Oštar start
0

KOLUMNA / Mi kontra Grka: Više pluseva nego minusa

Piše: Bakir Tiro
Bakir Tiro
Bakir Tiro
Zadovoljni jesmo, no nikako euforični kakvi znamo biti. Remi sa Grcima, iako izboren na domaćem terenu definitivno je dobar rezultat posebno ako se uzme u obzir činjenica da smo bili lišeni usluga nekolicine standardnih igrača, Pjanića, Ibričića, Misimovića, Ibiševića...

Mala zamjerka na račun selektora Sušića je nešto manji fond igrača na klupi. Prijateljska utakmica idealna je da se isprobaju sve snage, pa tako i pojedini fudbaleri iz Premijer lige BiH, kojih kvalitetnih ima na prste jedne ruke, no sigurno da je Sušiću bio važan i opšti utisak.

Igrao je na konačan skor, što je i razumljivo jer je balkanski mentalitet satkan od euforičnih feedbackova i promjenjivih amplituda. Stoga, Pape je odlučio da ne izgubi, a u takvoj igri da isproba i pojedine varijante.

Razne varijante

Bilo kako bilo, BiH je dominirala cijelim tokom u duelu sa selekcijom koja je rangirana kao prvi nositelj u kvalifikacijama za SP 2014. u Brazilu. Pokazali smo Grcima da ćemo se ravnopravno nositi sa njima ili još preciznije da im sa nama neće biti lako. Ruku na srce, popularno zvani "heleni“ u Sarajevo su stigli van takmičarske forme. Njihovo prvenstvo još nije počelo, no teško je da bi se nešto bitnije promijenilo jer granitna odbrana koju im je usadio Otto Rehagel primjenjiva je uvijek i svugdje, bez obzira na okolnosti, iako se osjeti portugalski šmek u igri, inovacija Fernando Santosa.

I Sušić i njegov kolega sa grčke strane vodili su se devizom Miroslava Mehe Brozovića, legendarnog sarajevskog igrača i trenera čije riječi i danas prepričavaju mnogi: "Jedan smijemo dati, a niti jedan primiti“.

Naš selektor nije htio izgubiti, a u takvoj varijanti probao je Zahirovića i Štilića. Zaigrao je ponovo i Bešić. Mravac je bio sigurniji nego inače, Spahić uvijek pouzdan, kapitenski.

Na Luliću se osjetila pauza zbog povrede, Salihovićeva ljevica u jednom trenutku pokazala je puni sjaj, Mujdža je bio orijentisan više na defanzivu, a posebna priča je Edin Džeko. Svako ko je gledao meč mogao se još jednom uvjeriti u klasu napadača Manchester Cityja koji je "po dvojicu nosio na leđima", a u svakom kontaktu sa loptom bio je potencijalna opasnost za Sifakisa. Njegova lakoća vladanja sa loptom, dug korak, brzina i lucidnost oduševili su sve gledatelje, ali i one koji su došli kako bi samo "ubili“ vrijeme, dosadnu srijedu navečer.

Najveći dobitak

Da bi u bh. stručnom štabu zadovoljili vlastitu sujetu, igrače, armiju navijača od kojih je barem svaki drugi selektor, prijateljske utakmice koje igra naš A tim malo se razlikuju od kvalifikacionih. Probavaju se igrači, ali sistem ostaje isti. Ipak, i to je nešto što je Sušić pred odlučujuće kvalifikacione duele za pokušaj odlaska na EURO 2012 mogao i htio oprobati.

Do Bjelorusije nije ostalo mnogo vremena. Naš najveći dobitak je povratak Saše Papca, koji će sa Spahićem zauzeti mjesto na "braniku domovine“. Iza bi trebao biti zdravi Hasagić ili mladi Šehić. Bokovi rezervisani za Mujdžu i Lulića. Karte će se miksati u vezi, u napadu je siguran jedini Džeko. Pitanje je sa kakvom će varijantom Sušić putovati u Minsk, ali je vjerovatnije da će ista biti nešto zatvorenija.

Ono što nas odvaja od prosječnosti je sjajan pristup i zalaganje. Odavno se naši igrači nisu štedjeli u jednom prijateljskom susretu. Protiv Grka rizikovali su čak i povrede, a ne tako davno, u kvalifikacionom meču u Rumuniji, sakrivali su se po cijelom terenu.

Dakle, mi kontra Grka: Više pluseva nego minusa.