Nogomet
4

Liga prvaka / Bayern brani prednost iz Minhena, može li se ponoviti historija na "Vicente Calderonu"?

Piše: E. B.
Može li se ponoviti historija i pretprošla sezona na "Vicente Calderonu", glavno je pitanje pred večerašnji duel Atletica i Barcelone u četvrtfinalu Lige prvaka. U drugoj, reklo bi se nezanimljivijoj, utakmici Bayern brani gol prednosti protiv Benfice na La Luzu.

Atletico Madrid - Barcelona (20:45, Vicente Calderon)

Prije dvije godine, skoro tačno u ovo vrijeme, Atletico je pobjedom na "Vicente Calderonu" od 1:0 izbacio Barcelonu u četvrtfinalu Lige prvaka.

Zanimljivo, i ove sezone taj rezultat je potreban Jorgandžijama za prolazak u polufinale.

Ipak, nakon tog 9. aprila 2014. godine, Atletico nije slavio na osam narednih utakmica, od kojih je čak sedam uzastopnih pobjeda Barce.

"Znamo da ima boljih ekipa od nas, ali Atletico se nikada ne predaje. Znamo da se možemo takmičiti sa Brcelonom. Trudimo se da iz utakmice u utakmicu protiv njih igramo bolje i bolje i pokušat ćemo doći do pobjede", poručio je Diego Simeone, trener Atletica.

Luis Enrique je u sedam mečeva na klupi Katalonaca protiv Atletica zabilježio svih sedam pobjeda.

"Ovo je za nas kao i svaka druga utakmica. Definitivno nije najvažnija utakmica u sezoni. Imamo blagu prednost i pokušat ćemo slaviti i danas. Atletico nas dobro poznaje i zbog toga će nam biti teško. Uživam vidjeti pun 'Vicente Calderon' i nadam se da ćemo prirediti ravi spektakl", poručio je strateg Barce.

Domaćin će biti bez Tiaga (noga), Torresa (suspendovan), Gimeneza (prepona), dok je pod znakom pitanja igranje Savića (noga). U redovima Barce neće biti Mathieua (koljeno), Rafinhe (aduktor), Sandra (prepona), Vermaelena (list) i Vidala (aduktor).

Vjerovatni sastavi:

Atletico (4-4-2): Oblak - Juanfran, Godin, Hernandez, Filipe Luis - Koke, Gabi, Augusto, Niguez - Griezmann, Carrasco.

Barcelona (4-3-3): Ter Stegen - Alves, Pique, Mascherano, Jordi Alba - Busquets, Rakitić, Iniesta - Messi, Neymar, Suarez.

Prva utakmica: Barcelona - Atletico 2:1

Benfica - Bayern (20:45, La Luz)

Bavarci brane jedan gol prednosti iz Minhena

Rui Vitoria, trener Benfice, smatra kako je ključ u odbrani.

"Moramo igrati odlično u odbrani jer igramo protiv favorita za osvajanje Lige prvaka, ekipe koja igra isto i kući i na strani. Nama predstavjla problem povreda Nicolasa Gaitana i pred sami početak utakmice ću odlučiti da li će zaigrati u prvoj postavi. U Minhenu nismo pobijedili, ali smo taktički odigrali odlično".

S druge strane trener Bayerna Josep Guardiola također pridaje dosta pažnje odbrani.

"Očekujem da se dobro branimo i da postignemo gol i tako prođemo dalje. Svi pričaju o povredama u redovima Benfice, ali i mi imamo mnogo problema sa povrijeđenim igračima. Sjetite se da je Javi Martinez bio van terena pet mjeseci i morao sam stavljati vezne igrače na mjesta stopera. Očekujem da moji igrači odgovore taktički na pravi način i da prođemo dalje".

Domaćin neće moći računati na Julia Cesara (butni mišić) i Jonasa (suspendovan), dok je upitan nastup Nicolasa Gaitana (butni mišić). Bayern će biti bez Boatenga (prepona) i Badstubera (zglob), dok su upitni nastupi Robbena (prepona), Comana (list) i Benatie (prepona).

Vjerovatni sastavi:

Benfica (4-4-2): Ederson - Andre Almeida, Lindelöf, Jardel, Eliseu - Fejsa, Renato Sanches, Gaitan, Pizzi - Raul Jimenez, Mitroglou.

Bayern (4-2-2-2): Neuer - Lahm, Kimmich, Alaba, Bernat - Vidal, Thiago - Costa, Ribery - Müller, Lewandowski.

Prva utakmica: Bayern - Benfica 1:0