Sejad Salihović
0

"Sa Sušićem ćemo napraviti korak naprijed"

Totalsport
Sejad Salihović (Foto: AP)
Sejad Salihović (Foto: AP)
Za službenu stranicu Međunarodne nogometne federacije (FIFA), a na temu klupskog i reprezentativnog nogometa, pričao je bh. reprezentativac Sejad Salihović.

Nakon dva odigrana kola Hoffenheim je s maksimalnih šest bodova na vrhu bundesligaške tabele. Kako biste vi ocijenili ulazak ekipe u sezonu?

Tokom ljeta smo imali vrlo dobre pripreme. Sada nam je cilj nastaviti pokazivati za što smo u njemačkom prvenstvu sposobni.

Hoffenheimova ekipa nije bitno mijenjala izgled u odnosu na prošlu sezonu. Koliko je uistinu dobra?

Mislim da nam je tim, uprkos tome što nismo pravili znakovite promjene, vrlo dobar. Većina onih koji su napustili klub nisu imali veću minutažu, uz iznimku Carlosa Eduarda. Ostali su na okupu i spremnost dokazali rezultatima. Povučemo li timski imamo lijepu šansu nešto i napraviti.

Prošlu ste sezonu okončali na razočaravajućem 11. mjestu. Ciljevi za ovu?

Ne može se u ovako ranom stadiju sezone pričati o ciljevima i pozicijama koje ciljemo. Želimo dobru sezonu, svakako korak naprijed u odnosu na prošlu. Cilj nam mora biti proboj u Evropu što sam si sam zacrtao. Dobro smo krenuli, ali ići ćemo utakmicu po utakmicu kako će one stizati.

U Hoffenheim ste stigli 2006. godine i bili ste dio ekipe koja je napredovala od treće lige do njemačkog prvenstva. Vaše viđenje tog puta?

Mnogo smo toga napravili. Ono što se ovdje dogodilo je fenomenalno, ali sljedeći korak je ustabiliti se u Bundesligi. Potencijala za to zasigurno imamo.

Bili ste kapiten. Kakva je trenutno Vaša uloga u klubu?

-Želim se staviti timu na raspolaganje, kao što želim i da za mene govore moje izvedbe. Samo sam na to usredotočen.

U reprezentaciji Bosne i Hercegovine ste nezamjenjiv član od 2007. godine. Šta za Vas to znači?

Igrati za moju nogometom zaluđenu domovinu znači mi mnogo. Pri prvom pozivu sam bio oduševljen, kao što sam i danas. Igranje za reprezentaciju je ostvarenje sna, a stajati s tim momcima na terenu pravi užitak.

U doigravanju za odlazak na Svjetsko prvenstvo savladao vas je Portugal. Kako su igrači podnijeli to razočarenje?

Morate se s tim nositi. Naravno da je bilo teško, no morate se nakon svega podići i nastaviti dalje. Naša je ekipa mlada i potentna. Cilj je plasman na Euro 2012., što bi bilo veliko dostignuće.

Kakav je novi selektor Safet Sušić?

I sam je bio sjajan nogometaš. Zna sve što o nogometu treba znati, a u obraćanju nama je miran. Poštujem ga. Gleda kako promijeniti neke stvari. Mislim da će napraviti korak naprijed. Nadam se da će s nama dugo ostati.

Nedavno ste odigrali 1-1 protiv Katara. Znači li to da je reprezentacija daleko od forme pred početak kvalifikacija za Euro?

Većina igrača stigla je s priprema za sezonu. Čak smo i igrali relativno dobro. Sada kada je sezona započela bit ćemo na visokom nivou i za nastupe reprezentacije.

Suparnici u grupi su vam Albanija, Francuska, Luksemburg, Rumunija i Bjelorusija. Vaše viđenje grupe?

S obzirom na historiju, favorit je Francuska. Ipak, naša je ekipa dobra i sposobna svakoga pobijediti. Jak smo kolektiv, uz uslov da su svi vitalni igrači spremni za igru. Nikoga se ne bojimo i samouvjereno dočekujemo početak kvalifikacija.

BiH još čeka na nastup na nekom od velikih turnira. Koji igrač vam može pomoći da to postignete?

Imamo nekolicinu sjajnih, naprimjer Miralema Pjanića iz Lyona. Ali, ne smatramo se zvijezdama, skromni smo, nismo zaboravili odakle dolazimo. Pogrešno bi bilo nekoga izdvajati jer uspjehe možemo postići samo kao kolektiv.

Vezani članci