Nogomet
3

Sjajan meč na White Hart Laneu: Arsenal i Tottenham podijelili bodove

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
U derbiju 29. kola Premiershipa Tottenham i Arsenal su upisali remi (2:2) na White Hart Laneu.

Arsenal: Ospina - Bellerin, Mertersacker, Gabriel, Gibbs - Elneny (od 75. minute Giroud), Coquelin (crveni karton u 55. minuti) - Ramsey, Ozil (od 90. minute Cambell), Sanchez - Welbeck (od 85. minute Flamini)

Tottenham:Lloris - Walker, Alderweireld, Wimmer, Rose (od 78. minute Davies) - Dier, Dembele (od 82. minute Son) - Lamela (od 67. minute Mason), Alli, Eriksen - Kane

Arsene Wenger je šansu od prve minute dao Mohamedu Elnenyju, veznjaku koji je stigao iz Basela u januarskom prijelaznom roku. Prethodno je Elneny odigrao samo 20 minuta za Arsenal u Premiershipu i dva puta se našao u prvoj postavi u FA Cupu protiv Burnleya i Hulla. Egipćanin je zaigrao u veznom redu zajedno sa Coquelinom. Pored toga, Wenger je odlučio na klupi ostaviti Girouda, a umjesto njega u prvu postavu uvrstio je Welbecka koji je postigao dva gola u tri utakmice za Arsenal u Premiershipu.

Postava Tottenhama bila je očekivana iako nas ne bi iznenadilo da je od prve minute u ofanzivnom veznom redu zaigrao Son ili Chadli umjesto Lamele.

Pijetlovi su mnogo bolje otvorili meč i tokom prvih deset minuta tri puta su ozbiljno zaprijetili preko Kanea, ali su Ospina i odbrana Arsenala uspjeli zaustaviti njegove udarce. Ospina je u ovom meču zamijenio povrijeđenog Cecha i sjajnom intervencijom u 26. minuti pokazao je da može biti dostojna zamjena češkom golmanu. Walker je ubacio loptu u peterac, Lamela sa svega dva-tri metra šutirao, a Ospina odbranio.

Nakon prilike Lamele uslijedio je nešto mirniji period utakmice, a onda je Arsenal fenomenalnim golom Ramseya, koji je pogodio petom, u 39. minuti došao do prednosti. To je bio prvi udarac Arsenala u okvir gola Llorisa u prvom poluvremenu.

Na odmor se otišlo s Arsenalovih 1:0 iako je Tottenham zaslužio makar neriješen ishod na poluvremenu. No, Pijetlovi su tim koji je do ovog meča skupio 17 bodova u utakmicama u kojima je gubio, tako da je njihov povratak bio sasvim izgledan.

Ponovo je Tottenham bolje zaigrao, a ključni trenutak desio se u 55. minuti kada Coquelin dobija drugi žuti karton i svoj tim ostavlja sa igračem manje. Samo tri minute kasnije Tottenham dolazi do kolosalne prilike nakon kornera, ali je udarac Kanea sjajno odbranio Ospina. Gol-tehnologija je pokazala da su centimetri dijelili Pijetlove do izjednačenja.

Ipak, nije trebalo dugo domaćem timu da se vrati. U 60. minuti Aldrerweireld pogađa nakon ubačaja Eriksena iz kornera, a onda dvije minute kasnije odlični Kane postiže pogodak za 2:1 sa nekih 15 metara iskosa i donosi preokret Tottenhamu.

Iako je u tim momentima izgledalo da je Arsenal nokautiran, tim Arsena Wengera se uspio vratiti u 76. minuti kada je na asistenciju Bellerina pogodio Sanchez. Uslijedila je uzbudljiva završnica u kojoj su oba tima dolazila do ozbiljnijih šansi, a posebno je bila upečatljiva šansa Arsenala u 92. minuti kada je udarac Ramseya u ključnom trenutku blokirao Wimmer. Ipak, mreže su mirovale. Ovaj bod najviše odgovara prvoplasiranom Leicesteru.

Rezultati 29. kola Premiershipa:

Tottenham - Arsenal 2:2 Chelsea - Stoke (16 sati) Everton - West Ham (16 sati) Manchester City - Aston Villa (16 sati) Newcastle - Bournemouth (16 sati) Southampton - Sunderland (16 sati) Swansea - Norwich (16 sati) Watford - Leicester (18:30 sati) Crystal Palace - Liverpool (sutra, 14:30 sati)

WBA - Manchester United (sutra, 17 sati)

Tabela: