Nogomet
53

Mourinho: I da uzme naslov, Messi neće biti najveći svih vremena

Totalsport
Jose Mourinho (Foto: EPA)
Jose Mourinho (Foto: EPA)
Menadžer nogometnog kluba Chelseaja Jose Mourinho smatra Lionela Messijem fantastičnim nogometašem, ali ga nikako ne bi nazvao najboljim svih vremena.

Uoči finala Svjetskog prvenstva, u kojem će zaigrati Njemačka i Argentina, ponovno se podiže pitanje hoće li Messi postati najveći nogometaš svih vremena, ukoliko konačno osvoji naslov svjetskog prvaka. Jedini je to veliki trofej koji mu nedostaje u njegovoj profesionalnoj karijeri, no Mourinho smatra da ga Argentinac i uzme svejedno neće biti veći igrač od Diega Maradone ili Pelea.

"Messija smatram fantastičnim nogometašem. Njemu nije potreban svjetski naslov da bi bio jedan od najvećih svih vremena. Međutim za mene on nije najveći svih vremena", rekao je Mourinho za Yahoo Global Football Ambassador, te je potom pohvalio tri, po njemu, najveće zvijezde prvenstva.

"Mislim da je Arjen Robben zaslužio titulu najboljeg igrača prvenstva. On je od prvog dana pa sve dosada stalno bio na visokoj razini. Nije varirao u formi, stalno je igrao na jako visokom nivou", veli Mourinho, te je okreće Francuzu Paulu Pogbi.

"On je najbolji mladi igrač koji je odigrao sjajno na svom prvom prvenstvu svijeta. Mislim da će na idućem prvenstvu biti prava zvijezda", smatra karizmatični Portugalac, te za kraj hvali njemačkog golmana Manuela Neuera.

"Ako se ne dogodi nešto katastrofalno u finalu, rekao bih da je to Neuer", veli Mourinho, koji nije propustio komentirati ni posrtanje evropskih velikana, kao ni sjajne nastupe nekih "manjih" reprezentacija.

"Mnogo je velikih reprezentacija razočaralo. Engleska, Portugal, Španija, Italija... Odigrali su ispod svojih mogućnosti i završili su svoj nastup u grupi. S druge pak strane sjajno su nastup na svjetskoj smotri iskoristili Kostarika, Kolumbija, Čile i Alžir. Ovog će se prvenstva zauvijek sjećati", zaključio je menadžer londonskog kluba.