Ispunjena misija Luksemburg
0

ANALIZA / Je li konačno vrijeme da padne jedan veliki rival - Francuska?

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Počela je nova era bh. reprezentativnog nogometa. Trijumfom u Luksemburgu BiH je ispunila glavni cilj - startala je sa tri boda u novom ciklusu kvalifikacija za Euro 2012. Mnogi će reći ta je to bilo rutinsko odrađivanje posla, bez velikog stresa. "Zmajevi“ su ovo gostovanje dočekali kao veliki favoriti. Tako su i krenuli.
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Da neće biti većih komplikacija dalo se naslutiti već u prvim minutama kada je Ibričić poentirao. Kasnije su još pogodili Pjanić i Džeko, te priču priveli kraju. Suparnici su veći dio utakmice proveli u teškom defanzivnom grču. Samo su jednom ozbiljnije zaprijetili Hasagiću.

"Sve je uredu, ovo je svakako pomak u odnosu na ono sa Katarom. Bilo je lakše od očekivanog. Moji izabranici ispoštovali su dogovor iz svlačionice. Možda smo mogli postići još jedan gol, ali morate znati da je važnije da niko od igrača nije povrijeđen niti kartoniran. Zadovoljan sam. Sada se okrećemo dvoboju sa Francuzima. Volio bih da su 'trikolori' odigrali neriješeno sa Bjelorusijom, ali nije bilo tako. Znamo da žele da se iskupe, ali i mi imamo svoju računicu“, rekao je selektor Sušić na Sarajevskom aerodromu odmah nakon dolaska.

Druga dimenzija

U mnogim segmentima utakmice "zmajevi“ su iskazali nogometno znanje i moć. Istina, pomenuti suparnik nije selekcija top-klase, ali svejedno veseli razigranost.

U zaključku, BiH je osvojila kompletan plijen i ispunila prvi imperativ. Za realizaciju drugog, sa Francuzima na Koševu, trebat će moćnija i konkretnija igra. Džeko i društvo uz podršku sa tribina i vjerovatno više prostora u napadu, mogu do pobjede.

U nogometu postoji ključni egzaktni pojam oko kojeg nema spora - rezultat. Sve ostalo podložno je slobodnoj interpretaciji. Navijačima, po definiciji, i prijateljski dvoboji usmjeravaju raspoloženje, dok struka iste posmatra u kontekstu takmičarskog cilja. Poslije poraza od Švedske i Njemačke, te remija sa Katarom mnogi su sa razlogom bili zabrinuti.

Ipak, luksemburška priča potvrdila je da imamo dobru reprezentaciju, koja i sa trenutnim limitima izgleda kao druga dimenzija u odnosu na slabašni Luksemburg. Kako su funkcionisale linije?

Odbrana – temelj čvrstine

Posljednji bedem reprezentacije već duže vrijeme je tretiran kao najsporniji. Ipak, u posljednjoj utakmici bili su i temelj čvrstine. Kapiten Spahić rutinski i bez greške odradio je svoj posao. Nadarević je pomogao u rijetskim trenucima kada je bilo potrebno. Po mišljenju mnogih relevantnih nogometnih stručnjaka najveći dobitak ove generacije je dolazak Mujdže i Lulića.

Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Prvi je odigrao vrlo dobro, izneneđujuće u defanzivi. Ofanziva, na koju je navikao, bila je na još većem nivou. Često se ubaciovao, centrirao, tjerao protivnika na greške. S druge strane, Lulić je odgovorio na sve zahtjeve struke. No, ostavio je utisak da je igrao pod imperativom "da napravi što manje pogrešaka“.

Nagovijestio je da može ublažiti hendikep zbog Salihovićevog (suspendovan) izbivanja. Oni su nakon utakmice u većini razgovora bili – prva tačka dnevnog reda. Veliki dobitak za nas.

Ohrabrujuća situacija

Sredina terena je srce sva ekipe, pa ako ona nije u top-formi, druge linije, a naročito odbrana, dodatno pate. U Švedskoj smo vidjeli nezalaganje, u Njemačkoj spoznali da nepripremljenost igrača znači uvod u probleme. Na Grbavici, protiv Katara, dobili potvrdu te teze.

U prvoj kvlifikacionoj utakmici za odlazak na kontinentalnu smotru vidjeli smo sasvim drugo lice. Ibričić, konačno, na poziciji koju zauzima u "Hajduku". Odličan, bez zamjerki. Pjanić i Misimović dokazali da besprijekorno funkcionišu zajedno. Rahimić i sa 35 godina neprelazan. Izbor u sredini terena je dovoljno širok i raznovrstan, pa je tu objektivno najmanje nedoumica i ohrabrujuća situacija.

Napadački tandem čine Džeko i Ibišević. Realno, teško je očekivati neku promjenu mada će neki reći da je Zec bio kudikamo opasniji od napadača "Hoffenheima". To donekle Sušiću može otežati posao. Ovisno o taktičkoj postavci, protivniku, trenutku, selektor će protiv "trikolora“ imati tri (Muslimović povrijeđen) raznovrsna napadačka rješenja.

Naredna prepreka su "galski pijetlovi“. Mediji u ovoj zemlji napominju kako je Francuska ostala bez nogometnog šarma. Platini i Zidane ostavili su drugačije naslijeđe. I nije samo u nogometu stvar. Francuzi su nacija koja živi sa stilom. Bijeg od toga, bijeg je od vlastitog mentaliteta, a ko bježi od sebe trči razočarenju u zagrljaj.

Sigurno je jedno - Francuzi moraju napasti, žele vratiti dug navijačima. Mogla bi to biti kvalitetna utakmica. Je li konačno vrijeme da "padne“ jedan veliki rival – Francuska?