Nogomet
11

Manchester City ubjedljiv, Chelsea i Everton u dramatičnoj završnici podijelili bodove

Piše: O. T.
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Chelsea i Everton su u sjajnoj utakmici na Stamford Bridgeu podijelili bodove (3:3) u okrivu 22. kola Premiershipa, a visoke pobjede upisali su Manchester City, Bournemouth i Southampton.

Prva šansa na utakmici pripala je Chelseaju u 16. minuti kada je Willian sa nekih 10-ak metara snažno šutirao, ali je Howard loptu poslao u korner. Tri minute kasnije Oviedo prijeti na drugoj strani, a njegova lopta odlazi pored desne stative. Do kraja poluvremena vidjeli smo još samo jednu priliku i to u 40. minuti. Mirallas se izborio za udarac sa nekih 16 metara i natjerao kolegu iz belgijske reprezentacije Courtoisa da odličnom intervencijom zaustavi njegov udarac.

Za razliku od prvog poluvremena u kojem je bilo malo šansi i nimalo golova, u drugom dijelu uslijedila su uzbuđenja. Nakon pet minuta igre Terry postiže autogol, a šest minuta kasnije novi gol gostima donosi Mirallas izuzetnim udarcem iz okreta. Gosti su imali 2:0, a domaći novi scenarij koji sluti katastrofi.

Ipak, trener Plavaca je izmjenom Matića kojeg je zamijenio Oscar napravio ključni potez i Chelsea je zaigrao mnogo bolje. Prvo je Costa u 64. minuti nakon asistencije Fabregasa i loše reakcije odbrane Evertona, smanjio na 2:1, a isti igrači su režirali i drugi gol Plavaca u 66. minuti - Costa je asistirao, Fabregas pogodio. I tu su Plavci imali sreće pošto je lopta koju je uputio Fabregas na putu prema golu pogodila Muhameda Bešića i prevarila Howarda.

Nastavak utakmice donio je velike šanse na obje strane. Costa je imao sjajnu priliku za Chelsea, a onda i Mirallas za Everton. I umejsto da Chelsea uspije napraviti veliki preokret i podići samopouzdanje, u sudijskoj nadoknadi nakon loše reakcije odbrane Chelseaja rezervista Mori pogađa za 3:2. Ali, to nije bilo sve. U 97. minuti Terry postavlja konačnih 3:3 iako je sudija trebao svirati ofsajd.

Bešić je upisao novih 90 minuta za Everton. Ovo je već četvrta uzastopna utakmica našeg reprezentativca u svim takmičenjima u timu Roberta Martineza.

Manchester City je bez problema na svom Etihadu slavio protiv Crystal Palacea. Delph je sa skoro 30 metara u 22. minuti savladao Hennesseya koji je morao bolje reagovati. Vodstvo je udvostručio Aguero u 41. minuti. Argentinac je postigao svoj drugi gol na utakmici u 68. minuti na asistenciju De Bruynea, a konačnih 4:0 postavio je Silva u 84. minuti, a asistent je bio Aguero.

Visoku pobjedu upisao je i Southampton nad West Bromwich Albionom. Junak je bio Ward-Prowse koji je prvo pogodio iz slobodnog udarca u petoj minuti, a onda i iz penala u 35. minuti. Konačnih 3:0 postavio je rezervista Tadić u 72. minuti.

Istim rezultatom slavio je i Bournemouth nad Norwichom (3:0). Gosling se upisao u strijelce u 10. minuti, a preostala dva gola postigli su Daniels iz penala u 54. minuti i Afobe u 75. minuti.

Newcastle je, nakon pet utakmica bez pobjede u kojima su upisali tri poraza i dva remija, konačno slavio. Na St. James Parku pao je West Ham koji je imao niz od osam utakmica bez poraza u Premiershipu.

Perez je prelijepim udarcem sa oko 20 metara prelijepu akciju Newcastlea krunisao pogotkom u šestoj minuti. Bio je to znak da će Čekićari teško nastaviti niz bez poraza. Na drugi gol Newcastle nije dugo čekao. Jonjo Shelvey, novo pojačanje Svraka, pokazao je zašto su čelnici tima sa St. James Parka ekipi Swanseaya platili 11.2 miliona funti za njega.

Shelvey je u 15. minuti poslao fanstastičan pas za Janmaata, a lopta je letjela oko 50 metara i naposlijetku došla do Holanđanina koji pronalazi sunarodnjaka Wijnalduma koji pogađa polupraznu mrežu Adriana i postavlja rezultat na 2:0.

Osim sjajnog pasa u 15. minuti, Shelvey je učinio još jedan potez, ali nije riječ o majstoriji, nego o udaranju Enera Valencije, napadača West Hama. To se zbilo u 39. minuti, ali Shelvey nije kažnjen ni sa žutim kartonom. Gosti su nakon četiri minute igre u drugom poluvremenu uspjeli smanjiti na 2:1 preko Nikice Jelavića koji je iskoristio veliku grešku štopera Newcastle Mbembe. Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao.

Rezultati 22. kola Premiershipa:

Tottenham - Sunderland 4:1 Bournemouth - Norwich 3:0 Chelsea - Everton 3:3

Manchester City - Crystal Palace 4:0 Newcastle - West Ham 2:1 Southampton - WBA 3:0 Aston Villa - Leicester (danas, 18:30 sati) Liverpool - Mancehster United (sutra, 15:05 sati) Stoke - Arsenal (sutra, 17:15 sati) Swansea - Watford (ponedjeljak, 21 sati)

Tabela: