Nogomet
123

Glavaš predao kandidaturu: Reprezentaciji je potreban mir, garancije niko ne može dati

Piše: D. B.
Vlatko Glavaš
Vlatko Glavaš
Bivši reprezentativac i prvi kapiten reprezentacije BiH te nogometni stručnjak Vlatko Glavaš predao je kandidaturu za selektora. Glavaš se tako našao među nekoliko stručnjaka koji su pokazali interes da naslijede Safeta Sušića i pokušaju odvesti Zmajeve na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

"Moju kandidaturu je Nogometnom savezu BiH predao Muamer Zukić putem svoje agencije, a dosad nije bilo konkretnih razgovora. Ja sam imao čast biti kapiten reprezentacije i pomoćni trener. Želja svih sportskih radnika koji vole i žive za reprezentaciju je da budu selektori, pa tako i moja", izjavio je Glavaš na početku razgovora za portal Klix.ba.

Istakao je da najbolje poznaje situaciju u reprezentaciji BiH te da joj je najpotrebniji mir.

"Smatram da najbolje poznajem reprezentaciju, sva dešavanja u NSBiH i oko njega, kao i u svlačionici. Bio sam pomoćnik Blažu Sliškoviću i imao dobru saradnju sa svima, posebno s medijima i navijačima. Sada je najvažnije vratiti mir i povjerenje. Ja mogu biti prijatelj igračima, ali i autoritet", rekao je bivši reprezentativac BiH.

Ni sve pobjede nam ne garantuju plasman na Euro

Kada je riječ o garancijama za odlazak na Euro, prema njegovom mišljenju one ne postoje.

"Svi očekuju da neko kaže kako sigurno idemo na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine i ja sam od onih koji navijaju za BiH i želim plasman. Međutim, hoćemo li se sa svim eventualnim pobjedama do kraja kvalifikacija uspjeti plasirati na Euro ili ćemo zavisiti od nekih drugih rezultata, to je pitanje, ali kvalitet imamo", kazao je Glavaš.

On smatra da se svi moraju staviti na raspolaganje državnom timu te da na čelu treba biti domaći trener.

"Zasad je najvažnije da se vrati mir i povjerenje, da se svi igrači, pa i oni koji ranije nisu igrali, stave na raspolaganje NSBiH. Ko će biti selektor ne znam, ali tu funkciju treba dobiti domaći trener, a ne stranac, jer domaći treneri znaju našu problematiku", jasan je bio bh. stručnjak.

BiH još uvijek ima šanse za plasman na Euro, ali će vjerovatno biti potrebno i da se neki rezultati poklope u našu korist.

"To niko ne može obećati, ali sam ja optimista i želim pobjede. Međutim, ne mogu reći da ćemo, ako ja budem selektor, sve utakmice pobijediti i otići na Euro. Trebamo odigrati do kraja, pokušati pobijediti sve utakmice, vratiti dobru atmosferu i na kraju vidjeti. Šanse su nam 80 posto, dok 20 posto predstavljaju rezultati koji nam trebaju ići na ruku", smatra Glavaš.

On vjeruje da igrače ne mora posebno motivisati, može im biti prijatelj, ali prije svega autoritet.

"Spontan sam čovjek i prijatelj sam s igračima van terena, ali autoritet u svlačionici. Motiv za reprezentaciju nije potreban, to se podrazumijeva", izjavio je prvi kapiten reprezentacije BiH.

Pažnju posvetiti i igračima iz Premijer lige

O promjeni igračkog kadra nije razmišljao, ali bi u slučaju da postane selektor više pažnje poklonio igračima iz Premijer lige BiH.

"Nisam posebno razmišljao o promjeni igračkog kadra, ali je sigurno da bi moj stručni štab obavio kvalitetan skauting potencijalnih reprezentativaca. Osim toga, definitivno bismo detaljno pratili utakmice naših protivnika. Razmišljao bih i o igračima iz Premijer lige BiH, jako mi je žao što neko od njih nije bio na SP-u. Odlazak nekog igrača bi bio motiv za sve ostale. Računao bih na igrače iz domaćeg prvenstva, jer i oni mogu biti dio reprezentacije. Ne trebamo izmišljati toplu vodu, nego stvari postaviti na pravo mjesto", rekao je Glavaš.

Kako bi se poboljšao kvalitet bh. nogometa, potrebno je smanjti broj klubova u Premijer ligi.

"Ligu treba smanjiti kako bi se popravio kvalitet nogometa. Ne treba se voditi nacionalnim ključem i gledati ko će ispasti. U Premijer ligi BiH trebaju igrati oni koji mogu 'podnijeti' taj nivo", završio je Glavaš.