Nogomet
7

Džeko strijelac protiv Plzena, autogol Spahića u debaklu Bayera

Klix.ba
Sedam utakmica 5. kola grupne faze Lige prvaka odigrano je večeras u okviru grupa A, B, C i D. Pobjede i nove bodove su zabilježili Manchester City, našeg Edina Džeke, Manchester United, PSG, Real Madrid, Shakhtar, Juventus i Benfica.
Žalost igrača Bayera (Foto: AFP)
Žalost igrača Bayera (Foto: AFP)

Kapiten Zmajeva Emir Spahić je bio tragičar susreta u Leverkusenu. U 30. minuti, kada je njegov tim već gubio sa 1:0 golom Valencije, Spahić je glavom pogodio mrežu vlastitog tima, te se na poluvrijeme otišlo sa prednošću Manchester Uniteda od 2:0.

Prvak Engleske ovu je prednost povećao u 66., 78. i 88. minuti, te se učvrstio na prvom mjestu tabele grupe A.

Shakhtar Donetsk je bio uvjerljiv protiv posljednjeplasiranog na tebeli Real Sociedada. Golovima Adriana, Teixeire i Douglasa (dva), te nakon kiksa Bayera na domaćem terenu, uspjeli su se domoći druge pozicije, te ostati u utrci za plasman u nokaut fazu.

Grupa A

Bayer Leverkusen - Manchester United 0:5 Shakhtar Donetsk - Real Sociedad 4:0

Tabela:

  1. Manchester United 11
  2. Shakhtar Donetsk 8
  3. Bayer Leverkusen 7
  4. Real Sociedad 1

Bayern je pobijedio CSKA iz Moskve i tako postavio rekord od deset pobjeda u Ligi prvaka zaredom. Ova utakmica je odigrana u ranijem terminu, od 18 sati.

Sergio Aguero postiže pogodak za Manchester City (Foto: AFP)
Sergio Aguero postiže pogodak za Manchester City (Foto: AFP)

Večeras je uslijedio i drugi okršaj u ovoj neizvjesnoj grupi, u kojem se Manchester City pošteno namučio protiv posljednjeplasirane Viktorije iz Plzena, ekipe bez ijednog boda na svom kontu. Iako su preko Aguera poveli u 33. minuti, deset minuta poslije uslijedilo je izjednačenje, pa se na pauzu otišlo sa 1:1. U drugom dijelu igre City je golovima Nasrija, Negreda i Džeke uspio osigurati pobjedu od 4:2.

Foto: AFP
Foto: AFP
Bh. reprezentativac je odigrao cijeli susret.

Grupa D:

CSKA Moskva - Bayern 1:3 Manchester City - Viktoria Plzen 4:2

Tabela:

  1. Bayern 15
  2. Manchester City 12
  3. CSKA Moskva 3
  4. Viktoria Plzen 0

Sjajan gol iz slobodnog udarca u desne rašlje postigao je večeras Gareth Bale u 37. minuti za vodstvo Real Madrida protiv Galatasaraya. Međutim, samo dvije minute kasnije Bulut je izjednačio preciznim udarcem uz desnu stativu.

Na poluvrijeme se otišlo s neriješenim rezultatom, da bi potom vodeći tim grupe B preko Arbeole, Di Marie i Isca došao do pobjede od 4:1.

Crveni karton za Sergija Ramosa iz Real Madrida (Foto: AFP)
Crveni karton za Sergija Ramosa iz Real Madrida (Foto: AFP)

Spomenimo i da je sudija William Collum u 27. minuti direktan crveni karton pokazao Sergiju Ramosu nakon obaranja protivnika.

Dinamično je bilo i u susretu Juventusa i Kopenhagena, a Arturo Vidal je večeras postigao hat-trick. Utakmica je završena pobjedom domaćih 3:1.

Juventusov Čileanac Arturo Erasmo Pardo Vidal (Foto: AFP)
Juventusov Čileanac Arturo Erasmo Pardo Vidal (Foto: AFP)

Grupa B

Real Madrid - Galatasaray 4:1 Juventus - Kopenhagen 3:1

Tabela:

  1. Real Madrid 13
  2. Juventus 6
  3. Galatasaray 4
  4. Kopenhagen 4
Slavlje Zlatana Ibrahimovića i saigrača iz PSG-a nakon gola (Foto: AFP)
Slavlje Zlatana Ibrahimovića i saigrača iz PSG-a nakon gola (Foto: AFP)

Zlatan Ibrahimović je na pravi način obilježio svoj 100. nastup u Ligi prvaka. U utakmici protiv Olympiakosa u 7. minuti postigao je prvi gol na Parku prinčeva. Iako su gosti u 81. uspjeli izjednačiti, pobjedu Parižanima donio je Cavani u samoj završnici.

U drugoj utakmici ove grupe susreli su se Anderlecht i Benfica, a i ovdje bilježimo jedan autogol. Nakon što je u 19. minuti svoj tim doveo u vodstvo, Mbemba je u 52. ušao u blok, nespretno skrenuo loptu i prevario svog golmana. Ipak, konačni rezultat je glasio 2:3.

Grupa C:

PSG - Olympiakos 2:1 Anderlecht - Benfica 2:3

Tabela:

  1. PSG 13
  2. Olympiacos 7
  3. Benfica 7
  4. Anderlecht 1