Nogomet
0

Muller hat-trickom protiv Portugala najavio pohod ka novoj "Zlatnoj kopački"

Piše: E. Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka je u ponedjeljak deklasirala Portugal u okviru prve utakmice grupe G Mundijala u Brazilu i jubilarnig 100. meča na planetarnom izlogu nogometa.

Elf je slavio sa visokih 4:0, a tri pogotka postiago je Thomas Muller. Osim njega u listu strijelaca upisao se i Mats Hummels. Sjajnom igrom i trijumfom Nijemci su najavili pohod ka četvrtom naslovu svjetskog prvaka.

Inače, Muller je i prije četiri godine na svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici bio prvi topnik. Postigao je sedam pogodaka.

Također, na Mundijalu u Njemačkoj, koji je održan 2006. godine, prvi strijelac prvenstva bio je igrač Pancera – Miroslav Klose. Pet puta je zatresao suparničke mreže.

Seriju bi, kako stvari stoje, mogao nastaviti Muller koji je u odličnoj formi i težit će da ponovo osvoji Zlatnu kopačku. Nogometaš Bayerna je lako izlazio na kraju sa odbrambenim nogometašima Portugala. Snalažljiv je igrač, a uz mnogo golova upisuje i veliki boj asistencija.

Osim pomenute dvojice samo se još, od njemačkih nogometaša, Gerd Muller može pohvaliti da je bio najbolji strijelac Mundijala. On je 1970. godine u Meksiku vodio Elf do trećeg mjesta, a postigao je 10 golova.