Nogomet
1

Liga prvaka: Okršaj Dortmunda i Napolija, Celtic dočekuje Milan

Piše: D. B.
Nogometaši Celtica na treningu (Foto: AFP)
Nogometaši Celtica na treningu (Foto: AFP)
Večeras se igraju utakmice 5. kola grupne faze Lige prvaka u okviru grupa E, F, G i H. Ovo kolo donosi nekoliko zanimljivih susreta među kojima najviše pažnje privlače utakmice Dortmund - Napoli i Celtic - Milan.

Grupa E

Steaua - Schalke

Steaua ima posljednju šansu da se uključi u borbu za treću poziciju, iako postoje matematičke šanse za drugo mjesto, što je gotovo pa nevjerovatan scenario. Međutim, za bilo kakav priključak potrebna je pobjeda protiv trenutno drugoplasiranog Schalkea. Svaki drugi rezultat bi Steauu ostavio na posljednjem mjestu grupe, što bi značilo i kraj nadanja o evropskom proljeću. Schalke s druge strane također treba bodove jer prvoplasirani Chelsea ima tri boda više, a trećeplasirani Basel ima tek jedan bod manje. U ovoj utakmici se svakako očekuje velika borba.

Basel - Chelsea

Baselu su potrebni bodovi kako bi držao distancu sa posljednjeplasiranom Steauom te pokušao presići Schalke i zauzeti drugu poziciju. No, švicarskoj ekipi neće biti lako, jer u goste dolazi Chelsea, iako je Basel pobijedio u prvom susretu u Londonu. Plavci su sada u dobroj formi i sigurno žele osvetu. Ukoliko pobjede, sigurni su putnici u nokaut fazu.

  1. Chelsea 9
  2. Schalke 6
  1. Basel 5
  2. Steaua 2

Grupa F

Arsenal - Marseille

Arsenal je na prvom mjestu i ima devet bodova, kao i drugoplasirani Napoli. S obzirom da su preostala još dva kola, opasan je i Dortmund sa treće pozicije i sa šest bodova. Topnicima je zbog toga potrebna pobjeda protiv posljednjeplasiranog Marseillea, koji nema ni jedan bod. Sve osim pobjede Arsenala bi bilo veliko iznenađenje.

Dortmund - Napoli

Dortmund zaostaje tri boda za Napolijem i Arsenalom, a u petom kolu ima priliku da se izjednači s Napolitacima. Milioneri će dočekati talijansku ekipu i pokušati pobijediti kako bi ostali u utrci za plasman u nokaut fazu. Napolitanci također moraju tražiti bodove jer u posljednjem kolu imaju teško gostovanje kod Arsenala. Ukoliko Dortmund pobijedi, putnici u nokaut fazu će biti odlučeni u posljednjem kolu.

  1. Arsenal 9
  2. Napoli 9
  3. Dortmund 6
  4. Marseille 0

Grupa G

Porto - Austria Beč

Trećeplasirani Porto u ovom kolu ima priliku nastaviti utrku sa Zenitom za drugu poziciju i za to je potrebna pobjeda na domaćem terenu protiv posljednjeplasirane Austrije iz Beča, koja ima jedan bod. S druge strane, austrijski tim ima slabe šanse i poraz u ovoj utakmici bi značio kraj avanture u evropskim takmičenjima za ovu sezonu.

Zenit - Atletico

Zenit je pod pritiskom dobrog rezultata protiv Atletica s obzirom da Porto, koji zaostaje samo jedan bod, ima lakši zadatak u utakmici protiv Austrije. Ruski tim silno želi u nokaut fazu, a dobru šansu za to ima ako osvoji bod ili sva tri protiv Atletica, a onda pokaže ozbiljnost u posljednjem kolu u Beču kod Austrije i osvajanjem bodova ostane na drugom mjestu.

  1. Atletico 12
  2. Zenit 5
  3. Porto 4
  4. Austria Beč 1

Grupa H

Celtic - Milan

U grupi H su u igri druga i treća pozicija jer je prvoplasirana Barcelona nedoditljiva. Peto kolo donosi susret Celtica i Milana, koji je izuzetno značajan za obje ekipe. Celtic mora ztražiti bodobe i držati priključak za drugom i trećom pozicijom, dok Milan želi sačuvati prednost i zadržati drugu poziciju, koja vodi u nokaut fazu. Ukoliko bi talijanski tim pobijedio, jednom nogom bi bio u nokaut fazi, a ako bi se dogodilo da Celtic slavi, ili da bude neriješeno, Milan bi bio u prednosti jer u posljednjem kolu dočekuje Ajax, dok Celtic gostuje kod Barcelone.

Ajax - Barcelona

Ajax zasad ima treću poziciju, ali i težak raspored jer u petom kolu igra kući s Barcelonom, potom gostuje kod Milana. Holandski tim mora dati sve od sebe da osvoji poneki bod u ta dva susreta ukoliko želi prezimiti u Evropi, bilo da iznenadi Milan i nekim čudom osvoji drugu poziciju, ili da sačuva treću poziciju i na proljeće zaigra u Evropskoj ligi. Obje opcije su moguće, ali se može vrlo lako dogoditi da tim iz Amsterdama završi posljednji na tabeli. Ipak, treba sačekati kraj takmičenja u grupnoj fazi.

  1. Barcelona 10
  2. Milan 5
  3. Ajax 4
  4. Celtic 3

Utakmica Zenit - Atletico se igra od 18 sati, dok ostali susreti počinju u 20:45 sati.