojali (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Smatra da bi Nogometni savez BiH trebao više povesti računa o našim mladim igračima koji igraju u inostranstvu.

"Treba imati ljude koji imaju malo i sluha za nogomet i koji mogu da ocijene ko je ko. Htjeli to ili ne, morat ćemo puno putovati i tražiti mlade igrače, kao i puno lakše rješavati stvari administrativne prirode", kazao je Osim.

Riješiti problem međunacionalnih tenzija u regiji

Govorio je i o nedavno prekinutoj kvalifikacionoj utakmici između Srbije i Albanije, koja je igrana u Beogradu.

"Sve selekcije iz bivše Jugoslavije trebale bi se sastati i porazgovarati kako riješiti taj problem međunacionalnih tenzija", mišljenja je Osim.

Navodi kako žrijeb nekad neće imati milosti, tako da se mogu očekivati i utakmice visokog rizika između BiH i Srbije, Hrvatske i Srbije...

"Ja ne vidim razlog zašto bismo mi bili mete za raskusurivanje i da se sve lomi preko naših leđa. Treba UEFA-i i FIFA-i dati do znanja da bi oni trebali malo više povesti računa o regiji Balkana, koja je vrlo bitna kada je u pitanju nogomet. Treba učiniti sve da se izbjegnu utakmice sa atmosferama revanšizma, ratništva itd. Ne trebaju nam uvijek utakmice kao što je ona između Srbije i Albanije, poplave ili zemljotresi pa da počnemo razgovarati. Može se igrati i nogomet i družiti", zaključio je Osim.