Emocije s reprezentacijom
0

Sa "Zmajevima" smo osjećali zadovoljstvo, strah, nadu...

Piše: Edin Isanović
Bilino polje je protiv Bjelorusije bilo ispunjemo emocijama (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Bilino polje je protiv Bjelorusije bilo ispunjemo emocijama (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nogometna reprezentacija BiH nadomak je plasmana na Evropsko prvenstvo. Za baraž nam je potrebna pobjeda protiv Luksemburga, dok nam je za direktan plasman na EURO 2012. potreban trijumf u Parizu. BiH ima kvalitetnu ekipu sposobnu da napravi iznenađenje. Hoće li u tome uspjeti ovisi o nivou igre. Pogode li tajming forme, "Zmajevi" bi mogli napraviti nešto veliko o odlučujućoj utakmici.

Analizirali smo igru naše najpopularnije reprezentativne ekipe od trenutka kada je Safet Sušić stigao za prvog šefa struke. Pod utjecajem ogromne količine emocija raspoloženje se mijenjalo iz utakmice u utakmicu...

Zadovoljstvo

Popularni Pape i njegov stručni štab brzo i bez stresa selektirali su ekipu. Startali su pobjedom. Trećeg marta 2010. godine u prijateljskom dvoboju savladana je Gana na Koševu (2:1). Upornost, motiviranost, želja za dokazivanjem oslikali su napredak u igri.

Muntari je goste doveo u vodstvo. No, naši su nakon toga zaigrali kvalitetno. Prvo je izjednačio Ibišević, a potom je Pjanić postigao efektan pogodak za pobjedu.

Poslije utakmice Sušić je naglasio kako Pjanić i Misimović mogu igrati zajedno, što nije bio slučaj kod njegovog predhodnika Ćire Blaževića. Na startu se osjetilo određeno zadovoljstvo.

Strah

U tri naredna prijateljska okršaja BiH je upisala dva poraza i jedan remi. U Švedskoj (29. maja 2010.) Spahić i društvo su imali ogromnu podršku sa tribina. No, poraženi su 4:2.

Nekoliko dana kasnije naša odabrana nogometna vrsta izgubila je od Njemačke u Frankfurtu. Poveli smo 1:0, ali je na kraju "Elf" slavio rezultatom 3:1.

U augustu iste godine izabranici Safeta Sušića, pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Ukrajini i Poljskoj, odigrali su neriješeno sa Katarom na Grbavici. Bilo je 1:1.

Većina bh. navijača u tim trenucima pribojavala se kvalifikacija.

Razočarenje

Startali smo uvjerljivim trijumfom u Luksemburgu. Pobijedili smo 3:0, a pogađali su Ibričić, Pjanić i Džeko. Međutim četiri dana kasnije na najvećem bh. stadionu poraženi smo od Francuske 2:0. Benzema i Malouda utišali su Koševo.

Bližio se dvoboj u Tirani, a val pesimizma prijetio je narušavanju dobre atmosfere. Iako su "Zmajevi" pružili dobru partiju u Albaniji, osvojen je samo bod.

U tim trenucima stizale su kritike, a navijači su bili razočarani.

Oprez

U novembru 2010. godine odigrana je prijateljska utakmica sa Slovačkom u Bratislavi. BiH je bila bolja i slavila 3:2. Golove za naš državni tim postigli su Medunjanin, Pjanić i Džeko.

Nakon toga reprezentacija uglavnom sastavljena od igrača iz Premijer lige BiH imala je prijateljski okršaj sa Poljskom u Antaliji. Bilo je 2-2.

U februaru iste godine u SAD-u ponovo smo igrali pripremni prijateljski meč. Suparnik Meksiko. Naši su igrali kvalitetno, ali su greške skupo plaćene. Izgubili smo 2:0.

Uz sve navedeno BiH je naredni dvoboj sa Rumunima čekala sa velikim oprezom.

Radost

Stručnjaci su isticali kako aktuelna reprezentacija igru bazira na talentu. To nas je, uz pretpostavku uspješnog ispunjenja fizičke spreme, poticalo na optimizam u kvalifikacionom okršaju protiv Rumunije u Zenici.

No, nije sve počelo dobro. Gosti su poveli golom Marice u 29. minuti. Prvo poluvrijeme završilo je vodstvom Rumuna.

Publika, naš glavni adut na Bilinom polju dala je našima snagu za preokret u nastavku. Poravnao je Ibišević u 63. minuti, a Džeko je donio pobjedu 20 minuta kasnije.

Na kraju velika radost. Ujedno i prvi trijumf nad Rumunima.

Gnjev

Nova utakmica donijela je ubjedljiv poraz. Naime, u junu ove godine bh. reprezentacija izgubila je u Bukureštu od Mutua i društva 3:0.

Nakon prilično teškog prizemljenja, logično se postavljalo pitanje koliko će ovih 90 minuta utjecati na nastavak kvalifikacija i možemo li se uopšte nadati uspješnom ispunjenju zadataka. Ovaj poraz izazvao je dosta polemika, a selektor Sušić bio je pun gorčine nakon meča u glavnom rumunskom gradu. Rekao je da je odnos pojedinih igrača prema državnom dresu ispod svakog nivoa.

Ipak, uspio je smiriti strasti i savladati Albaniju u Zenici četiri dana kasnije u utakmici koja je puno toga značila.

Euforija

Nakon remija sa Grčkom i kvalifikacionih pobjeda nad Bjelorusijom euforija je preplavila našu državu. Navijači su slavili na ulicama.

Nokautiran je konkurent za drugo mjesto, a rezultat utakmice u Bukureštu gdje su Rumunija i Francuska igrali bez golova otvorio nam je mogućnost da sa "Trikolorima" vodimo bitku za prvu poziciju.

Nakon ovih utakmica svi smo bili ponosni.

Nada

Sa dosta nestrpljenja očekujemo nastavak kvalifikacija. Odlazak na kontinentalnu smotru nogometa mora se postaviti kao cilj. Da li je aktuelni igrački kadar sposoban za velike stvari? Apsolutno! Sa kapacitetom nogometaša koji nose dres našeg državnog tima to se čini realnim.

Ogroman je posao u proteklom periodu napravi selektor Sušić. U posljednjim uspjesima očit je bio njegov rukopis. Nadamo se da ćemo naše najbolje nogometaše gledati u Ukrajini i Poljskoj naredne godine. Ako budemo igrali u baražu svi vjerujemo da smo stekli dodatno iskustvo u utakmicama sa Portugalom.