Odluka Gradskog vijeća
121

Malezijski milijarder Vincent Tan dobit će priznanje Grada Sarajeva

K. H.
Vincent Tan (Foto: F. K./Klix.ba)
Vincent Tan (Foto: F. K./Klix.ba)
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je Prijedlog odluke o dodjeli priznanja "Plaketa Grada Sarajeva" većinskom vlasniku upravljačkih uloga FK Sarajevo - Vincentu Tanu.

To će na 24. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva biti šesta tačka dnevnog reda, a u materijalu koji je objavljen na službenim stranicama ne može se naći detaljno objašnjenje zbog čega je ovakav prijedlog napravljen.

Navodi se samo da je Udruženje FK Sarajevo podnijelo prijedlog da se Tanu uruči priznanje, a da je Komisija za izbor i imenovanje Gradskog vijeća Grada Sarajeva, u skladu s ovlaštenjem, razmotrila prijedlog i donijela zaključke.

Malezijski biznismen i milijarder Vincent Tan se vratio u FK Sarajevo u julu 2021. godine, a trenutno je zajedno s Ismirom Mirvićem većinski vlasnik upravljačkih uloga.

Tan se 2010. našao na Forbesovoj listi milijardera, a njegovo bogatstvo je procijenjeno na 1,3 milijarde dolara. Njegov uspjeh u malezijskim poslovnim sektorima može se djelimično pripisati i njegovoj uskoj saradnji sa vodećim malezijskim političkim figurama.

Početkom '80-ih godina kupio je malezijsku McDonald's franšizu, a 1985. i lutriju Sports Toto, koju je vlada bila privatizirala.

Facebook