Sušić otkrio adute
0

FOTO / Begović brani protiv Bjelorusije, Džeko kapiten

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Asmir Begović će braniti od prve minute protiv Bjelorusije, a kapitensku traku od Emira Spahića naslijedio je Edin Džeko, saopštio je selektor Safet Sušić na konferenciji za medije, koja je danas održana u hotelu Hercegovina na Ilidži.
Sa konferencije za medije (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sa konferencije za medije (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sušić je okupljenim novinarima rekao da zna deset igrača sa kojima će početi utakmicu, dok mu je 11. igrač dilema.

U tim se vraća Mensur Mujdža, a najveća promjena će biti na golmanskoj poziciji. Do sada standardnog Kenana Hasagića zamijenit će Asmir Begović. Selektor je igračima i Hasagiću saopštio svoju odluku, s kojom su se svi složili.

Sušić još uvijek ima dilemu koga staviti na stoperske pozicije. Iako većina misli kako će stoperski par činiti Adnan Mravac i Boris Pandža, selektor nije siguran da će baš njih dvojica početi utakmicu sa Bjelorusima. Otežavajuću okolnost pri njihovom eventualnom izboru predstavlja činjenica da nikada nisu igrali zajedno u tandemu, a Sušić to smatra rizikom.

"Postoji i kombinacija sa Elvirom Rahimićem. Mislio sam staviti Sašu Papca, ali je on nedovoljno spreman", rekao je selektor Sušić. Dodao je da ne očekuje laganu utakmicu, tim prije što je naš tim oslabljen neigranjem Spahića i Miralema Pjanića, koji pauziraju zbog žutih kartona.

Popularni Pape rekao je da Bjelorusi dolaze kompletni i jako motivisani, jer ih pobjeda na Bilinom polju vodi na drugo mjesto naše kvalifikacione grupe. Ipak, Sušić smatra da imamo kvalitetnu ekipu, a na našoj strani će biti i zenička publika.

Selektor Safet Sušić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Selektor Safet Sušić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)

"Kad povežemo želju i motiv možemo svakoga pobijediti. Dobra stvar je što se Bjelorusija mora otvoriti. Ako nismo u stanju pobijediti, onda nismo ni zaslužili Evropsko prvenstvo", bio je jasan selektor Sušić.

Kao i u Minsku, jedini klasični napadač u našem sastavu će biti centarfor Manchester Cityja.

"Igrat ćemo sa 1,5 napadačem. Džeki će se priključivati Salihović, Lulić, Mujdža i Medunjanin i nema veze sa koliko napadača igramo, jer uvijek igramo otvoreno", rekao je Sušić.

Novinarima se obratio i Spahić, koji sutra navečer neće komandovati našom odbranom.

Emir Spahić propušta sutrašnju utakmicu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Emir Spahić propušta sutrašnju utakmicu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
"Lakše je jer smo ostvarili dobar rezultat u gostima. Bolji smo i možemo pobijediti", rekao je Spahić. Medunjanin je dodao da ne misli da će biti lako, ali da moramo pobijediti te da nije važno ko će biti strijelac.

Selektor Sušić je rekao da se na bavi kalkulacijama o raspletu u našoj grupi i da ga od toga boli glava. "Mi moramo pobijediti i bit će tako", odlučno je rekao najbolji fudbaler BiH svih vremena.

Kraj konferencije naši igrači dočekali su u nešto opuštenijoj atmosferi. Na pitanje novinara da li su gledali sinoćnju pobjedu košarkaša protiv Hrvatske, Sušić je otkrio da su on i Džeko zajedno gledali utakmicu i da je naš napadač skakao na svaki poen naših košarkaša.