Nogomet
17

Spahićev Bayer u Ligi prvaka, Arsenal eliminisao Besiktas

Piše: N. J.
Detalj sa utakmice Arsenal - Besiktas (Foto: EPA)
Detalj sa utakmice Arsenal - Besiktas (Foto: EPA)
Arsenal, Athletic Bilbao, Leverkusen, Malmo i Ludogorec večeras su ostvarili plasman u grupnu fazu nogometne Lige prvaka nakon što su odigrani revanši u play-offu ovog elitnog takmičenja.

Alexis Sanchez je donio vrijednu pobjedu Arsenalu postigavši u 45. minuti jedini gol na utakmici protiv Besiktasa. Pobjeda 1:0 Arsenalu je bila dovoljna za prolaz dalje, budući da je prvi meč ove dvije ekipe završen bez golova. Topnici su od 75. minute igrali sa deset igrača, jer je drugi žuti karton dobio Debuchy.

Athletic Bilbao je eliminisao ekipu Napolija, koja je večeras povela 1:0 preko Hamsika u 47. minuti. No, uslijedila su tri gola Athletica, te je španski tim prošao u Ligu prvaka, budući da je prvi meč završen 1:1.

Bayer Leverkusen u kojem igra bivši kapiten reprezentacije BiH Emir Spahić bez većih problema je eliminisao ekipu Kopenhagena, pobijedivši večeras 4:0. I prvi meč u Kopenhagenu njemački tim je riješio u svoju korist 3:2. Emir Spahić večeras je odigrao čitavu utakmicu za Bayer.

Ekipa Malmoa je eliminisala favorizovani Salzburg, pobijedivši ih na svome terenu 3:0. Već nakon prvih 45 minuta Šveđani su imali prednost 2:0, a u finišu utakmice došli su do uvjerljive pobjede 3:0. Prvi meč Salzburg je dobio na svome terenu 2:1.

U petom meču večerašnjeg programa Ludogorec je bio na rubu ispadanja protiv Steaue, koja je imala prednost 1:0 iz prvog meča. No, u 90. minuti Wanderson je pogodio za pobjedu Ludogoreca 1:0 u regularnom dijelu igre, te je meč otišao u produžetke. Kako ni tu nije bilo pobjednika, pristupilo se izvođenju penala u kojima je uspješniji bio Ludogorec (6:5) te prošao u grupnu fazu Lige prvaka.

Play-off Lige prvaka, revanši:

Arsenal - Besiktas 1:0 (ukupno 1:0 za Arsenal) Athletic Bilbao - Napoli 3:1 (4:2 za Athletic Bilbao) Bayer Leverkusen - Kopenhagen 4:0 (7:2 za Bayer Leverkusen) Malmo - Salzburg 3:0 (4:2 za Malmo) Ludogorec - Steaua 1:0 (7:6 za Ludogorec nakon penala)