Ivica Osim za Sarajevo-x.com
0

"Mexes je najslabija tačka Francuza, tu vidim našu šansu"

Razgovarao: Edin Isanović
Ivica Osim (Foto: Arhiv)
Ivica Osim (Foto: Arhiv)
Legendarni "Štraus sa Grbavice", Ivica Osim, posljednji selektor reprezentacije bivše Jugoslavije, za Sarajevo-x.com dao je intervju u kojem je govorio o današnjoj top-temi u našoj domovini - utakmici protiv Francuske.

Treba napomenuti da je dio igračke karijere najbolji bh. trener proveo nastupajući u zemlji koja je večeras suparnik našoj nacionalnoj vrsti. Osjetio je šta je francuski duh. Kao i uvijek, bio je vrlo zanimljiv i rječit.

Jesu li Francuzi preopasni?

Dosta mojih prijatelja me pita da li konačno možemo slaviti u jednoj velikoj utakmici. Možemo! Treba vjerovati, ali isto tako treba znati da je Francuska, ipak, nogometna sila. Njihovi reprezentativci igraju u jakim klubovima i ligama. No, oni su sada došli u situaciju da se dokazuju. Mogu biti vrlo neugodni, ali ne vidim da mogu biti preopasni. Čini mi se da nisu dovoljno organizirani.

Uvijek ste isticali da su bekovske pozicije najslabije karike bh. reprezentacije. Da li se situacija popravila dolaskom Mujdže i Lulića?

Oni su podigli igru na određeni nivo, ali i dalje mislim da na tim mjestima imamo "propuh". Posebno se pribojavam Sagnae i Clichya koji su izuzetno kvalitetni igrači. Mogu nam napraviti mnogo problema po krilima. Ipak, i Francuzi imaju slabu tačku.

Na koga konkretno mislite?

Na Mexèsa. Sklon je kiksevima. Često želi ispasti atraktivan, glumi Brazilca, a na njegovoj poziciji svaki kiks se skupo plaća. Kod njega ništa nije sigurno i on je naša šansa. U Romi često griješi. Mi imamo Džeku koji to može kazniti.

Hoće li BiH pobijediti Francuze?

Niko ne može biti 100 posto siguran da ćemo pobijediti. No, ako želiš da stekneš poštovanje i da te cijene moraš pobjeđivati i nogometne sile. Francuska je sigurno jedna od njih. Naši igrači su konačno dobili selektora kakvog su htjeli. Radi se profesionalno i sada su dugo zajedno. Svi nogometni elementi su ispunjeni. Nema više nikakvih alibija i isprika. Nama uvijek nešto nedostaje i neko nam je drugi kriv.

Šta naša ekipa mora učiniti da bi nadjačala suparnika?

Treba disciplinovano držati odbranu i čekati svoj trenutak, a on će doći. U to uopšte ne sumnjam. Međutim, da bi mi bili ono što hoćemo treba se ispuniti više faktora. Sve treba biti na nivou. Da reprezentativci imaju odličen uslove za treniranje, da savez obezbjedi neophodna sredstva, da navijači budu na visokom nivou, da postoje lobisti koji će raditi u interesu bh. nogometa. Ako jedan od navedenih faktora ne prati drugi, ne možemo očekivati pomak. Francuzi su nam se sada "napenalili" i svi želimo da oni "klepe ušima". Sve je to OK, ali moramo biti svjesni da su upravo oni donijeli revoluciju najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Mnogo dobrih stvari su uradili za nogomet. To se ne smije zaboraviti niti zanemariti.

Imate li nešto da dodate na kraju?

Naša velika šansa je što su Francuzi uvijek bili arogantni i nadobudni. Sada su došli u situaciju da se "vade" protiv nas. A obično kada to želiš ide teško, fali ti "ono nešto".