Nogomet
13

Meč riješen u drugoj minuti: Bayernu minimalna pobjeda nad Benficom na Allianz Areni

Piše: O. T.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Bayern Minhen je golom Artura Vidala slavio protiv Benfice (1:0) u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka.

Trener Bayerna Pep Guardiola slavio je 150. takmičarsku utakmicu na klupi aktuelnog prvaka Njemačke. Brojeći i ovaj meč španski trener ima učinak od 114 pobjeda, 18 remija i 18 poraza.

Bayern je furiozno otvorio meč i već u drugoj minuti nakon akcije po lijevoj strani Vidal je udarcem glavom pogodio za 1:0. Centaršut je uputio Bernat.

Nije bilo teško, a ne prisjetiti se aprila 2015. godine kada je na Allianz Areni Bayern igrao protiv Porta, još jednog portugalskog tima, i kada su Bavarci stali sa brojati na šest golova. Ličilo je na katastrofu Porgulaca i ovaj put...

Ipak, gosti nisu poklekli iako je Bayern odmah krenuo po drugi gol. U 10. minuti Costa je bio u vrlo dobroj prilici, ali je Ederson odbranio njegov udarac. Bavarci su u narednih šest minuta prijetili i preko Riberyja i Lewandowskog koji nisu uspjeli udvostručiti prednost svog tima.

Većina Bayernovih napada bila je preko lijeve strane gdje je djelovao Franck Ribery. Upravo je s te strane stigao centaršut Thiaga u 21. minuti kada je Mullerov topovski udarac sa manje od 10 metara odbranio Ederson.

Iako je prvi dio meča prošao u znaku Bayerna, što je bilo i očekivano, možemo reći da je Benfica igrala jako dobar meč. Njihova prva prava šansa ili preciznije prijetnja bilo je traženje penala u 29. minuti nakon što je Gaitan centrirao, a gosti smatrali da je Lahm igrao rukom.

Bayern je nastavio prijetiti preko Mullera, Vidala i Riberyja do kraja poluvremena, ali su gosti uspjeli sa minimalnim zaostatkom otići na odmor. Čak su u posljednjoj minuti sudijske nadoknade prvog dijela imali jako dobru šansu da izjednače. U presudnom trenutku udarac Gaitana je izblokiran.

Benfica je odlično otvorila drugo poluvrijeme, a prvu priliku imala je u 57. minuti kada je Jonas iz kaznenog prostora šutirao pravo u Neuera. Isti igrač je sedam minuta kasnije ponovo bio u sjajnoj prilici, ali je Marzinez izblokirao njegov udarac sa manje od 10 metara udaljenosti.

Nove velike šanse stigle su u finišu meča i stvarao ih je Bayern. Prvo je Ribery u 81. minuti propustio odličnu šansu kada je šutirao u Edersona, a onda je u 89. minuti Lewandowski izašao sam na Edersona i pokušao dodati Lahmu, ali je poslao loš pas. Na kraju je ostalo 1:0. Uzvrat će se igrati 13. aprila na La Luz stadionu u Lisabonu.

Bayern (4-2-3-1): Neuer - Lahm, Kimmich (Martinez 60'), Alaba, Bernat - Thiago, Vidal - Ribery, Costa (Coman 70'), Müller (Gotze 85') - Lewandowski.

Benfica (4-2-2-2): Ederson - Almeida, Nilsson-Lindelof, Jardel, Eliseu - Fejsa, Renato - Gaitan, Pizzi (Samaris 91') - Jonas (Salvio 83'), Mitroglou (Jimenez 70').