Nogomet
0

Mourinho: Znam tajnu uspjeha u kup-takmičenjima

Totalsport
Jose Mourinho (Foto: AP)
Jose Mourinho (Foto: AP)
"Volim nokaut-fazu Lige prvaka. Volim je jer je ona stvorena za ljude koji su mentalno snažni, s obzirom na pritisak koji je stalno prisutan", objasnio je trener nogometaša Real Madrida, Portugalac Jose Mourinho.

"Detalji prave razliku, postići gol više ili primiti gol manje od protivnika. Razliku može donijeti i samo jedna mala greška. U nokaut-fazi Lige prvaka postoji pritisak kojeg ja volim. Ne doživljavam ga kao nešto negativno, već kao nešto čemu se radujem", kazao je Mourinho u razgovoru za klupsku televiziju Real Madrida.

Podsjećamo, Real će u osmini finala Lige prvaka igrati protiv francuskog Lyona. Prvi dvoboj odigrat će se 22. februara na Gerlandu.

Mourinho je prošle sezone s Interom osvojio trostruku krunu, prvenstvo, Ligu prvaka i kup, a ove sezone je s Realom osigurao finale Kupa kralja (protiv Barcelone), te je doveo tim do osmine finala Lige prvaka.

Na upit kako postiže uspjehe u kup-takmičenjima, odnosno u nokaut-fazi, odgovorio je: "Morate biti mentalno snažni, ali morate i dobro analizirati protivnika. Kao što sam već rekao, u tim situacijama često odlučuju sitni detalji. Kada su u pitanju dvije utakmice, kao u nokaut-fazi Lige prvaka, uvijek silno želim dobiti prvi susret. Nije bitno da li igrate kod kuće ili u gostima, važno je dobiti prvu! Naravno, ponekad u tome ne uspijete, ali to je moj način razmišljanja, ići na pobjedu u prvoj utakmici. Nije dobro oslanjati se na mogućnost da u uzvratu popravljate ono što ste zabrljali u prvom dvoboju."

"Ja stvari postavljam ovako: Igramo prvu kod kuće? Idemo na pobjedu. Igramo prvu u gostima? Nije bitno, svejedno idemo na pobjedu. Mislim da je to jedini ispravan pristup."

Na kraju je u svom stilu zaključio: "Uvijek dajem sve od sebe. Kako vjerujem u svoj rad, uvijek vjerujem da će taj rad pratiti i adekvatni rezultati. Ne želim se naći u situaciji da jednog dana pričam samo kako sam bio trener Real Madrida. Ne, ja želim pričati kako sam bio trener Real Madrida, te sam s njime osvojio taj i taj trofej. To je moj cilj."