Nogomet
5

Liga prvaka: Porto pobijedio Lille, remi Maribora i Celtica

Piše: D. B.
Lille - Porto (Foto: EPA)
Večeras je odigrano pet utakmica play offa Lige prvaka. Susreti Aalborg - APOEL, Maribor - Celtic, Slovan Bratislava - BATE Borisov završeni su rezultatom 1:1, Porto je pobijedio na gostovanju kod Lillea 1:0, a Zenit je istim rezultatom slavio kod Standarda. Radi se o prvim susretima pomenutih timova, koje očekuju i revanši.

Aalborg - APOEL 1:1

Aalborg je dobro otvorio utakmicu protiv APOEL-a i poveo već u 16. minuti nakon što je Kristensen asistirao Thomsonu, koji je pogodio protivničku mrežu.

Tim rezultatom je završeno prvo poluvrijeme.

Početkom drugog poluvremena, tačnije u 54. minuti, APOEL je izjednačio na 1:1. Strijelac gola je bio Oliveira, a asistenciju je upisao Gomes.

Do kraja utakmice se rezultat nije mijenjao. Ostalo je 1:1.

Lille - Porto 0:1

U prvom poluvremenu utakmice Lillea i Porta je bilo nekoliko šansi na obje strane, ali ne i golova.

U nastavku utakmice je Porto realizovao svoju šansu za gol kada je u 61. minuti pogodio Herrera.

Na kraju se ispostavilo da je Herrerin gol vrijedan važne pobjede za Porto uoči revanša u Portugalu.

Maribor - Celtic 1:1

Maribor je u prvoj utakmici dvomeča sa Celticom bio domaćin. Hladan tuš za navijače slovenskog kluba je uslijedio već u 6. minuti kada je nakon asistencije Bergeta pogodio McGregor.

Nakon početnog šoka, ekipa Maribora je krenula ofanzivno ka golu Celtica, što je rezultiralo izjednačenjem u 14. minuti utakmice. Gol je nakon asistencije Filipovića postigao Bohar.

Na odmor se otišlo pri rezultatu 1:1.

U drugom poluvremenu golova nije bilo. Utakmica je završena rezultatom 1:1, pa će odluka o putniku u grupnu fazu biti donesena u Škotskoj.

Slovan Bratislava - BATE Borisov 1:1

Najzanimljiviji detalj iz prvog poluvremena utakmice Slovan - BATE dogodio se u 45. minuti kada je autogol postigao Jablonsky i tako doveo BATE u vodstvo. Nogometaš Slovana je pokušao izbiti loptu, ali je ona završila u njegovoj mreži.

U drugom poluvremenu je Slovan tražio izjednačenje, koje je stiglo u 80. minuti preko Vitteka. Njemu je za pogodak asistirao Halenar. Isti igrač je pogodio i u 85. minuti, ali je njegov gol ovog puta poništen zbog ofsajda.

Susret je završen rezultatom 1:1.

Standard Liege - Zenit Petersburg 0:1

Gol na utakmici Standarda i Zenita viđen je u 16. minuti. Strijelac je bio Shatov, a asistirao mu je Hulk.

U nastavku utakmice nije bilo promjene rezultata. Zenit je ostvario minimalnu pobjedu, ali je napravio veliki korak ka plasmanu u grupnu fazu Lige prvaka.