Nogomet
61

Mulalić: Sarajevo se stabilizovalo, drago mi je zbog Hurtića, jer on je naš izdanak

Piše: O. T.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U okviru 26. kola BHT Premijer lige u nedjelju se sastaju Sarajevo i Željezničar na stadionu Koševo. To će biti 107. derbi sarajevskih rivala, a povodom ovog meča govorili su direktor Željezničara Mirsad Šiljak, trener Edis Mulalić i kapiten Aleksandar Kosorić.

U svom obraćanju trener Mulalić je bio poprilično emotivan i želio je poručiti svima da niko ne treba tražiti krivce u igračima te da se svi obrate njemu.

"U srijedu smo imali neku utakmicu tamo u Tuzli. Leđa mi jesu mala, ali mogu podnijeti mnogo. Vidim razne priče okolo. Mi smo takav narod i volimo uprijeti prstom u nekoga. Za sve što se dešavalo u srijedu, ja vam stojim na raspolaganju. Meni se obratite. Igrači s tim nemaju ništa. To mi leži na srcu. Ja sam ginuo za ovaj klub i danas se žrtvujem za njega. Ako neko misli da ja stojim na putu Želji, neka me skloni", počeo je Mulalić u svom monologu, a onda nastavio:

"Ja čista obraza radim. Ja sam pravio ovu ekipu i ovi igrači su heroji za mene. Svaka utakmica nam je bila na život i smrt, jer je tamo nekad neko zakuhao pa oni moraju vaditi sada. Borimo se kroz prvenstvo za Evropu što se nije očekivalo."

Mulalić smatra da ova ekipa ima perspektivu i da će za godinu dana pokazati pravo lice.

"Ova ekipa ima perspektivu i ova ekipa će za godinu dana biti tamo gdje je Sloboda sada. Mi smo s te stane na pravom putu. Ništa ne ide preko noći. To znaju svi malo bolji treneri od mene", riječi su Mulalića.

Mulalić je kazao da igrači moraju izaći "hladne" glave i srca "kao Trebević".

"Vraća se Stanić. S njima ću sve proživljavati kao i oni samo što ću stajati dva metra pored linije. Uvijek ću biti uz njih. Oni nemaju pritisak, jer znaju šta to znači. I utakmica sa Drinom nam je bila bitna kao i ova. Nemam se čega stidjeti. Hladne glave i srca kao Trebević idemo ako treba poginuti, svi ćemo pognuti. Sad će opet neko pitati što si nekoga zamijenio. To je glupost", naglašava trener Plavih.

Mulalić je također kazao da možda mnogi na njega gledaju drugačije, jer se razlikuje od mnogih trenera.

"Ja sam možda malo drugačiji jer nisam trener sa 'glavom na dvije vode i sakoom' na što se kod nas naviklo. Neke stvari se trebaju mijenjati. Trend se treba pratiti. Igrači su najbitniji. Ja sam nebitan. Neću više govoriti", istakao je Mulalić.

Ali, nakon pitanja novinara o derbiju, ponovo se "otvorio".

"Samo moje srce i moja glava znaju šta je za mene utakmica sa Sarajevom. Maloprije sam govorio o 'hladnoj glavi i srcu kao Trebević'. Hladna glava znači da su taktički svjesni. To je pamet. A srce - s tim se rodiš ili se ne rodiš. Nijedan trener im to ne može dati. Ja pokušavam", rekao je Mulalić a kada je upitan šta derbi znači za njega, odgovorio je:

"Kada Edis izgubi, treba ga otjerati. Meni je srce kao Trebević i nisam glup. Hoćete da pitate da li odlazim ako izgubim. Oni trebaju imati malo srca kao ja i neće biti problema."

Govoreći o Sarajevu, Mulalić je istakao ofanzivne osobine Bordo kluba.

"Sarajevo se stabilizovalo. Meni je drago zbog dečka koji ga vodi. On je branio kod nas i on je naš izdanak. Oni su dobri prema naprijed. Derbi treba proteći u sportskom duhu. Nema nekih nepoznanica između njih i nas. Mi imamo malo više igrača koji prvi put igraju derbi, a to nije bezazleno. Derbi nema favorita bez obzira ko je gdje na tabeli", kazao je Mulalić.

Utakmica je na rasporedu u nedjelju sa početkom u 17 sati sa prenosom na Moja TV.