Odjeci nakon Grčke
0

ANALIZA / Sušić zadovoljan, Zahirović nasljednik Rahimića

Piše: Edin Isanović
Dobra utakmica protiv Grčke (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Dobra utakmica protiv Grčke (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U generalnoj provjeri pred nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se 2012. godine igra u Ukrajini i Poljskoj izabranici Safeta Sušića u prijateljskoj utakmici odigrali su 0-0 protiv odabrane selekcije Grčke.

Iako su Spahić i društvo mogli trijumfovati, ali se istina mora priznati - BiH je odigrala kvalitetnu utakmicu.

Dodamo li tome da šef državnog tima nije mogao računati na nekoliko igrača iz udarne postave, onda možemo zaključiti da konačan ishod nudi optimizam pred ključne septembarske dvoboje sa Bjelorusijom.

"Zmajevi“ su u 90. minuta stvorili nekoliko izglednih prilika. Nisu ih iskoristili, prije svih, Džeko i Medunjanin.

Grci su pokazali da ih nije lako nadrčati i pobijediti

No, krenimo redom. Prvo malo o našem rivalu i suparniku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se 2014. igra u Brazilu.

Svakako treba naglasiti da Grčka zna igrati na rezultat.To su dokazali na Evropskom prvenstvu 2004. u Portugalu gdje su se okitili naslovom prvaka. No, relevantni nogometni stručnjaci reći će kako im je veliki minus nedostatak talenta. Plus ove reprezentacije je veliki broj "univerzalnih“ igrača koji se mogu koristiti na više pozicija unutar ekipe. Oni su kraljevi odbrane, destrukcije i prekida. Ponekad njihov nogomet ne vole ni njihovi navijači. Nije ih lako nadtrčati, niti pobijediti. S druge strane, kažnjavaju pogreške i nervozu svojih suparnika.

Nogometni treneri koji su analizirali njihovu igru podvlače da je protiv njih najvažnije prvi povesti. Tada postaju ranjivi, jer se moraju otvoriti. Sve nabrojano demonstrirali su u srijedu naveče na Koševu, a uočene slabosti mogu biti od koristi u dvobojim u borbi za odlazak u Brazil. U pet utakmica sa Grcima imamo četiri poraza i jedan remi, uz negativnu gol razliku 11-2.

"Zmajevi“ imali pozitivnu vibraciju htijenja i želje

Što se tiče igre naše reprezentacije, ocjene su zaista pozitivne. Odmah nakon meča selektor Sušić pronašao je razlog za optimizam. Istakao je kako je zadovoljan igrom i rezultatom. Apostrofirao je da su Grci izuzetno neugodan rival. Dakako, "Zmajevi“ su u koševskom okrašaju sa Grcima imali pozitivnu vibraciju htijenja i želje.

Od igrača koji su prvi put "uskočili" u startnu postavu mnogima je "upao u oko" Adnan Zahirović. Ovaj 21-godišnji nogometaš Spartaka iz Nalchika je bez ozbiljnijih zamjerki odradio svoj dio posla. Krasi ga dobar pregled igre. Zahvalan je igrač, klasična radilica. U budućnosti bi trebao biti zamjena za Elvira Rahimića.

Edin Džeko je zadavao mnogo problema grčkim odbrambenim nogometašima. Uz rame s njim bio je i Haris Medunjanin. Kreativni veznjak naše reprezentacije imao je odličnu priliku da poentira početkom drugog poluvremena, ali je bio neprecizan. Standardno dobri su bili Hasagić, Spahić, Lulić, Salihović i Mujdža.

Mravac je na početku igrao u veznom redu, ali je nakon izlaska Pandže prekomandovan na stopera. Evidentno je da imamo dosta problema na toj poziciji, ali je jasno da Sušić nema igrača kojim bi kvalitetno kompenzirao taj nedostatak.

U zaključku, selektor Sušić od svog dolaska pokušava usaditi novi pristup. "Zmajevi“ su napredovali, koliko god to površnim posmatračima može gorko zvučati.

Ipak, jedino mjerilo je rezultat, a Bjelorusija će pokazati pravu istinu...