Nogomet
286

Sneijder donio pobjedu Galatasarayju, Juventus ispao iz Lige prvaka!

Piše: D. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
U utakmici šestog, posljednjeg kola Lige prvaka u grupi D, Galatasaray i Juventus su danas odigrali sinoć prekinutu utakmicu i odlučili putnika u nokaut fazu. Utakmica je završena pobjedom Galatasarayja rezultatom 1:0, koji se plasirao u osminu finala Lige prvaka, dok će Juventus na proljeće tražiti utjehu u Evropskoj ligi.

Nakon što je sinoćnji susret Galate i Juvea prekinut u 31. minuti zbog sniježnih padavina, danas je nastavljen u 14 sati i to od 31. minute meča. Galatasarayju je bila potrebna pobjeda za osvajanje druge pozicije i plasman u nokaut fazu, dok je Juventusu bio dovoljan i bod. Utakmica je i danas nastavljena po lošem vremenu, jer je snijeg i dalje padao, zbog čega je teren Turk Telecom Arene bio veoma loš za igru.

U prvih pola sata odigranih sinoć može se izdvojiti samo neprecizan slobodan udarac Selcuka Inana iz 21. minute, kao i sjajna prilika za Juventus, koju je propustio iskoristiti Fernando Llorente.

U današnjem nastavku utakmice prvu priliku su također imali gosti i to u 40. minuti preko Marchisija, a minut kasnije Tevez iz izgledne situacije također nije pogodio. To je bilo sve vrijedno pomena iz prvog poluvremena.

U nastavku utakmice, tačnije u 54. minuti, sjajan udarac ka golu Buffona je uputio Galatasarayjev nogometaš Sneijder. ali nije pogodio. Tri minute kasnije je šutirao Drogba, no, njegov je udarac odbranio pdlični Buffon. Domaći su zaprijetili u 60. minuti iz slobodnog udarca, koji ipak precizno nije izveo Yilmaz. Dvije minute kasnije Eboueov udarac je završio pored Buffonovog gola. U tim trenucima je ekipa Galatasarayja dominirala na terenu, ali su njihovi udarci bili bezopasni po Buffona.

Gosti su prijetili nakon grešaka domaćih, a u 74. minuti je neprecizan bio Bonucci. Lijepu priliku su igrači Juventusa imali u 79. minuti preko Marchisija, ali se istakao golman domaćih Muslera. Fantastičnu akcija gostiju je uslijedila minut kasnije, no, Muslera je ponovo sačuvao svoju mrežu. Galatasaray se u nekoliko navrata grčevito branio. No, jedna akcija u 85. minuti je završila pogotkom domaćih. Drogba skočio i glavom asistirao Sneijderu, koji je pogodio mrežu Juventusa i donio veliko slavlje na stadionu Turk Telecom Arena. Odličan napad domaćih u 90. minuti ipak nije završen pogotkom, kao ni akcija Drogbe u posljednjim sekundama meča. Galatasaray je na kraju pobijedio ekipu Juventusa rezultatom 1:0 i tako zasluženo osigurao plasman u osminu finala Lige prvaka, dok će Juventus na proljeće igrati u Evropskoj ligi.

Podsjetimo, Real Madrid je sinoć u grupi B pobijedio ekipu Kopenhagena. U 25. minuti Luka Modrić je sjajno pogodio za Madriđane. Potom je Cristiano Ronaldo u 48. minuti povećao vodstvo svoje ekipe i postavio konačnih 2:0. Real će u nokaut fazu sa prve pozicije, dok je Kopenhagen završio grupnu fazu na posljednjem mjestu grupe B.

U osminu finala Lige prvaka iz grupa A, B, C i D plasirali su se Manchester United, Bayer Leverkusen, Real Madrid, PSG, Olympiacos, Bayern i Manchester City, Večeras su na rasporedu utakmice u grupama E, F, G i H, nakon čega će biti poznati svi učesnici osmine finala Lige prvaka.

Grupa B:

  1. Real Madrid 16
  2. Galatasaray 7
  3. Juventus 6
  4. Kopenhagen 4