Liga prvaka
26

Liverpool u Parizu može nokautirati PSG, Tottenham mora slaviti protiv Intera

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Peto kolo Lige prvaka nastavlja se utakmicama u grupama A, B, C i D gdje najveću pažnju privlače okršaji Paris Saint-Germaina i Liverpoola te Tottenhama i Intera.

Ajax, Barcelona, Bayern Minhen, Juventus, Manchester City, Manchester United, Real Madrid i Roma su timovi koji su se plasirali u osminu finala Lige prvaka, a ostalo je još osam mjesta u toj fazi takmičenja. Večerašnji okršaji mogli bi donijeti još nekoliko putnika u nokaut fazu, ali isto tako vjerovatno ćemo saznati i ko sigurno završava učešće u Ligi prvaka u grupnoj fazi.

U sinoćnjih osam utakmica postignuta su 24 pogotka, a najviše ih je viđeno u Minhenu gdje je Bayern rezultatom 5:1 savladao Benficu. Odličan meč odigran je u Francuskoj gdje je Lyon dva puta vodio protiv Manchester Cityja, ali na kraju se morao zadovoljiti jednim bodom, bilo je 2:2.

Uprkos domaćem porazu od Reala iz Madrida rezultatom 2:0, ekipa Rome je izborila osminu finala u meču u kojem kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko zbog povrede nije nastupio. Osminu finala igrat će i Miralem Pjanić koji je u dresu Juventusa slavio pobjedu protiv Valencije (1:0).

Grupa A:

Atletico Madrid - Monaco (18:55 sati)

Borussia Dortmund - Club Brugge (21:00 sati)

Borussia Dortmund i Atletico Madrid se nalaze na pragu plasmana u osminu finala. Borussiji je za takav uspjeh dovoljan bod, a to bi odgovaralo i Atleticu kojem je potrebno da Club Brugge ne upiše tri boda u ovom kolu. Jasno, Atletico je siguran putnik u osminu finala i u slučaju pobjede nad Monacom, tada bi rezultat iz Dortmunda bio nebitan.

Club Brugge mora slaviti ako želi nastaviti borbu za jedno od prva dva mjesta, dok Monaco u borbi za treće mjesto mora osvojiti jednak broj ili više bodova od Club Bruggea u ovom kolu.

<iframe id="sofa-standings-embed-1462-17351" width="100%" height="267px!important" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/hr/turnir/1462/17351/tablica/tablice/ugradi" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>      <div style="font-size:12px;font-family:Arial,sans-serif"><a class="text-sport hover:underline" target="_blank" href="https://www.sofascore.com/hr/">Rezultati</a> by SofaScore</div>      <script type="text/javascript" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/bundles/sofascoreweb/js/bin/util/embed.min.js"></script>  <script type="text/javascript">sofa_embed('sofa-standings-embed-1462-17351', window);</script>  

Grupa B:

PSV - Barcelona (21:00 sati)

Tottenham - Inter (21:00 sati)

Barcelona je već osigurala učešće u osmini finala, a večeras može potvrditi prvo mjesto u grupi ukoliko slavi. Barca će osigurati prvo mjesto i u slučaju da osvoji samo bod te pri tome Inter ne pobijedi ekipu Tottenhama.

Interu je za plasman u osminu finala dovoljan bod, što automatski znači da Tottenham večeras na Wembleyju mora slaviti ako želi ostati u borbi za osminu finala.

PSV-u ostaje borba za treće mjesto, ali i ona je nerealna pošto Holanđani imaju tri boda manje od Tottenhama i teško da će zadržati ili smanjiti tu razliku nakon ovog kola.

<iframe id="sofa-standings-embed-1463-17351" width="100%" height="267px!important" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/hr/turnir/1463/17351/tablica/tablice/ugradi" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>      <div style="font-size:12px;font-family:Arial,sans-serif"><a class="text-sport hover:underline" target="_blank" href="https://www.sofascore.com/hr/">Rezultati</a> by SofaScore</div>      <script type="text/javascript" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/bundles/sofascoreweb/js/bin/util/embed.min.js"></script>  <script type="text/javascript">sofa_embed('sofa-standings-embed-1463-17351', window);</script>  

Grupa C:

Napoli - Crvena zvezda (21:00 sati)

PSG - Liverpool (21:00 sati)

U ovoj grupi, najzanimljivoj ove sezone, večeras možemo saznati skoro sve, a u isto vrijeme ostati u neizvjesnosti. Naime, Napoli i Liverpool u ovom kolu mogu osigurati osminu finala te poslati PSG i Zvezdu u borbu za treće mjesto, a ujedno možemo dočekati posljednje kolo u kojem bi svi i dalje imali šansu za plasman u nokaut fazu.

Liverpool večeras za osminu finala treba pobjedu u Parizu uz to da Napoli uzme makar bod protiv Zvezde. Isto tako, Napoli uz pobjedu nad Zvezdom te pobjedu ili remi Liverpoola u meču s PSG-om sigurno ide dalje. Ukoliko i Liverpool i Napoli slave, tada PSG i Zvezda ostaju u borbi za treće mjesto.

Stoga će večerašnji okršaji biti vrlo interesantni, a definitivno najveću pažnju plijeni meč u Parizu gdje bi bila prava katastrofa ako Neymar, Mbappe, Cavani i društvo ostanu bez plasmana u nokaut fazu.

<iframe id="sofa-standings-embed-1464-17351" width="100%" height="267px!important" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/hr/turnir/1464/17351/tablica/tablice/ugradi" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>      <div style="font-size:12px;font-family:Arial,sans-serif"><a class="text-sport hover:underline" target="_blank" href="https://www.sofascore.com/hr/">Rezultati</a> by SofaScore</div>      <script type="text/javascript" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/bundles/sofascoreweb/js/bin/util/embed.min.js"></script>  <script type="text/javascript">sofa_embed('sofa-standings-embed-1464-17351', window);</script>  

Grupa D:

Lokomotiv Moskva - Galatasaray (18:55 sati)

Porto - Schalke (21:00 sati)

Porto protiv Schalkea treba samo bod za osminu finala, a može i izgubiti ukoliko Galatsaray ne slavi protiv Lokomotiva. Portugalski tim je sigurno prvi ukoliko slavi.

Schalke za plasman među 16 najboljih treba pobjedu, a i njemu su za taj cilj bodovi nepotrebni ukoliko Galatasaray ne osvoji tri boda u Moskvi.

Galatasaray mora slaviti ako želi ostati u borbi za osminu finala, a isto vrijedi i za Lokomotiv ako želi ostati u borbi za treće mjesto.

<iframe id="sofa-standings-embed-1465-17351" width="100%" height="267px!important" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/hr/turnir/1465/17351/tablica/tablice/ugradi" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>      <div style="font-size:12px;font-family:Arial,sans-serif"><a class="text-sport hover:underline" target="_blank" href="https://www.sofascore.com/hr/">Rezultati</a> by SofaScore</div>      <script type="text/javascript" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/bundles/sofascoreweb/js/bin/util/embed.min.js"></script>  <script type="text/javascript">sofa_embed('sofa-standings-embed-1465-17351', window);</script>