Oštar start
0

Aplauz za Safeta Sušića

Piše: Bakir Tiro
Bakir Tiro
Bakir Tiro
Dolazi Ronaldo kući i plače. Mama ga pita: "Šta je sine, opet Barca?" Najnoviji je vic koji je nasmijao mnoge širom planete. I dok je Barcelona i u Superkupu Španije "opalila po ušima" bahatog Mourinha i njegove zvijezde, koje nikako ne znaju podnijeti poraz, nas u Bosni i Hercegovini svojim medijskim istupima obradovao je Safet Sušić.

Valjda neće reći pa poreći

Nakon mnogo peripetija, popularni Pape, izgleda, odlučio je zakopati ratnu sjekiru sa Asmirom Begovićem. Selektor će, kaže, u našu reprezentaciju vratiti jednog od najboljih golmana engleske Premier lige. Neka. Tako i treba.

Najavom svog razumnog poteza Sušić je dokazao da se glavom kroz zid ne može i ne treba ići. Dao je primjer kako lični interes, nekada i sujeta, ne trebaju biti ispred državnog značaja.

Na Sušića bi se trebali ugledati mnogi bh. politički moćnici, pa prestati guliti narod(e) i državu zarad svog imetka. Samo da se Sušić, ovaj put, ne ugleda na njih. Nadati se da neće reći (obećati) pa poreći, kako godinama rade vlastodržci.
Nekada strašan igrač, danas prvi čovjek stručnog štaba BiH, vrati li Begovića fakat među naše najbolje fudbalere (gdje mu je svakako i mjesto), na press konferenciji u ponedjeljak (22. avgusta) iskazat će još jednu osobinu koja odlikuje velike ljude. Oprostit će čuvaru mreže Stokea što se dva puta nije pojavio na okupljanju reprezentativaca, to jeste što nije došao na utakmice protiv Slovačke i Meksika. Praštati znaju samo najbolji. I zbog toga, najava novog selektorovog poteza zaslužuje aplauz unaprijed.

Pomogle i argumentovane kritike

Mnogo je Sušić u prvoj godini svog mandata eksperimentisao, lutao i griješio. Bio je kritikovan. Između ostalog, osnovane i argumentovane kritike su pomogle, te u posljednje vrijeme Pape je na pravom kolosijeku i na klupi selekcije BiH. Naš nesporno kvalitetni stroj želi ubaciti u petu brzinu. Da li je zakasnio u nastojanjima da dojurimo do Evropskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj 2012, vidjet ćemo krajem ove godine? U ove mubarek dane, ističu naši stariji, najbolje je reći: "Ako dragi Boga da uspjet ćemo".

Sa druge strane, "pametni" tvrde da je Sušić podlegao pritisku javnosti. Oni, tobože, ne bi zvali Begovića. Zato i nisu selektori, ma koliko mislili da znaju. Ustvari, nemaju pojma!

Selektor je, napokon, jasno istakao da mu isključivo trebaju trenutno najbolji igrači u reprezentaciji. Jedino ispravno.

Uspio je Sušić i što mnogi godinama nisu. Vratio je među "zmajeve" i Sašu Papca. A, Sale je bio i ostao zmaj. Uz Spahića činit će bedem pred golom, na kojem će stajati ili Begović ili uvijek dobri Kenan Hasagić. Selektor najbolje zna kome ukazati povjerenje među stativama protiv Bjelorusa u Minsku 2. septembra, te četiri dana kasnije u Zenici. Jedno je sigurno, Begović ili Hasagić&co, kao ni Sušić u naredna dva okršaja nemaju prava na kiks.

Ostvariti dvodecenijski san

Selektor bi, u slučaju da 22. avgusta na spisku reprezentativaca pročita ime i Begovića, ostvario potpunu implementaciju povratnika naših najboljih igrača u tim. Da je Sušić pohvatao konce, osim što je i čvršćom rukom počeo vladati svlačionicom, ide mu u prilog i priča na osnovu koje je na tragu pronalaska rješenja za skori odlazak veterana. Naprimjer, protiv Grka pogodio je sa Adnanom Zahirovićem. Prema viđenom u duelu sa "helenima", on je pokazao da bi u skorije vrijeme mogao najozbiljnije konkurisati na poziciji trenutno nezamjenjivog starog vuka, Elvira Rahimića.

Na vrata A tim kuca još nekoliko mladića. Šta nam to govori? Baza naših kvalitetnih fudbalera šira je nego ranije. Iz svega spomenutog jasno je zaključiti da bi dvodecenijski san o odlasku na veliko takmičenje u skorom narednom periodu mogao postati stvarnost.

Optimisti smo da bismo se mogli plasirati na Mundijal 2014. godine u Brazil. Imamo nikada lakšu grupu. Realno!

A, šta prije toga!? Haj'mo Bosno, haj'mo Hercegovino u Ukrajinu i Poljsku.