Nogomet
4

Liga prvaka / Može li Guardiolin zadnji minhenski "crtež" u Ligi prvaka razoriti granitnu odbranu Atletica?

Piše: O. T.
Pep Guardiola (Foto: EPA)
Pep Guardiola (Foto: EPA)
Vrijeme brzo prolazi. Uzvrat polufinala Lige prvaka između Bayern Minhena i Atletico Madrida posljednji je evropski meč Pepa Guardiole na Allianz Areni u njegovom prvom mandatu na klupi aktuelnog njemačkog prvaka. Španski trener će se pobrinuti da večerašnji meč koji počinje u 20:45 sati ne bude ujedno i njegov posljednji evropski kao treneru Bayerna, a ne samo posljednji na Allianz Areni.

Atletico iz prvog meča u Madridu donosi prednost od 1:0 što je odličan rezultat za Špance. Pobjeda bez primljenog gola za ekipu koja se "životom brani" pun je pogodak. Pogotovo ako tu prednost nosite u goste. Jer, jedan gol Atletica u Minhenu, značio bi da Bayern mora postići minimalno tri ako želi finale u Milanu.

Bayern već petu uzastopnu sezone igra protiv španskog tima u polufinalu Lige prvaka. U sezoni 2011/12. nakon penala, predvođeni Juppom Heynckessom s klupe, Bavarci su izbacili Real Madrid. Sezonu kasnije pregazili su Barcelonu s ukupnih 7:0 i kasnije osvojili trofej. Potom je Guardiola zamijenio Heynckessa i dvije naredne sezone ispadao od Real Madrida (ukupno 5:0) i Barcelone (5:3). Treća sreća i treći španski klub za Guardiolu koji je svaki put prvi polufinalni meč na klupi Bayerna igrao u gostima i nijednom Bayern nije postigao gol.

"Ovo će biti moja posljenja utakmica u Ligi prvaka u Minenu i uvijek su me lijepo pazili. U Njemačkoj vi igrate malo drugačije i pokušao sam prilagoditi neke stvari. Ovdje sam mnogo naučio. Uspjeli smo mnogo toga za vrijeme mog boravka, ali je uvijek zaista teško izboriti finale ovog takmičenja", rekao je Guardiola koji će narednog ljeta preći u Manchester City.

Vrlina Atletica ne odgovara Bayernu, dok vrlina Bayerna odgovara Atleticu. Jasnije rečeno, Atletico se odlično brani obično čekajući kvalitetan kontranapad što Bayernu nije drago vidjeti. A vrlina Bayerna je posjed lopte i konstantan pritisak, što Atleticu odgovara, jer oni su zadovoljni i sa 25 posto posjeda lopte. U takvom stanju stvari, Guardiolin posao znatno je teži, ali njegov motiv vjerovatno nikad prije nije bio veći. I iako iz Bayerna to niko neće javno reći, Pepove ambicije neće biti zadovoljene ako Minhen napusti bez trofeja Lige prvaka.

"Fudbal je fantastičan sport i uvijek je bilo različitih stilova igre zavisno od igrača s kojima raspolažete. Naš rad tokom posljednjih nekoliko godina se naplaćuje. Imamo nekoliko iskusnih igrača zajedno sa nekim novim igračima i sa svima njima je sjajno raditi. To se odražava na rezultate. Mi želimo pobijediti, to je naš plan", kazao je trener Atletica Diego Simeone.

Očekivane postave

Bayern: Neuer - Lahm, Martínez, Boateng, Alaba - Alonso, Vidal - Costa, Müller, Ribéry - Lewandowski.

Nedostaju: Robben (povreda), Badstuber (povreda)

Atlético: Oblak - Juanfran, Giménez, Godín, Filipe Luís - Saúl, Gabi, Augusto, Koke - Griezmann, Fernando Torres.

Nedostaje: Tiago (povreda)