Nogomet
38

Maribor, Apoel, Porto i Bate Borisov se plasirali u Ligu prvaka

Piše: N. J.
U utakmicama play-offa Lige prvaka koje su igrane večeras od 20:45 sati četiri ekipe su izborile plasman u elitno klupsko nogometno takmičenje. To su Apoel, Bate Borisov, Maribor i Porto.
Porto - Lille (Foto: EPA)
Porto - Lille (Foto: EPA)

Kiparski Apoel je sa 4:0 savladao danski Aalborg. Golove za Apoel u prvom poluvremenu postigli su Oliveira i De Vincenti, u 28. i 43. minuti. U nastavku, Aloneftis je u 64. minuti povećao prednost Apoela na 3:0, a Sheridan je u 75. minuti postavio konačan rezultat ovog meča, pogodivši mrežu Aalborga za visokih 4:0. Prvi susret ova dva tima u Danskoj završen je 1:1, pa je tako Apoel prošao dalje.

Bate Borisov je plasman u Ligu prvaka izborio pobjedom 3:0 na svome terenu protiv Slovana iz Bratislave. Vodeći gol za domaći tim postigao je Gordejchuk u 41. minuti, a na 2:0 u 84. minuti povisio je Krivets. Minut kasnije Rodionov je pogodio za konačnih 3:0. Slovan je utakmicu završio sa deset igrača na terenu jer je Soumah u 79. minuti zaradio drugi žuti karton. Prvi meč u Bratislavi završen je 1:1.

Nakon 1:1 u Mariboru protiv istoimenog kluba, Celticu je večeras na domaćem terenu bio dovoljan i remi 0:0 za prolaz dalje. Ipak, Maribor je preko Tavaresa stigao do pobjedonosnog gola u 75. minuti, što im je bilo dovoljno za prolaz u Ligu prvaka.

Porto je protiv francuskog Lillea uspio odbraniti prednost 1:0 iz prvog duela igranog u Francuskoj. Večeras su na svome terenu ponovo pobijedili i prošli dalje. Brahimi je u 49. minuti postigao gol za vodstvo Porta 1:0, a pobjedu je ovjerio Martinez koji je u 69. minuti pogodio za konačnih 2:0.

U ranijem terminu večeras, u Ligu prvaka se plasirao ruski Zenit koji je s ukupnih 4:0 bio bolji od belgijskog Standarda.

Play-off Lige prvaka, revanši:

Zenit - Standard 3:0 (ukupno 4:0 za Zenit) Celtic - Maribor 0:1 (1:2 za Maribor) Bate Borisov - Slovan 3:0 (4:1 za Bate) Apoel - Aalborg 4:0 (5:1 za Apoel) Porto - Lille 2:0 (3:0 za Porto)