Nogomet
0

Manchester City prekinuo crni niz, kiks Chelseaja protiv Stokea, veliki preokret West Hama protiv Evertona

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
U 29. kolu Premiershipa Manchester City je pobjedom nad Aston Villom (4:0) prekinuo niz od tri vezana poraza u ligi.

Pobjeda Cityja bila je očekivana s obzirom da je Villa posljednjeplasirana ekipa tabele. Ipak, Građani su čekali sve do 48. minute na pogodak kada je Toure matirao Guzana nakon asistencije Silve. To je bila 55. asistencija Silve od njegovog debitantskog nastupa za City u ligi u augustu 2010. godine. Nijedan igrač u historiji Premiershipa nije tako brzo upisao toliki broj asistencija.

Dvije minute kasnije Bony asistira Agueru za 2:0. Novi pogodak za domaći tim ponovo postiže Argentinac u 60. minuti. Potom se u strijelce upisao i Sterling u 66. minuti, a šansu za hattrick imao je Aguero koji je u 73. minuti promašio penal.

Interesantan meč pružili su Everton i West Ham na Goodisonu. Domaći tim je poveo golom Lukakua u 13. minuti, a onda su Karamele u 34. minuti ostale sa igračem manje nakon što je drugi žuti karton dobio Mirallas. Umjesto da West Ham iskoristi brojčanu prednost, Everton je postigao novi gol u 56. minuti kada pogađa Lennon, a Karamele su mogle nokautirati West Ham u 69. minuti, ali je Lukaku promašio penal.

West Ham se uspio vratiti u meč u 78. minuti pogotkom Antonija kojem je to bio treći pogodak u posljednje tri ligaške utakmice. Potpuni povratak u meč za Čekićare uslijedio je u 81. minuti kada je na asistenciju Payeta Sakho matirao Roblesa za 2:2, a za veliki preokret pogodio je sjajni Payet u 91. minuti.

Bh. reprezentativac Muhamed Bešić vratio se na teren nakon povrede. U 46. minuti zamijenio je Stonesa i upravo je Bešić izborio penal za Everton.

Chelsea je na svom Stamford Bridgeu remizirao sa Stokeom (1:1), a gosti su mogli i do pobjede u finišu meča. Plavci su u 39. minuti poveli golom Traorea, koji je zamijenio blago povrijeđenog Costu. Međutim, gosti su izjednačili u 85. minuti golom Mame Dioufa, a u finišu meča šansu da svom timu donese potpuni preokret propustio je Krkić.

Bournemouth je na domaćem terenu autogolom Taylora (28') i golovima Kinga (70') i Danielsa (92') slavio protiv Newcastlea (3:1) za kojeg je pogodio Perez u 80. minuti.

Swansea je pogotkom Sigurdssona (61') slavio protov Norwicha (1:0) na domaćem terenu, dok su Southampton i Sunderland podijelili bodove (1:1). Defoe je doveo goste u vodstvo u 85. minuti, a za konačnih 1:1 pogodio je štoper Southamptona Van Dijk (93').

Rezultati 29. kola Premiershipa:

Tottenham - Arsenal 2:2 Chelsea - Stoke 1:1 Everton - West Ham 2:3

Manchester City - Aston Villa 4:0 Newcastle - Bournemouth 1:3 Southampton - Sunderland 1:1 Swansea - Norwich 1:0 Watford - Leicester (18:30 sati) Crystal Palace - Liverpool (sutra, 14:30 sati) WBA - Manchester United (sutra, 17 sati)

Tabela: