Nogomet
29

Drama na Emiratesu pripala Arsenalu: Leicester nije mogao izdržati s igračem manje

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Prvi derbi 26. kola Premiershipa odigran na Emirates stadionu pripao je Arsenalu koji je golom u posljednjoj minuti savladao Leicester rezultatom 2:1. Lisice su imale vodstvo, a onda ostale sa igračem manje i nisu preživjele do kraja meča.

Leicester nije imao lijepo sjećanje na Arsenal. U prvom okršaju ova dva tima u ovoj sezoni Premiershipa na King Power stadionu Arsneal je slavio s ogromnih 5:2. Arsneal, međutim, nije imao lijepo sjećanje na duele sa vodećim timovima lige. Naime, u posljednjih 11 okršaja, ne računajući ovaj meč, sa prvoplasiranim timom samo su jednom slavili, a skupili su četiri remija i šest poraza.

Startne postave ovog meča pokazale su da je nadimak Tinkerman ("Onaj koji stalno mijenja", nadimak je aludirao na to) koji su Englezi "nalijepili" treneru Leicestera Claudiju Ranieriju dok je prije 13 godina vodio Chelsea, više ne važi. Jer, Italijan je na teren šesti put uzastopno izveo iste igrače u istoj formaciji.

Arsenal je krenuo silovito od prvog zvižduka. Napravio je pritisak sa loptom, ali i bez lopte i povukao Leicester na njegovu polovinu terena. U devetoj minuti nakon starta Kantea nad Oxlade-Chamberleinom domaći tim je tražio penal, ali Martin Atkinson se nije oglasio. Nakon toga je Leicester počeo da se budi i u 15. minuti prvi put smo vidjeli ono na što smo navikli, a to je brzi napad Leicestera nakon ukradene lopte i akciju koju završava Vardy. Ipak, Cech je bio uspješniji nakon što je Vardy šutirao glavom.

Deset minuta kasnije Oxlade-Chamberlein pronalazi Sancheza, ali u ključnom momentu Morgan blokira udarac Čileanca i spašava svoj tim. Arsenal dolazi do kornera nakon kojeg prijeti Giroud, ali je loše šutirao glavom.

Uslijedili su mirniji momenti meča i upravo kada se činilo da će prvo poluvrijeme završiti bez golova ukazao se - Vardy. Natjerao je Monreala da skrivi penal nad njim, što je šesti penal koji je izborio u ovoj sezoni. Nijedan drugi tim - dakle ne samo igrač - nije uspio izboriti šest penala. A onda je Vardy sa 11 metara u tako važnoj utakmici bez imalo problema matirao Cecha. Kada pomislite da više nemaju šta ponuditi, Lisice se nasmiju. Na odmoru su imali osam bodova više od Arsenala...

Identično kao na početku prvog dijela, i drugo poluvrijeme je počelo u znaku Arsenala. Najprije je Ramsey mlako šutirao sa nekih 16 metara, a lopta odlazi pored gola. Potom u 51. minuti Oxlade-Chamberlein upućuje rezantan centaršut u srce šesnaesterca, ali Ozil kasni. Nedugo nakon toga Giroud šutira glavom, a u međuvremenu Fuchs i Simpson dobijaju žute kartone. Jasno, Leicester je bio pod ogromnim pritiskom.

A prvi "konac" koji se prekinuo bio je onaj na desnom beku koji čuva Simspon. U samo pet minuta dobio je i drugi žuti karton, te svoj tim ostavio na milosti ili nemilosti, nazovite to kako god hoćete, Arsenala. Leicester je prvi put u sezoni imao igrača manje. Dakle, situacija koju ranije nisu osjetili.

Ranieri je odlučio na teren poslati Wasilewskog, a sa terena povući skoro nevidljivog Mahreza. Uslijedila je dominacija Topnika i rovovska bitka Lisica.

Arsenal nije uspijevao doći do čistih prilika što je bilo i očekivano s obzirom da se Leicester branio sa svim mogućim sredstvima, ali ipak gosti su morali vaditi loptu iz mreže kada se u 70. minuti Giroud odlično snašao nakon centaršuta i spustio loptu za Walcotta koji pogađa za 1:1 i eksploziju na Emiratesu. A to je bio prvi udarac Arsenala u okvir gola u ovom meču.

Najbliži drugom pogotku Arsneala bio je Sanchez u dva navrata, ali vidjelo se da je Čileanac daleko od one forme koju je imao prošle sezone. Istina, nisu to bile velike šanse, ali realizacija je mogla biti mnogo bolja.

Na drugoj strani, tek da pokaže da će i oni pokušati pronaći put do gola, zaprijetio je Kante šutem sa skoro 25 metara u 77. minuti. Potom je ponovo Sanchez bio u prilici, a onda i Rasmsey u 80. minuti. No, preko požrtvovane odbrane Leicestera nije se moglo.

I onda su uslijedile kolosalne tri prilike Arsenala. Najprije je Mertersacker u 85. minuti imao šansu da sa pet metara udarcem glavom savlada Schmeichela, ali je loptu zahvatio jako loše i ona je prošla tik pored desne stative Leicesterovog gola. Potom je Giroud spustio loptu za Welbecka koji sa vrha peterca slabo zahvata loptu i šalje je u ruke golmana gostiju. A onda je Schmeichel odbranom koja je mogla biti najvažnija u sezoni zaustavio topovski udarac Girouda sa nekih 10 metara u 87. minuti.

Arsenal je nastavio napadati i onda je u posljednjoj minuti nakon posljednjeg prekida koji je imao postigao pogodak. Webleck je donio velika tri boda Arsenalu nakon centaršuta Ozila i izazvao erupciju oduševljenja na Emiratesu.

Rezultati 26. kola Premiershipa:

Sunderland - Manchester United 2:1 Bournemouth - Stoke 1:3 Crystal Palace - Watford 1:2 Everton - WBA 0:1

Norwich - West Ham 2:2 Swansea - Southampton 0:1 Chelsea - Newcastle 5:1 Arsenal - Leicester 2:1 Aston Villa - Liverpool (15:05 sati) Manchester City - Tottenham (17:15 sati)

Tabela: